Ukrajina: Počelo oslobađanje regije Luhansk

RAT U UKRAJINI

Ukrajinske snage nastavljaju vraćati velike dijelove svoje zemlje. Nakon uspjeha na istoku, ukrajinska zastava podiže se u sve više mjesta i na jugu zemlje, u selima oko Hersona. I dok Rusija gubi kontrolu na ratištu, raste strah od uporabe nuklearnog oružja.

 

Guverner potvrdio da je Ukrajina osvojila dijelove Luhanska

13:15
Ukrajinska vojska napredovala je u Luhansku, regiji na istoku koja je do sada bila gotovo potpuno u okupaciji ruskih snaga, objavio je u srijedu ukrajinski guverner Serhij Gajdaj.

- Sada je to i službeno. Počelo je oslobađanje regije Luhansk. Nekoliko mjesta već je slobodno od ruske vojske, napisao je Gajdaj na Telegramu.

U utorak je Ukrajina već ustvrdila da je izvela proboj u južnoj regiji Herson, a gotovo cijela regija Harkiva na sjeveroistoku čini se, sada je pod kontrolom Ukrajinaca.

To otvara put za Lugansk, uporište proruskih separatista od 2014. godine.

Nakon mjesec dana vojnog napredovanja ukrajinske vojske i posljedično tomu odluke Moskve da mobilizira 300.000 ruskih pričuvnika, ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je i službeno dovršio aneksiju više od 15 posto Ukrajine iako se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu na tim područjima.

U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike (DPR), Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusiju. 

 

Rusija napala ciljeve pored Kijeva dronovima kamikazama

13:08
Rusija je prvi put dronovima kamikazama napala ciljeve pored ukrajinskoga glavnoga grada Kijeva, rekle su kijevske vlasti.

- Bilo je šest udara i eksplozija, rekao je kijevski guverner Oleksij Kuleba na Telegramu. Pogođena je infrastruktura, a jedna osoba je ozlijeđena u gradiću Biloj Cerkvi.

Zračne snage izvijestile su da je s juga doletjelo 12 iranskih dronova.

Pogođeno je i srušeno šest dronova, rekao je glasnogovornik Juri Ihnat na ukrajinskoj televiziji. Informacije se ne mogu neovisno provjeriti.

Prema medijskim izvješćima meta je bila vojarna u Biloj Cerkvi. Najbliži ruski vojnici nalaze se oko 380 kilometara južnije.

Bjelorusija, saveznica Rusije, udaljena je od grada oko 180 kilometara.

 

Ruska novinarka koja se usprotivila invaziji pobjegla iz kućnog pritvora

12:06
 Ruska novinarka Marina Ovsjanikova koja je u prijenosu uživo prosvjedovala protiv napada na Ukrajinu u srijedu je potvrdila da je pobjegla iz kućnog pritvora u kojem je završila zbog navodnog ponovnog širenja lažnih vijesti.
 

Putinov saveznik usporedio sabotažu Sjeverni tok s napadom CIA-e iz 1983.

12:04
Sabotaža plinovoda Sjeverni tok nalik je napadu američke CIA-e 1983. na naftnu infrastrukturu u Nikaragvi, rekao je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina u srijedu dok Moskva zahtijeva da sudjeluje u istrazi istjecanja plina na Baltiku.

Podvodne eksplozije u rujnu izazvale su istjecanje ruskog plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru zbog čega se Rusija i Zapad međusobno optužuju za sabotažu.

Tako je predsjednik Vladimir Putin u petak okrivio Sjedinjene Države i njihove saveznike da su izazvale eksplozije što je Washington odbacio, a Europska unija tvrdi da su goleme količine isteklog plina posljedica sabotaže.

Moskva inzistira na tome da njezini stručnjaci sudjeluju u istrazi o istjecanju plina iz Sjevernog toka, prenose agencije.

Glavni tajnik Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev izrijekom je spomenuo Središnju američku obavještajnu agenciju (CIA), prenosi Reuters.

- Podsjećam da se slična situacija dogodila 1983., rekao je Patrušev, a prenijela je novinska agencija Interfax.

- Tada su saboteri koje je angažirala CIA organizirali napade na Nikaragvu što je izazvalo eksplozije na plinovodu u jednoj od luka, rekao je Patrušev.

