Veliko nezadovoljstvo i bijes u Rusiji zbog smrti ruskih vojnika u ukrajinskom napadu

Veliko nezadovoljstvo i bijes u Rusiji zbog smrti ruskih vojnika u ukrajinskom napadu

Nakon što su deseci, možda i stotine ruskih vojnika poginuli u raketnom napadu na zgradu u gradu Makievka u dijelu Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, u Rusiji se poziva da se kazne ruski zapovjednici odgovorni za zanemarivanje opasnosti.
Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su 63 ruska vojnika ubijena u novogodišnjem napadu na privremenu vojnu spavaonicu u školi u Makiivki. U međuvremenu je ukrajinska vojska objavila da je izvela napad na ruske trupe i opremu. Nije precizirala broj žrtava, ali je rekla da je uništeno 10 komada vojne opreme. Prema nekim podacima, poginulo je oko 400 ruskih vojnika, a oko 300 ih je ranjeno. Među poginulima navodno dominiraju rezervisti koji su pozvani u sklopu djelomične mobilizacije. Trebali su se okupiti na dočeku Nove godine u zgradi koja nije bila čuvana, objavila je RTVSLO
Kritičari u Rusiji kažu da su trupe bile stacionirane pokraj skladišta streljiva, a nacionalisti i neki zastupnici traže kažnjavanje zapovjednika koje optužuju da su ignorirali opasnosti. Ruski vojni blogeri pišu da je tako velik razmjer razaranja posljedica skladištenja streljiva u istoj zgradi u kojoj su se nalazile spavaće sobe, iako su zapovjednici znali da je to mjesto u dometu ukrajinskih projektila.
Igor Girkin , bivši zapovjednik proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, koji je danas jedan od najistaknutijih ruskih vojnih blogera, rekao je da su stotine ljudi ubijene ili ranjene te da je tamo pohranjeno streljivo, ali vojna oprema nije skrivena. Arkhangel Specnac Z , vojni bloger s više od 700.000 pratitelja na aplikaciji Telegram, upitao je tko je došao na ideju smjestiti velik broj vojnika u jednu zgradu. Prema njegovim riječima, zapovjednike nije briga za živote ruskih vojnika.

Ljuti su i u ruskom parlamentu. Grigorij Karasin , član Senata i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, zatražio je odmazdu protiv Ukrajine i njezinih pristaša NATO-a, kao i "internu analizu". Sergej Mironov, saborski zastupnik i bivši predsjednik Senata, zatražio je kazneni progon onih koji su "dopustili gomilanje vojnog osoblja u neosiguranom objektu" i "svih viših tijela koja nisu osigurala odgovarajuću razinu sigurnosti".
Vojni informativni centar u Donjecku koji je pod kontrolom Rusije rekao je da je u ponedjeljak bilo 69 ukrajinskih napada u Donjecku, uključujući i napad na Makiivku. Kijev je, međutim, rekao da je Rusija u ponedjeljak napala dijelove Donjecka pod ukrajinskom kontrolom, pogodivši selo Jakovlivku i gradove Kramatorsk i Družkivka.

FOTO: EPA

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.