Papa u miru Benedikt XVI. bit će pokopan u četvrtak, bio je veliki prijatelj Hrvatske

Papa u miru Benedikt XVI. bit će pokopan u četvrtak, bio je veliki prijatelj Hrvatske
Uoči sprovoda koji je predviđen za četvrtak, 5. siječnja, na Trgu svetog Petra, tijelo pape emeritusa Benedikta XVI. počiva u vatikanskoj bazilici ispred glavnog oltara, gdje vjernici mogu odati posljednju počast i uputiti svoje molitve za pokoj duše blagopokojnog Josepha Ratzingera. Tijelo pape emeritusa Benedikta XVI. prebačeno je u ponedjeljak ujutro, 2. siječnja, iz samostana Mater Ecclesiae u Vatikanu u baziliku svetog Petra, gdje će biti izloženo tri dana kako bi vjernici imali priliku za molitvu i odavanje posljednje počasti Papi emeritusu.
 Tijelo Josepha Ratzingera izloženo ispred glavnog oltara bazilike čuvaju ga dva švicarska čuvara. Odjeven je u crveno s bijelom mitrom na glavi, a u rukama ima krunicu. Vjernici ga većinom fotografiraju pametnim telefonima, a neki se pomole ili prekriže pred njime. Nazočno je nekoliko kardinala i članova Kurije, među kojima i Benediktov osobni tajnik msgr. Georg Ganswein, kojemu neki izražavaju sućut.   

   Benedikt XVI. bit će pokopan u bivšoj grobnici Ivana Pavla II.

Pokojni papa u miru Benedikt XVI. bit će pokopan u bivšoj grobnici svojeg prethodnika Ivana Pavla II., rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni. Njegovo posljednje počivalište bit će u kripti bazilike sv. Petra, rekao je. Tijelo će biti preneseno onamo u četvrtak. Prije toga, papa Franjo služit će misu za Benedikta ispred bazilike u nazočnosti desetaka tisuća vjernika. Bit će to prvi put nakon mnogo stoljeća da aktualni papa predvodi ispraćaj svojega prethodnika.

Posljednji ispraćaj

Pogrebni obredi trebali bi se održati u četvrtak ujutro, 5. siječnja, na Trgu svetog Petra s početkom u 9 sati i 30 minuta. Na sprovodu se, kako je rekao Bruno Fratasi, rimski prefekt, očekuje prisustvo od 50 do 60 tisuća ljudi.U skladu sa željama pokojnog Pape emeritusa, sprovod, popratni obredi i ceremonije bit će obilježeni istom jednostavnošću koja je karakterizirala život tog „poniznog sluge u vinogradu Gospodnjem“.

 - Sasvim sigurno možemo reći da je bio veliki prijatelj Hrvatske i da će zlatnim slovima ostati zapisan u povijesti hrvatskog naroda. Na poseban je način to učinio dolaskom u Zagreb 2011. godine gdje je okrunio tu svoju ljubav prema Hrvatskoj - rekao je velečasni Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu dodavši - Znamo da je Benediktu bila draga Europa, da je puno govorio i želio da se vrati kršćanskim korijenima. On je želio, a to je rekao i u Zagrebu i u nekoliko drugih prilika, da Hrvatska Europi donese ono što ima, da donese svoju tradiciju i da svojim ulaskom u Europsku uniju ona obogati tu Europu, na poseban način zapadnu, svojom tradicijom, kulturom i duhovnošću. To je ono nešto što Europi nedostaje i što je on vidio da Hrvatska može dati.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.