Tvrdnje da su ubijene stotine ruskih vojnika, o gubicima pišu i blogeri

Tvrdnje da su ubijene stotine ruskih vojnika, o gubicima pišu i blogeri

U žestokim napadima na Kijev i kijevsku regiju, na meti ruskih bespilotnih letjelica ponovno je bila ukrajinska infrastruktura. Sustavi protuzračne obrane srušili su 16 dronova iznad glavnoga grada. Ukrajinska vojska izvijestila je o velikim gubitcima ruskih snaga u Bahmutu, gradu na istoku zemlje, koji je već mjesecima poprište žestokih borbi. Danas je to grad duhova - napustilo ga je gotovo 90 posto stanovnika.

 

Prekid neprijateljstava u 2023.?

13:59

Hans-Lothar Domröse, bivši general NATO-a predvidio je da bi tijekom 2023. godine moglo doći do prekida vatre između ukrajinskih i ruskih snaga na teritoriju Ukrajine.

Izjavio je to u intervjuu za medijsku grupaciju Funke.

Predviđa da će se pokrenuti nove ofenzive, no da će obje strane shvatiti da daljnja neprijateljstva ne dovode do zauzimanja novih teritorija.

Također, kaže da bi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao odustati od planova da odmah preuzme kontrolu nad Krimom i drugim dijelovima pod ruskom okupacijom.

Navodi da bi mogao biti postignut dogovor o prijelaznom razdoblju od 50 godina prije povratka pod ukrajinsku kontrolu.

Kao primjer je naveo povratak Hong Konga pod kinesku vlast. 

 

"Sve je u božjim rukama"

11:57

- Sve je u Božjim rukama. Sada stojimo ovdje, a što će biti za pet minuta, nitko ne zna, rekla je stanovnica Bahmuta Ghalina, opistujući stanje u tome gradu oko kojega se već tjednima vode žestoke borbe. 

- Ruski teroristi ušli su u ovu godinu patetično kao i obično. Naši su branitelji 1. siječnja još jednom pokazali svoju izvrsnost. Ovih je dana napokon jasno koliko smo se mentalno udaljili od onoga što Rusija "kuha". Naš osjećaj za jedinstvo, autentičnost i sam život, oštro je u suprotnosti sa strahom koji prevladava u Rusiji. Boje se. Možete to osjetiti. I s pravom se boje. Jer će izgubiti. Dronovi, rakete i sve drugo neće im pomoći. Jer smo ujedinjeni. Povezuje ih samo strah. Neće nam oduzeti neovisnost. Ništa im nećemo dati, istaknuo je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski

 

Kijevski gradonačelnik o štetama nakon pet dana ruskih napada

09:52

- Infrastruktura je oštećena u Kijevu nakon pet dana noćnih ruskih napada dronovima, što je izazvalo prekide u opskrbi strujom i grijanjem, rekao je u ponedjeljak gradonačelnik Vitalij Kličko.

- Opskrba vodom je očuvana, rekao je Kličko u ponedjeljak ujutro.

Gradonačelnik je izvijestio da je devetnaestogodišnji mladić zbrinut u bolnici pošto su krhotine drona pale na cestu u okrugu Desnjanskij na sjeveroistoku Kijeva i oštetile obližnju zgradu.

Sirene za uzbunu čule su se u nedjelju navečer i u velikom dijelu Ukrajine kao i prethodnih dana zbog novog vala ruskog bombardiranja.

Načelnik gradske vojne uprave Kijeva Sergij Propko pozvao je u ponoć na Telegramu stanovnike da ne napuštaju skloništa i poslije objavio da protuzračna obrana djeluje te da je "20 ciljeva u zraku srušeno".

Uzbuna je bila oglašena u 1 sat poslije ponoći u ponedjeljak i ukinuta tri sata poslije, javlja agencija AFP.

Ruske snage napadaju bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje šahid-136.

Ruski vojni blogeri izvijestili su da su mete bile Poltava, Harkiv, Doneck, Dnjipropetrovsk, Mikolajiv i Herson u velikim napadima koje su ruske snage počele u četvrtak.

 

Ruski dužnosnici: Mrtvi i ozlijeđeni u napadima HIMARS-ima

08:29

Ukrajinske snage napale su dijelove Donjecka u novogodišnjoj noći, kažu ruski dužnosnici.

Prema njima, ozlijeđeno je najmanje 15 ljudi u napadima HIMARS-a.

Bilo je mrtvih i ranjenih, točan broj još nije poznat", rekao je Daniil Bezsonov, visoki dužnosnik kojeg podupire Rusija. 

 

Rusi lansirali niz napada

07:03

- Glasno je u regiji i u glavnom gradu: noćni napadi dronovima, naveo je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

- Rusi su lansirali niz napada bespilotnim letjelicama (iranske proizvodnje) Šahid. Ciljaju objekte kritične infrastrukture. Na djelu je protuzračna obrana, dodao je.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je 19-godišnji mladić ozlijeđen u eksploziji u okrugu Kijeva i da su sve službe na terenu.

Kličko je putem Telegrama naveo da je mladić prevezen u bolnicu nakon što su krhotine drona pale na cestu u okrugu Desnjanskij na sjeveroistoku Kijeva i oštetile obližnju zgradu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju.

Okrug Desnjanskij, smješten na lijevoj obali rijeke Dnjepar, uglavnom je stambena četvrt i najnaseljenija četvrt glavnog grada.

Sustavi ukrajinske protuzračne obrane oborili su 16 zračnih objekata iznad Kijeva u prvim satima drugog dana nove godine, objavila je gradska vojna uprava.

Regionalno vojno zapovjedništvo Ukrajine na istoku zemlje priopćilo je da su sustavi protuzračne obrane uništili i devet bespilotnih letjelica Šahid iranske proizvodnje iznad regija Dnjepropetrovsk i Zaporižja u prvim satima ponedjeljka. 

 

 

Ukrajina kaže da je oborila sve bespilotne letjelice, blogeri izvještavaju o brojnim ruskim žrtvama

13:41

Ukrajina je rekla da je oborila sve ruske bespilotne letjelice u masovnom nizu napada kojima je Moskva treću noć zaredom gađala civilne mete, a ruski blogeri ogorčeno izvještavaju o brojnim ruskim žrtvama u Makijivki.

Ruski su dužnosnici u međuvremenu bili zaprepašteni izvješćima da je veći broj ruskih vojnika ubijen u napadu na spavaonicu pored skladišta za streljivo, u kojoj su bili smješteni u okupiranom ukrajinskom teritoriju.

Kijev i ruski nacionalistički blogeri rekli su da je umrlo stotine ruskih vojnika.

Proruski službenici su govorili su o visokom broju stradalih, no nisu ga precizirali.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-dronovima-gada-kijev-i-okolicu-10534657

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.