Mesić ipak primio priznanje počasnoga građanina Sarajeva

Mesić

Bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću u četvrtak je u Sarajevu uručeno priznanje počasnoga građanina koje je on lani odbio primiti zbog skandala prouzročenog činjenicom da je Gradsko vijeće isto priznanje odbilo dodijeliti nobelovcu i piscu Orhanu Pamuku. 

Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih danas živućih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita, kazao je Mesić objašnjavajući zbog čega se predomislio nakon godinu dana. 

Priznanje počasnoga građanina Mesiću je u znamenitoj zgradi Vijećnice uručio sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka. 

Bivši hrvatski predsjednik kazao je kako mu je drago da je sada ponovno u Sarajevu kamo je stigao na poslovnu konferenciju Sarajevo Bussines Forum (SBF) koju organizira Bosna Bank International (BBI) u suradnji s Islamskom bankom za razvoj (IDB). 

Orhan Pamuk prošle je godine trebao dobiti priznanje počasnoga građanina Sarajeva na prijedlog izdavačke kuće Buybook. Takav je izbor jednoglasno poduprlo posebno povjerenstvo pri Gradskom vijeću, no zatim je odluka povučena bez ikakva objašnjenja i priznanje je odjednom dodijeljeno Mesiću. 

Nagađalo se da su gradske vlasti u kojoj dominiraju kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA) takvu odluku donijele kako se ne bi zamjerile vlastima Turske s kojima imaju vrlo srdačne odnose. 

Pamuk je poznat kao oštar kritičar autoktarskog režima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoganakojega optužuje za brutalna kršenja ljudskih prava.
Nakon tog skandala Mesić je poslao pismo na adresu sarajevske gradske uprave kojim je zahvalio na pruženom povjerenju te istaknuo da u postojećim okolnostima ne može primiti priznanje. 

- Kada sam saznao proceduruhttps://vijesti.hrt.hr/506137/mesic-ipak-primio-priznanje-pocasnog-graanina-sarajevako je došlo do toga, odnosno da se priznanje uskraćuje Orhanu Pamuku a da ga ja dobijem, smatrao sam da je to pogreška i zato sam odustao, izjavio je tada Mesić objašnjavajući razloge svoje odluke.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/506137/mesic-ipak-primio-priznanje-pocasnog-graanina-sarajeva

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.