Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje

Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 17. i 18. prosinca 2018. godine u Podgorici na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje (A5), inicijative za euroatlantsku suradnju u Jugoistočnoj Europi.

Na sastanku su uz države članice Povelje - Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju te Sjedinjene Američke Države -  sudjelovali i promatrači u Povelji: Kosovo, Slovenija i Srbija. Poveljom 2018. godine predsjeda Crna Gora, a dnevni red sastanka obuhvatio je aktualnu situaciji i sigurnosne izazove u jugoistočnoj Europi, budućnost Američko-jadranske povelje te prioritete suradnje za iduće razdoblje.

Na skupu je još jednom potvrđen značaj Američko-jadranske povelje kao jedinstvenog okvira za dijalog i suradnju kroz koji se djelotvorno ostvaruje dugoročna politička stabilizacija i osnažuje sigurnost u ovom dijelu Europe.

Ministri su razgovarali o suradnji između članica inicijative posebno u okviru NATO-ve misije “Odlučna potpora“ u Afganistanu te načinima unapređenja suradnje u sljedećem razdoblju. Naglašen je i značaj nastavka provedbe zajedničkih aktivnosti obuke i razvoja sposobnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u svom je obraćanju istaknula važnost NATO-ove politike otvorenih vrata, izrazivši potporu Republike Hrvatske euroatlantskim integracijama država jugoistočne Europe kao putu prema postizanju dugoročne stabilnosti i sigurnosti. Ministrica je istaknula kako će prilog tome dati i predstojeće hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. godine, gdje će proširenje EU biti jedno od naših prioriteta.

Govoreći o aktualnim globalnim i regionalnim sigurnosnim izazovima poput terorizma, hibridnih prijetnji i neregularnih migracija, ministrica je naglasila kako Američko-jadranska povelja predstavlja dodanu vrijednost postojećim naporima NATO-a i EU-a u odgovoru na ove izazove.

Na sastanku u Podgorici usvojena je Zajednička deklaracija o postignućima u 2018. godini i ciljevima za daljnje razdoblje. Ovaj skup predstavlja završnu aktivnost predsjedanja Crne Gore Poveljom, koje u 2019. godini preuzima Albanija.

Tijekom boravka u Podgorici, ministrica se susrela i s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori, koji su predstavili svoje djelovanje i aktivnosti na različitim područjima. Na sastanku je istaknuta važnost prisutnosti Hrvata u političkom i javnom životu kao i značaj očuvanja hrvatskog identiteta u Crnoj Gori. Ministrica je naglasila kako je potpora Hrvatima izvan RH važan prioritet Vlade Republike Hrvatske nastaviti pružati potporu Hrvatima izvan RH.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.