Britanija s Japanom ispregovarala prvi trgovinski sporazum nakon brexita

Britanija s Japanom ispregovarala prvi trgovinski sporazum nakon brexita

Velika Britanija ispregovarala je s Japanom prvi trgovinski sporazum nakon izlaska iz EU-a i opisala sporazum "povijesnim trenutkom" u vrijeme napetih trgovinskih pregovora s Europskom unijom.

Britanija kaže da će, kako je načelno dogovoreno, 99 posto izvoza u Japan biti oslobođeno carina. Odredbe sporazuma o digitalnom okruženju i podacima odmakle su "daleko dalje" u odnosu na trgovinski sporazum EU-a i Japana i idu u korist britanskim fintech tvrtkama u azijskoj zemlji, dodaju britanske vlasti.

Financijske tvrtke, proizvođači hrane, pekari i proizvođači sira imat će koristi od sporazuma koji predstavlja "važan korak" pridruživanju Britanije Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP) u azijsko-pacifičkoj regiji.

Veći japanski investitori u Velikoj Britaniji poput Nissana i Hitachija plaćat će manje carine na dijelove iz Japana, priopćilo je britansko ministarstvo trgovine.

Premijer Boris Johnson rekao je da je brexit Britaniji dao slobodu za postizanje trgovinskih sporazuma s drugim zemljama diljem svijeta.

Kritičari tvrde da takvi sporazumi vjerojatno neće nadomjestiti izgubljeni izvoz u EU ako se ne postigne dogovor s Bruxellesom.

EU je naredila Britaniji da odbaci plan poništenja dijelova njihovog sporazuma, ali je Johnsonova vlada to odbila i potencijalno ugrozila četiri godine pregovora o brexitu.

Japan je htio postići širi konsenzus o trgovini s Britanijom prije izmjene vlade u Tokiju.

Japanska vladajuća stranka u ponedjeljak bira nasljednika premijera Shinza Abea koji je odstupio zbog zdravstvenih razloga. Njegov nasljednik formirat će novi kabinet. Političke promjene mogle bi uključivati i izbor novog ministra vanjskih poslova.

Aktualni ministar Toshimitsu Motegi vodi trgovinske pregovore i rekao je da je njegov cilj da trgovinski sporazum s Britanijom stupi na snagu u siječnju.

Izvor: HRT

POveznica: https://vijesti.hrt.hr/653463/britanija-s-japanom-ispregovarala-prvi-trgovinski-sporazum-nakon-brexita

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.