Još prošli tjedan Patrušev je rekao da je Zapad već izvodio napade na plinovode.

Rusija ponavlja da eksplozije na plinovodu Sjeverni tok idu na ruku Washingtonu, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će sada, nakon oštećenja plinovoda ispod Baltičkog mora, SAD moći povećati cijene i količine svojeg ukapljenog priroda (LNG) koji izvozi.

Švedska koja je zadužena za istragu, zabranila je pristup mjestu sabotaže u Baltičkom moru, piše agencija France presse.

- Potrebno je provesti istragu i naravno uz sudjelovanje Rusije, rekao je Sergej Veršinjin, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, prenose TASS i Ria Novosti.
   
 

Ukrajinci: Rusi su poslali kamikaze dronove

09:15
Ukrajinsko zrakoplovstvo se oglasilo s porukom da su sinoć ruski okupatori napali Ukrajinu bespilotnim dronovima kamikazama tipa Shahed-136.

- Protuzračni projektili su ih uništili na jugu zemlje, javljaju. 
 

Putin formalno anektirao više od 15% Ukrajine

09:14
Predsjednik Vladimir Putin dovršio je formalnu aneksiju više od 15 posto Ukrajine u srijedu, dok se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu na dijelovima teritorija.

U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike ( DPR), Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusiju.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je četiri federalna ustavna zakona o ulasku Donjecke i Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusku Federaciju, priopćio je donji dom ruskog parlamenta.

- Također je potpisao relevantne zakone o ratifikaciji, dodaje se.

Rusija je proglasila aneksije nakon što je održala kako ih naziva referendume u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade kažu da su referendumi bili kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Nisu sva pripojena područja pod nadzorom ruskih snaga. Rusija polaže pravo na ukupno 18 posto ukrajinskog teritorija, ali točne granice tek se trebaju razjasniti.

Karte ruskog ministarstva obrane predstavljene u utorak pokazuju brzo povlačenje ruskih invazijskih snaga iz područja u istočnoj i južnoj Ukrajini gdje su bile pod teškim pritiskom ukrajinske strane.
 

Ukrajinska vojska uspješno napreduje na sjeveroistoku i jugu Ukrajine

09:12
Ministarstvo obrane Velike Britanije u srijedu je konstatiralo da ukrajinska vojska uspješno napreduje na sjeveroistoku i jugu Ukrajine. U Harkivskoj je oblasti konsolidira značajan dio teritorija istočno od rijeke Oskil, piše The Guardian.

Britanci su rekli i da su se Ukrajinci ušli u rusku obrambenu zonu koja se nalazi 20 kilometara dalje od rijeke Oskil te koja vodi prema gradu Svatove, grad koji Rusi koriste punkt za opskrbu. Većina ukrajinske artiljerije vrlo vjerojatno sada može gađati ključnu ulicu Svatove-Kremina, što će Rusima otežati opskrbljivanje svojih jedinica na istoku zemlje. 
 

Novi udar na Putina

08:50
Predstavnici država članica sinoć su postigli politički dogovor o novoj rundi sankcija Rusiji, javlja Euractiv. Sankcije uključuju limitiranje cijene na prodaju ruske nafte trećim zemljama, no mjera se odnosi samo na brodski prijevoz – ne i na naftovode.

Prema nacrtu koji je izašao, a iz kojeg će proizaći novi, osmi paket sankcija Rusiji, postavljene su pravne osnove za uvođenje ograničenja cijene nafte. To su još ranije dogovorile zemlje G7, ali ne i EU. 
 

Ruski veleposlanik: Vojna pomoć SAD-a Ukrajini povećava opasnost od sukoba

07:03
Odluka Washingtona da pošalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini predstavlja prijetnju interesima Moskve i povećava opasnost od vojnog sukoba između Rusije i Zapada, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

- Mi to vidimo kao izravnu prijetnju strateškim interesima naše zemlje, napisao je u srijedu Antonov u aplikaciji za slanje poruka Telegram.

- Opskrba vojnim proizvodima koju provode Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne samo da donosi dugotrajno krvoproliće i nove žrtve, nego povećava i opasnost od izravnog sukoba između Rusije i zapadnih zemalja, napisao je Antonov.
 
IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.