Božićna poruka Banjolučkog biskupa emeritusa i apostolskog upravitelja mons. Franje Komarice

Božićna poruka Banjolučkog biskupa emeritusa i apostolskog upravitelja mons. Franje Komarice
Banjolučki biskup emeritus i apostolski upravitelj mons. Franjo Komarica upriličio je susret s predstavnicima medija 22. prosinca te pročitao svoju božićnu čestitku
Svečanim euharistijskim slavljem 15. prosinca, u crkvi Kraljice svete krunice na Banjskom brijegu u Sarajevu, koja je mjesto posebnog štovanja blaženih Jule, Berchmane, Krizine, Antonije i Bernadete, poznatih pod imenom Drinske mučenice, svečano je proslavljen spomendan u čast ovih pet sestara Kćeri Božje ljubavi koje su prosincu 1941. podnijele mučeničku smrt iz ljubavi prema Isusu Kristu. Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Francis Assisi Chullikatt uz koncelebraciju dvadeset svećenika. Zajednici sestara Kćeri Božje ljubavi iz samostana svetoga Josipa na Banjskom Brijegu pridružile su se na misnom slavlju i sestre iz Zagreba, Granešine i Novog Sarajeva te redovnice drugih družbi i brojni drugi štovatelji Drinskih mučenica kojima je pozdrav uputio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Pred slikom Drinskih mučenica svi okupljeni molili su na kraju molitvu da Gospodin blažene sestre Julu, Berchmanu, Krizinu, Antoniju i Bernadetu pridruži zajedništvu svetih sveopće Crkve da bi još odvažnije slijedili primjer njihova života i iskusili njihov moćni zagovor u svojim potrebama i životnim borbama.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, 21. prosinca primio je člana Predsjedništva BiH gosp. Denisa Bećirevića. U ugodnom razgovoru gosp. Bećirović je nadbiskupu Vukšiću čestitao božićne i novogodišnje blagdane i informirao ga o svom nedavnom posjetu Svetoj Stolici. Nadbiskup Tomo je gostima zahvalio za dolazak i uzvratio čestitkom za novogodišnje blagdane. Razgovarali su potom i složili se o važnosti mira i dijaloga, društvene sloge i pravde te sigurnosti ljudi i njihove imovine, posebice povratnika.

Svoju božićnu čestitku za predstojeći Božić pred medijskim djelatnicima, 22. prosinca pročitao je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. „Sa svih strana svijeta, sjevera, juga, istoka i zapada ljudska je obitelj okupljena u Kristu. Dijete u jaslama postat će čovjek na križu, nudeći zagrljaj svoje ljubavi cijelom svijetu. Kao glasnici mira, zagrlimo svakoga, jer smo i sami u novorođenom Spasitelju zagrljeni Božjom ljubavlju. I molimo ga: Svemogući, koji si dijete postao, obasjaj naše noći, prodri u našu ravnodušnost i donesi svjetlo! Draga braćo i sestre, svima do kojih dođu ove riječi i svim ljudima dobre volje želim blagoslovljen i radostan Božić i mirom ispunjenu novu 2024. godinu“, poručio je biskup Petar koji je 19. prosinca 2023. u biskupskom domu u Mostaru upriličio božićni prijam za sve svećenike, redovnike, redovnice i djelatnike u uredima i vijećima Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Banjolučki biskup emeritus i apostolski upravitelj također je, 22. prosinca, upriličio susret s predstavnicima medija i pročitao svoju božićnu čestitku. „Draga braćo i sestre u Kristu Spasitelju, i ja sam, kao vaš sretni brat u istoj kršćanskoj vjeri, a za vas i za vaše vječno spasenje pred Bogom i Kristovom Crkvom – Kristov službenik i upravitelj otajstava Božjih (usp. 1 Kor 4,1), tijekom mnogo godina, mnogo puta i na više načina obznanjivao ovu usrećujuću istinu, ovu „veliku radost za sav narod“ (Lk 2,10), koju su one božićne betlehemske svete noći anđeli navijestili tadašnjim pastirima: „Ne bojte se! Rodio vam se Spasitelj, Krist Gospodin!“... I ovog Božića vam svima, koji ga slavite spremna, otvorena i radosna srca – u duhovnom zajedništvu s brojnom braćom i sestrama, nekadašnjim župljanima naših župa i još brojnijom kršćanskom braćom i sestrama diljem cijele zemaljske kugle, upućujem posljednji put ovim načinom obraćanja – svoju iskrenu božićnu čestitku“, kazao je biskup Franjo.

Adventsku duhovnu obnovu za bogoslove u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, 15. i 16. prosinca predvodio je biskup Petar Palić kojemu je dobrodošlicu poželio bogoslovski duhovnik vlč. Marko Hrskanović. Razmatrajući o adventskom vremenu biskup Petar je posebno prikazao likove proroka Izaije i sv. Ivana Krstitelja nazvavši ga čovjekom kontrasta jer živi pustinjsku samoću i tišinu, ali govori mnoštvu i to isto mnoštvo ga slijedi. Istaknuo je da je u Kristovoj prisutnosti potrebna tišina kako bi se narodu prikladno mogla navijestiti Radosna vijest spasenja odnosno Božja riječ.

U srijedu 20. prosinca, imenovani biskup banjolučki mons. Željko Majić stigao je prvi put – nakon imenovanja – u sjedište svoje biskupije. U dvorištu katedrale i Ordinarijata dočekali su ga biskup emeritus Franjo Komarica, pomoćni biskup Marko Semren i drugi suradnici. Biskup Franjo je svome nasljedniku izrazio u ime svih „srdačnu, bratsku dobrodošlicu“ u njegov „novi dom“. U bratskom, srdačnom ozračju dotaknuli su se i nekih konkretnih, praktičnih pitanja, vezanih uz biskupsko ređenje, a nakon njega i uz formalno preuzimanje uprave biskupije. Zbog brojnih aktualnih obveza koje ima kao direktor Caritasa u svojoj biskupiji, mons. Majiću nije moguće pripremiti se za ređenje prije kraja veljače ili početka ožujka. Točan će datum moći uskoro saopćiti.

Nadbiskup Vukšić nastojao je tijekom došašća pohoditi sve župne crkve u gradu Sarajevu i slaviti zornice. Tako je na spomendan blaženih Drinskih mučenica, 15. prosinca, slavio misu zornicu u župnoj crkvi na Briješću gdje ga je pozdravio župnik vlč. Josip Vajdner. Sutradan,16. prosinca, slavio je misu zornicu u sarajevskoj župi i svetištu Blažene Djevice Marije na Stupu gdje mu je dobrodošlicu poželio župnik i dekan preč. Miroslav Ćavar. U ponedjeljak, 18. prosinca, slavio je misu zornicu u župnoj crkvi sv. Luke evanđelista u Novom Gradu uz koncelebraciju župnika vlč. Željka Vlajića i župnoga vikara vlč. Ante Ljulja. Na početku mise zornice 19. prosinca u župi sv. Franje Asiškoga na Dobrinji, u ime svih pozdravio ga je župnik fra Danijel Rajić. Nadbiskup Tomo Vukšić slavio je misu zornicu, 21. prosinca, i u župi sv. Ignacija na Grbavici, uz koncelebraciju župnika p. Ante Topića i ravnatelja Radio Marije p. Mate Anića. U treću nedjelju došašća, 17. prosinca, nadbiskup Vukšić slavio je svetu misu zajedno s umirovljenim svećenicima u kapelici Svećeničkoga doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

VATICAN NEWS

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.