Putin u službenom posjetu Turskoj

Putin u službenom posjetu Turskoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je stigao u Tursku u dvodnevni službeni posjet, prvi nekoj zemlji nakon ponovnog izbora na položaj šefa države 18. ožujka. Njegov domačin je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan a u Turskoj će se sastati  i s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem u sklopu trojnog samita tih zemalja o Siriji.


Posljednji put trojica državnika glede rješenja sirijskog sukoba sastala su se 22. studenog u ruskom Sočiju.

Putin će u Turskoj razgovarati s Rouhanijem

Ruski predsjednik će danas obaviti razgovore s iranskim vođom Rouhanijem, a potom će se sva tri predsjednika naći na sastanku na kojem će se raspravljati o sirijskoj problematici. Glavni razgovor Putina i Rouhanija bit će vezan uz rusku potporu međunarodnom Sporazumu o iranskom nuklearnom programu, čiju promjenu zahtjevaju Sjedinjene Države. To je poglavito bitno, navodi Ushakov, „budući da Iran strogo ispunjava svoje obveze, a što, ne manje važno, potvrđuje i Međunarodna agencija za atomsku energiju“. Također je dodao kako ruski i kineski stav po tom pitanju imaju i europski partneri iz tzv. „šestorice“ (šest država potpisnica Sporazuma).

 

Početak izgradnje prve nuklearke u Turskoj

Putinov službeni posjet počeo je njegovim zajedničkim sudjelovanjem s predsjednikom Erdoganom na video-konferenciji povodom početka izgradnje prve turske nuklearke „Akkuyu“ koju gradi ruska državna tvrtka „Rosatom“. Iza toga, dvojica državnika održat će međusobni razgovor, nakon kojeg se očekuje zasjedanje Vijeća za suradnju najviše razine, pod predsjedanjem obojice predsjednika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski Vladimir Putin dali su Rosatomu znak za početak izgradnje prve nuklearne centrale u Turskoj, simbola procvata odnosa između Ankare i Moskve.

Nek je Bog s vama!, kazao je Erdogan u govoru u Ankari koji se prenosio video-linkom na gradilištu nuklearne centrale Akkuyu, u pokrajini Mersin, gdje su se radnici smjesta uhvatili lijevanja betona.

Teško je dovoljno naglasiti značaj takvog inovativnog projekta, kazao je Putin.

Izgradnja centrale, procijenjene na 20 milijardi dolara, dio je razvojnog projekta kojim se od Turske želi učiniti jednu od 10 najbogatijih zemalja na svijetu do 2023. godine, stote obljetnice turske republike.

Četiri reaktora centrale odgovorit će, po Erdoganu, na 10 posto potražnje za strujom u Turskoj. Prvi reaktor centrale trebao bi proraditi 2023.

dnevno.hr/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.