Rouhani: Riri razgovori sa SAD-om mogući ako se provede sporazum iz 2015.

Rouhani: Riri razgovori sa SAD-om mogući ako se provede sporazum iz 2015.

Iran bi mogao razgovarati o drugim pitanjima sa Sjedinjenim Državama ako bi se u cijelosti proveo nuklearni sporazum iz 2015. sa svjetskim silama, rekao je u četvrtak iranski predsjednik Hassan Rouhani, ali i dodao kako se o iranskim projektilima ne može pregovarati.

- Prvo dogovor treba u cijelosti provesti...što znači da bi trebale biti ukinute sankcije a Amerika se vratiti nuklearnom sporazumu...a onda bi se isto tako moglo razgovarati o drugim pitanjima, rekao je Rouhani.

- Želimo da Amerika ukloni svoje preduvjete za pregovore s Iranom, uključujući i politiku 'maksimalnog pritiska' protiv Irana prije nego bi bili mogući bilo kakvi razgovori, rekao je na konferenciji za novinare u New Yorku tijekom godišnjeg zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Sukob SAD-a i Irana pojačao se od prošle godine kada je predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma iz 2015. s velikim silama i ponovno uveo sankcije koje su osakatile iransko gospodarstvo kako bi prisilio Teheran da ponovno pregovara o sporazumu.

Iran odbija pregovore sa Sjedinjenim Državama ukoliko Washington ne ukine sankcije Teheranu.

U znak odmazde za Washingtonovu politiku "maksimalnog pritiska" Iran je od svibnja postupno smanjio svoje obveze iz nuklearnog sporazuma. Rouhani je, međutim, rekao da se Teheranove mjere mogu poništiti ako europske stranke u sporazumu održe obećanje i zaštite iransko gospodarstvo od američkih sankcija.

- Europski sudionici dokazali su nesposobnost ili nedostatak odlučnosti...da održe sporazum na životu u praksi...Oni žele očuvati sporazum, ali žele da Iran plati cijenu za to, rekao je Rouhani govoreći o Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

Trump želi ići preko sporazuma kako bi još suzbio iranski nuklearni program, zaustavio rad na balističkim projektilima i okončao potporu savezničkim snagama na Bliskom istoku. Rouhani je, međutim, iznoseći iranski stav, rekao kako se ne može pregovarati o iranskom programu obrambenih projektila.

Sjedinjene Države, europske sile i Saudijska Arabija okrivile su Iran za napad na saudijska naftna postrojenja 14. rujna, a ne jemensku skupinu Houthe saveznike Irana koji su na sebe preuzeli odgovornost.

Iran se ogradio od napada, upozoravajući kako je spreman na pravi rat.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/545412/iranski-predsjednik-rouhani-kaze-kako-su-moguci-siri-razgovori-sa-sad-om-ako-se-provede-sporazum-iz-2015

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.