Raste broj mrtvih nakon potresa u Albaniji

Raste broj mrtvih nakon potresa u Albaniji

 Spasilačke službe izvukle su iz ruševina 46 preživjelih, dan nakon snažnog potresa koji je razrušio Drač i Thumane u priobalnoj Albaniji i odnio ljudske živote. U Albaniji je proglašen dan žalosti, a poslijepodne je zemlju pogodio još jedan potres.
- Poslijepodne je ponovno jako zatreslo, ljudi, koji su i dalje pod šokom, odmah su izašli na ulice. Iako se radilo o potresu jačine 5,6 po Richteru, srećom, prošao je, čini se bez većih posljedica - ispričao je u svom javljanju iz Drača reporter HRT-a Vicko Dragojević koji se nalazi u kampu gdje je smješteno još tisuće ljudi, ostalih bez domova.

- Za sada se broj poginulih popeo na 32, traga se za 30-tak osoba - rekao je Dragojević.

- Područja Drača i Thumanea su najteže pogođena. Radovi na spašavanju nastavljaju se u srušenim zgradama, rekao je ministar obrane Olta Xhacka.

Potres magnitude 6,4 stupnjeva, koji je pogodio Albaniju u utorak rano ujutro, imao je epicentar 30 kilometara zapadno od Tirane. Osjetio se u više zemalja, uključujući južnu talijansku regiju Pugliju.

Nekoliko sati kasnije potres magnitude 5,4 pogodio je Bosnu i Hercegovinu, s epicentrom 75 kilometara južno od Sarajeva, a u srijedu je potres jakosti 6,0 zabilježen u Grčkoj, sjeverozapadno od otoka Krete.

Najjači potres u Albaniji posljednjih desetljeća srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a uslijedilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobjegli iz domova na ulice.

Albanska vojska organizirala je privremeni smještaj za žrtve potresa na nogometnim stadionima na najteže pogođenim područjima, ali mnogi su morali provesti noć na otvorenom.

- Proglasit ćemo izvanredno stanje na području Drača i Tirane, gdje su posljedice najteže. Izvanredno stanje ne odnosi se samo na financijske mjere, već se uspostavlja nova razina upravljanja situacijom u razdoblju od 30 dana - najavio je albanski premijer Edi Rama.

Mnoge su europske zemlje poslale u Albaniju stotine specijaliziranih vojnika, alat i timove pasa tragača. Među prvima pomoć su ponudile hrvatske snage.

Hrvatski Caritas pokrenuo je akciju žurne pomoći stradalima u potresu u Albaniji te je iz svojega interventnog fonda Albanskome Caritasu poslao žurnu novčanu pomoć od deset tisuća eura.

- Želim izraziti potporu i sućut ljubljenom albanskom narodu koji toliko pati ovih dana. Albanija je bila prva zemlja u Europi koju sam htio posjetiti. Molim se za poginule, ozlijeđene i njihove obitelji - poručuje papa Franjo.

Albaniju čeka još jedna besana noć - i za žrtve najrazornijeg potresa u toj zemlji posljednjih desetljeća i za spasilačke ekipe koje neumorno traže preživjele.

Izvori: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.