Svijet ulazi u novu 2023. uz vatromete i slavlja, pacifički otok Kiribati prvi je dočekao 2023. godinu

Svijet ulazi u novu 2023. uz vatromete i slavlja, pacifički otok Kiribati prvi je dočekao 2023. godinu

Nenaseljeni otoci Baker i Howland posljednji će ući u novu godinu. Nakon dvije godine restrikcija, proslave Nove godine konačno se vraćaju u opuštenije oblike. Pacifički Kiribati prvi je dočekao 2023. godinu, a slijede Samoa, Novi Zeland, Tonga i Australija. Seul i Hong Kong također su se oprostili od 2022.

Danas ljudi diljem svijeta s nestrpljenjem iščekuju ulazak u 2023., a proslave Nove godine diljem svijeta vratit će se u normalu. Danas u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu 2023. veselio se pacifički otok Kiribati. Novu godinu prvi je dočekalo nekoliko tisuća stanovnika grada Kiritimatija, koji živi na atolu površine 388 četvornih kilometara. Prvi put od početka pandemije covida-19 strani su turisti mogli sudjelovati i na dočeku Nove godine na drugom kraju svijeta - granice polinezijskih otočnih država bile su uglavnom zatvorene za strance od ožujka 2020., a Kiribati tek od kolovoza ove godine prihvaća međunarodne goste.

U Samoi, koja je ove godine ukinula ljetno računanje vremena, u novu su godinu ušli sat vremena kasnije. Na najvećem otoku Samoe Savai'i i u glavnom gradu Apiji na otoku Upolu veliki vatromet obasjao je nebo nad Tihim oceanom. Otočka vlast je za svjetlosni spektakl izdvojila približno 290.000 eura.

Sydney je pozdravio Novu godinu tradicionalnim veličanstvenim vatrometom nazvanim "kaleidoskop boja" u gradskoj luci. Vrhunac showa bila je duga koja se slijevala poput vodopada s mosta s obzirom na to da će grad u veljači ugostiti World Pride. Procjenjivalo se da će spektakl privući milijun ljudi, po televiziji ABC. Mnogi su zauzeli mjesto s dobrim pogledom još rano ujutro. Diljem svijeta vatromet je pratilo još sigurno pola milijarde ljudi.

Kada sat otkuca ponoć u Dubaiju, održat će se rekordni laserski, svjetlosni i vatrometni show u čijem će središtu biti najviša zgrada na svijetu, Burj Khalifa, i fontana u Dubaiju.

Europski gradovi ponovno u znaku veselog i šarenog slavlja

U Parizu će se opet moći okupljati mnoštvo na popularnim Champs Elysees, a Eiffelov toranj bit će obasjan šarenim bojama. U ponoć će u Londonu zazvoniti Big Ben, koji je nakon pet godina renoviranja prvi put zazvonio u studenom. Prve minute Nove godine uljepšat će tradicionalni vatromet na London Eyeu.

U Berlinu će se glavni doček Nove godine održati kod Brandenburških vrata, broj posjetitelja ograničen je na nekoliko tisuća ljudi. Kasnije će se proslava preseliti na trg Pariser Platz, gdje će ulaz biti moguć samo uz besplatne ulaznice. Ni ove godine neće biti vatrometa. U Beču će se na ovoj novogodišnjoj ruti cijeli dan odvijati mnoga događanja, a u ponoć će se oglasiti ogromno zvono Pummerin s katedrale sv. Stefan. Kad se čuju posljednji odjeci, vatromet će se ugasiti.

Bez većih ograničenja dočekat će se i Nova godina u Beogradu i Zagrebu. Kako u hrvatskoj metropoli, tako i u nekim drugim gradovima u zemlji, Nova godina ovoga će se puta dočekati bez vatrometa. Novac koji bi bio iskorišten za vatromet planiraju donirati organizacijama koje se bave brigom o životinjama.

Najprepoznatljiviji dočeci Nove godine ponovno će biti u Rio de Janeiru i New Yorku

U brazilskoj metropoli Rio de Janeiru, po prvi put od početka epidemije covida-19, doček Nove godine bit će organiziran na plaži Copacabana. Na nekoliko pozornica na plaži nastupit će brojni bendovi i DJ-evi, a sa splavi u uvali ispaljivat će se vatromet.

Ovaj put New York također nema ograničenja za događanja na otvorenom. Ondje će se i ove godine održati jedan od najprepoznatljivijih dočeka Nove godine. Spuštanje ogromne šest tona teške kristalne kugle na Times Square bit će popraćeno koncertima i vatrometom. Također, organizatori će s krovova okolnih zgrada baciti gotovo tonu šarenih konfeta na kojima će biti ispisane novogodišnje odluke građana.

Nenaseljeni otok Baker i otok Howland posljednji će uskočiti u novu godinu.Američka Samoa, samo 220 kilometara istočno od Samoe, na drugoj strani međunarodne datumske granice, bit će posljednja koja će nazdraviti dolasku 2023. godine.

U 2023. godinu ušao je i Japan. 

 
Doček Nove godine u Tokiju, Foto: Issei Kato/Reuters
Doček Nove godine u Tokiju, Foto: Issei Kato/Reuters
 

U novu godinu ušlo se pokušavajući što prije zaboraviti sve nedaće koje su pratile ovu nama još uvijek tekuću godinu. A problema mnogo, od pandemije koja nikako da prođe, do agresije na Ukrajinu, koja je utjecala na život gotovo svakog stanovnika planeta. Ako je vjerovati političarima i njihovim čestitkama nova će godina biti bolja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.