MVEP osudio postavljanje spomenika u Trstu; Predsjednica također reagirala

MVEP osudio postavljanje spomenika u Trstu; Predsjednica također reagirala

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu i talijanskom veleposlaniku uručilo prosvjednu notu. Također, na dan stote obljetnice okupacije Rijeke na Guvernerovoj palači u Rijeci, nepoznati počinitelji izvjesili su sinoć talijansku zastavu.

- Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna. Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima, stoji, među ostalim u priopćenu MVEP-a.

Talijanska zastava u Rijeci i skupina "Vodoinstalateri"

Na Guvernerovoj palači u Rijeci nepoznati počinitelji izvjesili su sinoć talijansku zastavu. Potvrdila je to i riječka policija, koja je nakon dojave reagirala i uklonila zastavu. Dojava je zaprimljena jutros u 6.45 sati. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš poput zastave na Guvernerovoj palači, predstavljaju provokaciju. Ispred Guvernerove palače policija je zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina sa manjom zastavom Kraljevine Italije. Obojica su privedena i prekršajno sankcionirana, a istraga se nastavlja, objavila je policija.

Fotografiju zastava izvješenih na Guvernerovoj palači objavio je na Twitteru novinar Cristiano Puglisi. Na svom blogu je objavio priopćenje "misteriozne skupina Gli Idraulici (Vodoinstalateri)" kojem tvrde da je "Na stogodišnjicu akcije u Rijeci željela dokazati da još ima Talijana koji ne žele da njima vladaju marionetske Vlade koje ne štite nacionalne interese". Pojašnjavaju da se to odnosi na Vlade Francesca Saveija Nittija, iz doba kraljevine Italije i D'Annunzijeve akcije te današnje Giuseppea Contea, koje, kako ističu, zastupaju interese financijske elite.

Podizanje spomenika D'Annunziju osudila predsjednica

- Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora. Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi, napisala je predsjednica.

Tko je bio Gabriele D'Annunzi

Na današnji dan, 12. rujna navršava se 100 godina otkad je D'Annunzio na poziv riječkih iredentista sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i potom proglasio vlastitu nezavisnu državu, a taj je pohod, koji je uz klicanje dočekalo oko 30.000 tadašnjih Riječana, Mussoliniju bio inspiracija za fašistički marš na Rim 1922. Iako D'Annunzio s Trstom nema dodirnih točaka, tamošnje vlasti izdvojile su 340 tisuća eura za izložbu njegovih osobnih stvari u galeriji, a njegov kip u Trstu treći je takav spomenik u Italiji.

D'Annunzi je prevratom zauzeo Rijeku i osnovao najneobičniju državu na svijetu, Talijansku Regenciju Kvarnera u kojoj je bio prihvaćen homoseksualizam i u kojoj je on bio neprikosnoveni vođa kojeg su posjećivali brojni poznati umjetnici. Ta neobična država, zanimljivo je, kao prva na svijetu priznaje Lenjinovu boljševičku Rusiju. Potrajao je taj cirkus sve do Božića.

Guvernerova palača bila je D'Annunzijeva rezidencija, a s njena balkona održavao je govore pred mnoštvom građana. U palači sada djeluje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, koji danas otvara izložbu "D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio". Ona donosi specifičan pogled na D'Annunzjiev boravak u Rijeci iz perspektive žena koje su živjele u Rijeci a nisu bile Talijanke, te životu u tim okolnostima, potom žena koje su dolazile za D'Annunzijem u Rijeku iz Italije te njegovih ljubavnica . Naziv mučenica za Rijeku parafraza je D'Annuzijeve sintagme, koji je taj izraz koristio u sasvim drugom kontekstu.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/541615/mvep-osudio-postavljanje-spomenika-u-trstu

Krvavi Božić 1920. - https://radio.hrt.hr/clanak/krvavi-bozic-1920-kako-je-dannunzio-napustio-rijeku/79196/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.