Povijesni sastanak Bidena i Putina: "U nuklearnom ratu nema pobjednika"

Povijesni sastanak Bidena i Putina: "U nuklearnom ratu nema pobjednika"

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu su potvrdili predanost kontroli nuklearnog naoružanja i smanjenja prijetnje u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Ženevi.

- Nedavno produljenje ugovora Novi START pokazuje našu predanost kontroli nuklearnog oružja. Danas, ponovno potvrđujemo načelo da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi, navodi se.

- Sjedinjene Države i Rusija počet će cjelovit Dijalog o strateškog stabilnosti kako bi postavili temelje za buduće kontrole naoružanja i mjere za smanjenje prijetnje, navodi se u izjavi.

- Biden and Putin "pokazali su da čak i u razdobljima napetostima mogu napredovati prema zajedničkom cilju osiguranja predvidljivosti u strateškoj sferi, smanjiti opasnost d oružanih sukoba i smanjiti prijetnju nuklearnog rata, stoji u izjavi prihvaćenoj na prvom sastanku čelnika dviju sila otkako je Joe Biden ušao u Bijelu kuću.

Dvije konferencije za medije

Samit u vili La Grande u Ženevi trajao je manje od četiri sata, znatno manje nego što su to Bidenovi savjetnici očekivali.

Odluka o dvije odvojene konferencije za novinare značila je da ništa nije ostalo od srdačnosti koja je pratila susret Putina i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018.

- Čak nije bilo ni zajedničkog ručka, ističe Reuters.

Prvi se novinarima obratio 68-godišnji Putin koji je kazao da je sastanak bio konstruktivan i bez animoziteta te da je pokazao želju obojica da shvate jedan drugoga.

- Suglasili smo se da će se veleposlanici naših zemalja vratiti na svoja mjesta", rekao je Putin na konferenciji za novinare, rekao je Putin.

Kontrola naoružanja

Datum još nije utvrđen, rekao je, ali je sastanak bio "konstruktivan".

Agencija Ifax je, pozivajući se na Kremlj, objavila da je dvojac privhatio zajedničku deklaraciju o strateškoj nuklearnoj stabilnosti. U njoj, kako prenosi Tass, stoji da se nuklearni rat ne bi smio nikada pokrenuti.

Također je rekao da će Moskva i Washington početi razgovore o mogućim promjenama nedavno produljenog sporazuma o kontroli naoružanja Novi START, dodavši da dvije zemlje snose odgovornost za nuklearnu stratešku stabilnost.

Kontrola naoružanja je jedna od stvari gdje je, unatrag gledajući, napredak bio moguć bez obzira na neka veća razmimoilaženja. Dvije su zemlje u veljači produljile ugovor Novi START na pet godina.

Po ugovoru, SAD i Rusija smiju imati po 1550 strateških nuklearnih bojevih glava, za 30 posto manje u odnosu na plafon utvrđen 2002. Novi START ograničava broj lansera i teških bombardera na 800.

Komentirajući optužbe da je ruska diplomacija nepredvidljiva, Putin je rekao da su potezi SAD-a o izlasku iz sporazuma o naoružanju bili nepredvidljivi.

KAKO SE RAZVIJALA SITUACIJA DANAS: 

- Dogovoren je povratak ambasadora u Washington i Moskvu, tu je i suradnja po pitanju kibernetičkih napada i ugroze. Na tragu onoga što je Biden promovirao, to je predvidljiva i stabilna Rusija i kontrola naoružanja. Možda je i prehrabro reći, ali možda su tu i skorašjnji razgovori o nekom novom START-u, o ugovoru o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja. 55 minuta je trajala Putinova presica, bila je to ženevska inačica njegovog godišnjeg obraćanja novinarima, sijao je zadovoljstvom. Dao je do znanja da je ruska strana dala iscrpnu dokumentaciju o kibernetičkim napadima iz Rusije na SAD, a da oni nisu reciproćno uzvratili. Nije izrijekom spomenuo ime Alekseja Navaljnog, rekao je da je taj pojedinac višestruko prekršio zakone, da je znao što ga čeka i da je sam izrežirao svoje uhićenje. Kritizirao je američki zakon o oružuju. Nije bilo možda neprijateljstava, kao ali bilo je nepovjerenja, Amerikanci su sami donijeli svoju vodu. Na samom početku samita, dogodio se novinarski incident. Dio američkih novinara nije imao potrebnu razinu akreditacija za ulazak u prostoriju s oba predsjednika i delegacijama. Među njima je bila i američka novinarka koja je optužila FSB da su njihovi agenti bili prerušeni u osiguranje i zapriječili joj obavljanje posla. Ruski su se novinari nakon završenom samita bavili s time da su na presicu mogli doći svi koji su hjteli, a Biden će na svojoj obratiti samo američkim novinarima. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.