Kaos u Čileu zbog poskupljenja javnog prijevoza

Kaos u Čileu zbog poskupljenja javnog prijevoza

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera proglasio je u subotu rano ujutro izvanredno stanje u glavnom gradu Santiagu nakon što su u gradu od šest milijuna stanovnika kaos izazvali prosvjedi u kojima je zapaljena zgrada u središtu grada, a podzemna željeznica zatvorena.    

Prosvjednici odjeveni u crne trenirke s kapuljačom, razjareni zbog poskupljenja cijena javnog prijevoza, podmetnuli su požar na nekoliko postaja podzemne željeznice, pljačkali trgovine, zapalili autobus gradskog prijevoza i oštetili metalne vodove na željezničkim postajama tijekom petka poslijepodne, pokazale su televizijske snimke te iskazi svjedoka na društvenim mrežama.  

Sebastian Pinera se u subotu rano ujutro obratio naciji objavivši izvanredno stanje u dvije pokrajine i dvije općine u široj regiji Santiaga, kazavši da se odlučio na to zbog "ozbiljnih i ponovljenih napada na gradski metro, zbog javnog reda i sigurnosti građana te napada na državno i privatno vlasništvo".

U međuvremenu su raspoređeni vatrogasci koji su se borili s podmetnutim požarom na najmanje pet postaja podzemne  željeznice u glavnom gradu. Na videosnimci koju je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova vide se oštećena dizala i požar kako plamti unutar postaje Cumming u samom središtu grada, dok se u pozadini čuje lupanje i skandiranje.

Tvrtka koja vodi gradsku podzemnu željeznicu objavila je da će cijela mreža biti zatvorena do ponedjeljka kako bi se procijenila ozbiljna šteta do koje je došlo.

Predsjednik Pinera, koji politički pripada desnom centru, rekao je da će posegnuti za posebnim zakonom o državnoj sigurnosti kako bi se obračunalo s "kriminalcima" odgovornim za štetu koju je pretrpio grad, iako je kazao kako suosjeća s onima koji su se osjetili pogođeni podizanjem cijena gradskog prijevoza.

Najavio je da će idućih dana vlada pozvati na dijalog kako bi se ublažile posljedice za one koje je pogodilo povećanje cijena.

Gotovo cijeli tjedan traju prosvjedi protiv podizanja cijena javnog prijevoza, prenio je dnevnik La Tercera, koji dodaje da su u petak brojni policajci raspoređeni po postajama metroa nakon što su prosvjedi prerasli u nasilje.

Čile je jedna od najbogatijih latinoameričkih zemalja, no istodobno i zemlja u kojoj vlada možda i najveća nejednakost. Frustracije visokim cijenama života u Santiagu postale su jedna od najvažnijih političkih tema i pokrenule pozive za sveobuhvatnim reformama u poreznom sustavu, radnom zakonodavstvu pa sve do sustava mirovina.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/551466/kaos-u-cileu-zbog-poskupljenja-javnog-prijevoza

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.