U Srbiji se na nekim biračkim mjestima ponavljaju izbor, u Beogradu se nastavljaju prosvjedi

U Srbiji se na nekim biračkim mjestima ponavljaju izbor, u Beogradu se nastavljaju prosvjedi
Studenti će u podne u Beogradu prekinuti 24-satno zatvaranje jednog od većih raskrižja u Beogradu i pridružiti se prosvjedu, piše RTVSLO. Oporba tvrdi da je vlast izbore pokrala prijevarom. Državno izborno povjerenstvo Srbije odlučilo je ponoviti izbore na 35 od oko 8000 biračkih mjesta jer nisu mogli utvrditi rezultate glasovanja ili su oni poništeni.
Oporba, koja bojkotira izbore, uvjerena je u prijevaru, pa nastavlja s prosvjedima. “Međunarodni skup” za podne najavljuje pokret intelektualaca, kulturnjaka, javnih djelatnika Proglas. Izbori su održani 17. prosinca, a oko 15.000 birača, koji danas imaju priliku ponovno glasovati, ne može promijeniti rezultate - vladajuća Napredna stranka pobijedila je s apsolutnom većinom na nacionalnoj razini. Bliže je u skupštini glavnog grada Beograda.

Oporbenjaci i prosvjednici koji se svake večeri okupljaju ispred sjedišta Republičkog izbornog povjerenstva pridružili su se u petak navečer studentima koji su zatvorili dio Ulice kneza Miloša, jedne od najprometnijih u gradu. Postavili su šatore, pripremili program. Traže otvaranje i raščišćavanje, po njima, spornih biračkih popisa i ponavljanje izbora.

"Nezadovoljni smo, ne zbog rezultata, nego zbog toga što rezultati ne pokazuju volju građana i birača ", rekao je jedan od prosvjednika. " Želim ostati u ovoj zemlji. Želim poštene izbore. Ne želim da mi hapse prijatelje i ne želim gledati kako se zemlja urušava. Jedina institucija koja je sada spremna saslušati mlade je ulici ", dodao je drugi.

Danas će se sve skupine prosvjednika u podne okupiti na velikom skupu inicijative Proglas. Njihov predizborni poziv potpisalo je 190.000 ljudi, sada nakon procesa temeljite izmjene izbornih uvjeta traže raspisivanje novih parlamentarnih i lokalnih izbora u roku od šest mjeseci.

Glumica Svetlana Bojković istaknula je kako se ne slažu s manipulacijom biračkom voljom. Nećemo pristati na pokušaje obesmišljavanja demokratije i vladavine prava i ne pristajemo na rađanje gole autokratije u Srbiji .

Skup će završiti ispred Ustavnog suda. Opozicija tvrdi da bi vlast tamo mogla poslati svoje batinaše. Očekuje se da će se okupljenima, između ostalih, obratiti Rade Šerbedžija i oporbena zastupnica Marinika Tepić , koja nakon ovoga planira prekinuti štrajk glađu, unatoč upozorenjima liječnika da je već životno ugrožena. Stalno poziva na neovisnu međunarodnu istragu, jer su nadležne srbijanske institucije u rukama Aleksandra Vučića .

Ne popušta, tvrdeći da su kritički izvještaji promatrača izmišljeni ili namješteni te da oporba pokušava ukrasti volju naroda. U siječnju će se sastati novi Sabor i tada će se formirati Vlada. Manje je jasno kakav će ishod biti u Beogradu.

Piše RTVSLO

FOTO: Na studentskom protestu u Beogradu. Foto: EPA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.