"Proširiti EU na zapadni Balkan kako bi se spriječilo prekrajanje granica"

EU - Zapadni Balkan

Proširenje Europske unije na zapadni Balkan mora postati prioritetom nove Europske komisije jer je to jedini način da se spriječi rastuća prijetnja prekrajanja granica u toj regiji po etničkom načelu i njena trajna destabilizacija, upozorio je u srijedu u Sarajevu slovenski predsjednik Borut Pahor najavivši kako će se njegova zemlja snažno zalagati za takav novi pristup:

Borut Pahor je kao počasni gost Sarajevo Bussines Foruma (SBF), međunarodne poslovne konferencije koja je okupila gotovo dvije tisuće poduzetnika, investitora i političara, kazao kako je došlo vrijeme da Europska unija bitno promijeni odnos prema jugoistoku kontinenta i redefinira svoju politiku proširenja koja, kako je kazao, mora postati "fleksibilnija".

- Ta politika treba biti više politička, a manje tehnička, kazao je Pahor. Priznao je ipak kako u ovom trenutku o tome ne postoji konsenzus među državama-članicama Unije, no ističe kako one koji su skeptični prema ubrzanom integriranju zapadnog Balkana ne treba prestati suočavati s argumentima protiv takve suzdržane politike.

Slovenski predsjednik ne dvoji kako će prioriret za novi saziv Europske komisije, nakon svibanjskih izbora za Europski parlament, biti konsolidacija same Unije, no odmah nakon toga na dnevnom redu morao bi se naći nastavak proširenja, prije svega na zapadni Balkan, jer druge države poput Ukrajine na to u doglednoj budućnosti ne mogu računati.

"Fleksibilnija" politika proširenja, kako je opisuje Pahor, ne bi značila da se ne moraju ispuniti postavljeni standardi i usvojiti zajednička pravna stečevina, jer zbog toga i postoji postupak primanja. 

- No sada je vrijeme za Europsku komisiju i za EU u cijelosti da zapadni Balkan promatraju kao geopolitičko pitanje, ističe Pahor.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/505809/prosiriti-eu-na-zapadni-balkan-kako-bi-se-sprijecilo-prekrajanje-granica

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.