Konzulat u Orašju poruka podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini

Konzulat u Orašju poruka podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina, uz Veleposlanstvo u Sarajevu, dobiva šesti konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Orašju. Ocijenio je to kao još jednu poruku podrške, prijateljstva, brige i posvećenosti Hrvatima kao konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini, ali i signalom želje za daljnjim unaprjeđivanjem političkih i gospodarskih odnosa između dviju država. Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Orašju na svečanosti otvaranja Konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. U izjavi za medije, premijer je izrazio zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina, uz Veleposlanstvo u Sarajevu, dobiva šesti konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Orašju. 
Ocijenio je to kao još jednu poruku podrške, prijateljstva, brige i posvećenosti Hrvatima kao konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini, ali i signalom želje za daljnjim unaprjeđivanjem političkih i gospodarskih odnosa između dviju država. 
Plenković je podsjetio da je trgovinska razmjena s BiH prošle godine iznosila 4 milijarde eura, što, kako je rekao, pokazuje da smo jedni drugima važni trgovinski partneri.
Istaknuo je i 1,3 milijarde eura investicija iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatska će biti najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar Europske unije

Premijer je najavio da će Hrvatska iduće godine biti zemlja partner ma mostarskom sajmu."Želimo da Vijeće ministara, predvođeno Borjanom Krišto, što brže ostvari ključne rezultate u reformskim naporima kako bi Bosna i Hercegovina nakon stjecanja kandidatskog statusa otpočela i pregovore s Europskom unijom", poručio  je Plenković.
Naglasio je da će Republika Hrvatska kao prijatelj, partner i susjed biti najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar Europske unije. 

Konzulat će pridonijeti dobrim i prijateljskim odnosima Hrvatske i BiH

Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto kazala je da Posavina dobiva diplomatski status otvaranjem konzulata u Orašju, koji će, kakao je rekla, pridonijeti učvršćivanju naših dobrih i prijateljskih odnosa, a posebno veza na gospodarskom planu.
Zahvalila je premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske na kontinuiranoj i svesrdnoj pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini na njezinom euroatlantskom putu.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.