Sprovod pape emeritusa Benedikta XVI. u Vatikanu

Sprovod pape emeritusa Benedikta XVI. u Vatikanu

U Vatikanu se danas održava pogrebna ceremonija pape emeritusa Benedikta XVI. Od bivšeg pape koji je u nedjelju preminuo u 96. godini života u bazilici se u tri dana oprostilo više od 160.000 ljudi. U 19 sati završio je ispraćaj Pape, čiji su posmrtni ostaci položeni u lijes od čempresa. 

Papa emeritus Benedikt XVI. je u pismu napisao da želi da njegov sprovod bude jednostavan i skroman. Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da će se liturgija za misu zadušnicu uglavnom temeljiti na onoj predviđenoj za smrt sadašnjeg pape, uz neke izmjene. Neke molitve koje se posebno odnose na smrt sadašnjeg pape bit će izostavljene, ali će se dodati neke molitve za Benedikta i Franju, objasnila je Bruni.

Na privatnoj misi nakon sprovoda lijes od čempresa bit će stavljen u pocinčani lijes i zapečaćen, koji će potom biti stavljen u drveni lijes, kao što je tradicija za sprovod Pape. Misu zadušnicu predslavio je papa Franjo, a na trgu ispred bazilike svetog Petra okupilo se oko 75.000 ljudi, među kojima i brojni uglednici.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.