SAD će za odobravanje viza koristiti podatke s društvenih mreža

SAD će za odobravanje viza koristiti podatke s društvenih mreža

Vlada SAD ubuduće će putnicima prilikom odobravanja vize za ulazak u SAD tražiti i podatke o njihovim društvenim mrežama, navodi se u planu State departmenta.

 

Podaci s društvenih mreža

Prijedlog zahtjeva da svi podnositelji zahtjeva za vize, bilo migrantske ili nemigrantske, daju podatke o svojim profilima na društvenim mrežama koje su koristili u posljednjih pet godina, prenosi Reuters.

U tom tekstu se ne spominje Program izuzeća viza (ESTA), koji uživa četrdesetak bogatih zemalja, od kojih su 30 u Europi. Obrazac ispunjen na internetu omogućuje tim građanima da ostanu 90 dana u Sjedinjenim Državama bez prolaska teške procedure ishođenja vize.

Primjenu strožih provjera prilikom razmatranja zahtjeva za vizu predložio je State Department prošle jeseni, a provjera aktivnosti tražitelja vize odnosit će se na sve najpopularnije društvene mreže poput Facebooka,
Twittera i Instagrama.

Putnici bi trebali precizirati društvene mreže u kojima su sudjelovali, navesti kojim su se "identitetima koristili" na tim platformama tijekom 5 prethodnih godina prije datuma podnošenja zahtjeva. Moraju navesti i brojeve telefona, adrese elektronske pošte i putovanja u inozemstvo, prema dokumentu objavljenom u američkom službenom listu (Federal Register), prenosi Radiosarajevo.ba.

Stroge mjere kontrole

Buduće mjere predostrožnosti, ističu u Bijeloj kući, nastavak su 'ekstremnih provjera' koje je uvela prijašnja administracija, a koja će zahvatiti gotovo 15 milijuna podnositelja viza za SAD. Prema najavama, provjere će se odnositi i na osobe koje su aplicirale za trajnu vizu, a samo u pojedinim slučajevima dodatne provjere neće biti potrebne.

HIa.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.