U Westminsterskoj opatiji okrunjeni kralj Charles III. i kraljica Camilla, nakon krunidbe i tradicionalni pozdrav s balkona

U Westminsterskoj opatiji okrunjeni kralj Charles III. i kraljica Camilla, nakon krunidbe i tradicionalni pozdrav s balkona

Britanci dočekali kralja. Uz riječi "Bože, čuvaj kralja" u Westminsterskoj opatiji 6.Ssvibnja pred 2300 uzvanika okrunjeni su kralj Charles III. i njegova kraljica supruga Camilla. Svečana ceremonija trajala je oko 2 sata, a počela je procesijom od Buckinghamske palače. Kralja Charlesa III. i suprugu Camillu tijekom prolaska ulicama u kočiji pozdravljale su tisuće okupljenih građana. Središnja ceremonija održana je u Westminsterskoj opatiji u kojoj su okrunjeni svi britanski monarsi još od Vilima I. Osvajača 1066. Nakon krundidbe drugom kočijom su se vratili u Buckinghamsku palaču u kraljevskoj kočiji i pozdravili okupljene s balkona.

A kako je protekla krinidba'? Kralj i kraljica su ujutro napustili Buckinghamsku palaču u kraljevskoj kočiji prema Westminsterskoj opatiji. Povorku je na stazi dugoj dva kilometra pratilo nekoliko tisuća ljudi koji su od jutra čekali događaj 74-godišnji kralj Charles III. prisegnuo nadbiskupu Justinu Welbyju u Westminsterskoj opatiji da će tijekom svoje vladavine podupirati britansko zakonodavstvo i Crkvu Engleske, budući da će postati i njezin vođa. Charles III. četrdeseti je britanski monarh. Okrunjen je krunom svetog Edvarda iz 17. stoljeća, nakon čega mu je predan kraljevski mač kako bi štitio pravdu, Crkvu i narod. Jedan od simbola krunidbe krunidbeni je stolac sv. Edvarda star 700 godina, u kojem je i kamen sudbine - drevni simbol škotske monarhije.

Uslijedilo je skriveno pomazanje kralja uljem iz Jeruzalema, napravljenim po tajnom receptu koji sadrži ruže, jasmin i cimet. Na zahtjev Karla III. u njegovom ulju nije bilo životinjskih sastojaka, odnosno ambre iz crijeva grenlandskog kita.


Pozdrav s balkona Buckinghamske palače. Foto: Reuters
Karlo III. zatim je obukao kraljevsku stolu i sjeo na posebnu krunidbenu stolicu kralja Edwarda iz 1300. godine, najstariji komad namještaja u Ujedinjenom Kraljevstvu koji još uvijek služi svrsi. Na njemu je okrunjeno 26 monarha.

Tijekom krunidbe, uz pomoć prijestolonasljednika Williama, odjenuo je carski plašt. Dobio je mač kojim će se “za pravdu brinuti”, a potom i kraljevsku kuglu, žezlo vlasti i žezlo vladanja.Na kraju je nadbiskup Welby stavio na kraljevu glavu krunu svetog Edwarda, tešku više od dva kilograma, izrađenu 1661. godine, a opatijom se orilo: "Bože, čuvaj kralja ! "Potom je u skromnijoj i kraćoj ceremoniji okrunjena i kraljica Camilla.

Ubrzo po dolasku u palaču, kralj i kraljica su s balkona pozdravili okupljene koji su unatoč kiši ustrajali na ulicama Londona. Pridružilo im se još nekoliko članova kraljevske obitelji, posebice onih koji obavljaju te kraljevske dužnosti, među kojima su princ William sa suprugom Kate i troje djece te Karlov najmlađi brat Edward s obitelji. Bilo je tu i nekoliko Camillinih unuka.

Među njima nije bilo ni Karlovog brata princa Andrewa ni sina Harryja koji je iz SAD-a na krunidbu stigao sam, bez supruge Meghan i djece. Njihov sin Archie danas slavi četvrti rođendan pa bi se Harry trebao vratiti u obitelj odmah nakon krunidbe.


Nakon ceremonije krunidbe kralju su čestitali brojni strani državnici. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen opisala je krunidbu kao " dokaz trajne moći britanske monarhije i simbol stabilnosti i kontinuiteta ". Američki predsjednik Joe Biden istaknuo je važnost trajnog partnerstva između dviju zemalja koje je "izvor snage za obje nacije". Dodao je kako je ponosan što " prva dama Jill Biden predstavlja Sjedinjene Države u ovoj povijesnoj prigodi ".Kineski predsjednik Xi Jinping u svojoj je čestitki pozvao na jačanje suradnje dviju zemalja i provedbu dugoročne strategije za mir. Njemački kancelar Olaf Scholz posebno je pohvalio kraljeve napore za sigurnost okoliša. " Vrlo mi je važno da je to netko tko se zalaže za blisku suradnju između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije i također ima vlastitu agendu za promicanje klimatske sigurnosti ", rekao je Scholz.
alijanska premijerka Giorgia Meloni podsjetila je da su cosmati mozaik u Westminsterskoj opatiji, na kojem je postavljeno krunsko prijestolje, izradili talijanski majstori prije otprilike osam stoljeća, prenosi talijanska novinska agencija Ansa." Danas je još uvijek tu da zasjeni svijet i ispriča priču o povijesnoj i plodnoj suradnji između Italije i Ujedinjenog Kraljevstva, za koju smo sigurni da će se još više ojačati s kraljem Charlesom III.", dodala je Meloni .Ukrajinski premijer Denis Shmihal nazvao je krunidbu povijesnim trenutkom. Istaknuo je kako su on i supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska počašćeni što mogu predstavljati " hrabri i nepobjedivi " ukrajinski narod u Londonu. Poželio je kralju dugu i mudru vladavinu.

Rishi Sunak: Krunidba kao ponosni izraz naše povijesti
Britanski premijer Rishi Sunak pohvalio se na Twitteru da niti jedna zemlja ne bi mogla proizvesti tako zadivljujući spektakl. " Međutim, ovo nije samo predstava. To je ponosni izraz naše povijesti, kulture i tradicije ", nastavio je, nazvavši krunidbu " cijenjenom ceremonijom koja će otvoriti novo doba ".

Prosvjed protivnika monarhije
Protivnici monarhije, ujedinjeni u skupinu Republika, okupili su se na Trafalgar Squareu na prosvjedu. Policija je već ujutro privela šest vodećih članova skupine Republika koja se zalaže za ukidanje monarhije, a nekoliko prosvjednika uhićeno je tijekom dana. Za sigurnost tijekom krunidbe brinulo se oko 11.000 pripadnika snaga sigurnosti, navodi BBC.Kra

Foto. reuters



c

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.