Ogorec: Razmjena teritorija Srbije i Kosova opasna situacija

Ogorec: Razmjena teritorija Srbije i Kosova opasna situacija

Je li zapadni Balkan izvor nestabilnosti i Europi? Svih šest zemalja u regiji Srbija, Crna Gora, BiH, Albanija, Kosovo i Makedonija i dalje je, čini se, zarobljeno u bolnim ratnim 90-im godinama, a ekstremni nacionalizam opasniji je od radikalnog islama.
To su samo dio izvješća sigurnosnih ili tajnih službi primjerice Velike Britanije i SAD-a koji se posljednjih godina ponavljaju.

Marinko Ogorec s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije rekao je da se sa time slaže samo donekle te dodao da je na jugoistoku Europe situacija takva da što se tiče same destabilizacije ne bi to tako nazvao. 

- Činjenica je da se sada situacija već riješila u velikoj mjeri pozitivno, sukobi na ovim prostorima završili su 90-ih, a tamo su i ostali. Ne vjerujem da će doći do neke velike eskalacije sukoba. Ima drugih problema - gospodarstvo, zaostajanje u tehnološkom razvoju, ilegalna migracija.

Govorio je o problemu granice Kosova i Srbije.

- Problem granica još uvijek nije riješen. I mi imamo problem granice sa Slovenijom, no to se sve rješava na uljuđenom demokratskom načelu. Prijedlog razmjene teritorija nije više pitanje granica to je kreiranje granice po etničkom načelu i to je vrlo opasna situacija. To bi bilo otvaranje Pandorine kutije, koja bi ne samo destabilizirala Balkan nego Europu u cijelosti, rekao je Ogorec.

- Ako bi došlo do presedana i došlo do promjene prostora između Kosova i Srbije prije svega ništa se ne bi riješilo. No tu bi se prije svega otvorilo pitanje "velike" Albanije jer došlo bi do pitanja sjedinjavanja Kosova s Albanijom, moglo bi se pokrenuti pitanje "velike" Srbije - sjedinjavanja Republike Srpske iz BiH i Srbije, zatim tu je problem Sandžaka i tu je problem BiH. Tada možemo ići na probleme Europe - Baski, Korzika, Katalonija, cijeli niz problema. Ne bi bilo dobro kada bi se nešto takvo dopustilo, objasnio je Ogorec.

Govorio je i o promjeni imena Makedonije, utjecaju Turske na BiH, sigurnosnom problemu povratka ljudi s ratišta koji su se borili za tzv. Islamsku državu.

Na kraju je ocijenio i sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi.

- Ona je zadovoljavajuća. Izazovi postoje, činjenica je da će ih biti sve više. Imamo asimetričnih situacija, no za sada je to pod kontrolom. Naša policija radi izvanredan posao i treba ih podržati da tako i dalje nastavi kao do sada, smatra Ogorec.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/491729/ogorec-razmjena-teritorija-srbije-i-kosova-opasna-situacija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.