Analiza: Ukrajinci mudro umaraju Ruse, a istina je odavno umrla

HRT/EMISIJA

Ovo je jedan od najtežih vikenda za Ukrajinu unatrag godinu dana od otvorene invazije Rusije na tu zemlju. Nakon ruskog raketiranja stambenih zgrada u gradu Zaporižja jučer je bilo više od 11 poginulih. Granatiran je i Herson, poginula je jedna osoba. Bahmut je pred padom. Istodobno Kijev najavljuje proljetnu ofenzivu za koju je pripremljeno 8 brigada.

Nakon svega postavlja se pitanje gdje je istina i vode li ukrajinske i ruske obavještajne službe žestoki rat, nimalo manjeg intenziteta od onog na prvoj crti. O svemu su u Studiju 4 govorili prof. dr. sc. Marinko Ogorec i vojni analitičar i general Željko Šiljeg

- Bahmut je manji grad u Ukrajini, ali je veliko prometno čvorište. Sad je postao točka na kojoj je došlo do zastoja. Jedini grad koji priječi rusko zauzimanje Donbasa u tom pravcu. Rusi na njemu pokazuju jake zube, rekao je general Željko Šiljeg.

'Ukrajinci mudro umaraju Ruse'


Naveo je kako postoje dvije žarišne točke - Kremina i Bahmut. Rusi su planirali zauzeti Ukrajinu za tri dana, a Bahmut se brani već 10 mjeseci. Smatra da Rusima sada preostaje rušenje Bahmuta i granatiranje civila u Sumiju, Harkivu, Zaporižju, Hersonu itd. Naglasio je kako Ukrajinci vrlo mudro, organizacijski i taktički iskorištavaju vrijeme do proljeća zamarajući i trošeći ruske resurse baš na Bahmutu. 

 

Tko je u prednosti, Rusi ili Ukrajinci?

 

Na pitanje može li se u ovom trenutku ocijeniti pravo stanje na terenu s obzirom na to da nitko ne govori o pregovorima nego o proljetnim ofenzivama, Marinko Ogorec odgovara: "Pustimo informacije, sve ćemo tek imati prilike vidjeti."

- Kad govorimo o cjelokupnoj situaciji, zasad je status quo. Bahmut je pred padom, a kako će se to odraziti na daljnji tijek rata, vidjet ćemo. Svi najavljuju ofenzive, a kako će tko početi, opet ćemo vidjeti. Istina je samo to da je istina odavno umrla. Ne možemo se pouzdati ni u čije informacije, rekao je Ogorec.

Komentirajući evidentnu blokadu i filtriranje informacija s jedne i druge strane, za razliku od Domovinskog rata, tijekom kojega su strani novinari mogli doći na prvu crtu, u bolnice i gradove pod opsadom, Ogorec je izjavio: "Ovdje se istina prilagođava ratnim potrebama, svaka strana to radi." 

 

Na to se nadovezao Šiljeg, koji smatra da je "bespredmetno raspravljati o budućim neizvjesnim događajima" te da je "pitanje je li Bahmut pred padom ili nije". Naveo je da Ukrajinci primjenjuju "elastičnu obranu" kako bi trošili ruske resurse koji su u napadu. 

Većinu ključnih operacija na bojišnici s jedne i druge strane vode ili legionari ili plaćenici. Ruski Wagnerovci vode glavnu riječ u Bahmutu. U Mariupolju Ukrajinci su se oslanjali na postrojbe Azov i strane plaćenike.

Rusija gubi kažnjenike, a Ukrajina najkvalitetnije potencijale

 

- Plaćenici su snaga koja nosi ovaj rat, naročito s ruske strane. Govorimo o situaciji da Rusi mobiliziraju puno zatvorenika. Kako i zašto se to radi - cijeli je niz politoloških i socioloških razloga. Ukrajinci u ovom sukobu gube kvalitetnu vojnu silu i najbolje potencijale. Rusi čuvaju snage, nakon što su se na početku rata debelo opekli, rekao je Marinko Ogorec

 

U čemu je ključ pobjede?

 

Odlučujući faktor za jedne i druge čini se vojna industrija koja može proizvesti dovoljno konvencionalnog streljiva. Rusi se oslanjaju na Iran, Sjevernu Koreju, možda sutra na Kinu. Ukrajinci na SAD i Zapad. Međutim, smatra Šiljeg, nije tu ključ pobjede.

 

- Ključ pobjede je u odlučnosti i organizaciji Ukrajinaca da idu do konačne pobjede. Osam brigada dragovoljaca se raspoređuje u ofenzivne brigade. Radi se i o policiji. Mi ne znamo točan broj brigada oružanih snaga koje su već u ratu i koje se rotiraju na bojišnici, rekao je. Dodao je kako je i naprednija zapadna tehnika pokazala u ovom sukobu svoju superiornost za razliku od "ruske tehnike iz naftalina". 

Od votke do obračuna: Rusi izgubili 160 visokih časnika


- I kanalizacija opskrbnih kolona i približavanje časnika bojišnici kako bi tjerali vojsku u valovima, od votke do sumnjivih slučajeva, tjeranja Wagnera i međusobnih obračuna - sve su to razlozi, kaže Željko Šiljeg.

Šiljeg: Očekujem ukrajinsku "Oluju"


Obojica sugovornika složila su se da su mirovni pregovori "miljama daleko" te da će rat trajati još dugo. Šiljeg je dodao kako na proljeće predviđa ukrajinsku "Oluju".

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/marinko-ogorec-siljeg-analiza-rata-u-ukrajini-10644369

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.