Troje mrtvih nakon pada australskog zrakoplova koji se borio s požarima

Kanader - Australija

Troje ljudi poginulo je kada se kanadski protupožarni zrakoplov srušio i zapalio u četvrtak dok se borio sa šumskim požarima u australskoj planinskoj regiji, rekla je Gladys Berejiklian, premijerka jugoistočne države Novi Južni Wales.

Zrakoplov C-130 Hercules kanadskog Coulson Aviationa srušio se blizu Cooma, 116 kilometara južno od Canberre u četvrtak popodne, objavila je vatrogasna služba.

Šef Ruralne vatrogasne službe Shane Fitzsimmons rekao je novinarima u Sydneyu da su vatrogasci poznavali posadu i da su u mislima s njihovim bližnjima. Nesreća je "otrežnjavajući podsjetnik na rizike vatrogasnog posla", dodao je.

Zasad nije poznat uzrok nesreće, kazao je, dodajući da je vrijeme bilo vruće, vjetrovito, suho i puno dima, kao uostalom i ostalih dana kada su djelovali protupožarni zrakoplovi.

- Zrakoplov je snažno udario u tlo i inicijalna izvješća kažu da se stvorila golema vatrena kugla kao rezultat udarca u tlo, kazao je Fitzsimmons.

Vatrogasci su na mjestu događaja i pokušavaju ugasiti vatru koja je nastala nakon rušenja aviona.

Kao mjeru opreza i u znak poštovanja, Coulson Aviation je prizemljio svoje zrakoplove u Australiji a pokrenuta je i službena istraga.

- Vlasnici Coulsona doći će prvim letom koji im je na raspolaganju iz Kanade i očekujemo da će biti tu za 24 sata, rekao je Fitzsimmons.

- Posadu su činili iznimni apsolutni profesionalci, s puno iskustva koji su desetljeća svojih života posvetili vatrogastvu, dodao je.

Premijerka države Novi Južni Wales rekla je da se radi o tragičnoj nesreći. "Naše misli i molitve idu obiteljima".

- Imamo 70 zrakoplova koji se danas bore s požarima i to pokazuje kako opasan posao naši vatrogasci obavljaju na dnevnoj bazi, istaknula je Berejiklian.

- Današnji dan je podsjetnik da je sezona požara daleko od gotove i da je svaka osoba koja brani život i imovinu u opasnosti. Ne možemo dovoljno zahvaliti ljudima koji riskiraju svoje živote da bi spasili druge.

Nakon ove nesreće ukupan broj poginulih u požarima u Australiji od rujna popeo se 32. Procjenjuje se da je stradala milijarda životinja.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/576313/troje-mrtvih-nakon-pada-australskog-zrakoplova-koji-se-borio-s-pozarima

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.