Grad Nova Kahovka pod vodom nakon pucanja brane - ekocid ogromnih razmjera

Poplave nakon rušenja brane Nova Kahovka. Foto: Reuters

U regiji Herson u južnoj Ukrajini srušio se dio velike brane Nova Kahovka. Urušavanje je navodno posljedica nekoliko eksplozija za koje se ruska i ukrajinska strana međusobno optužuju. Zbog poplave evakuiraju se obližnji stanovnici. Zelenski: Zbog eksplozije brane Nova Kahovka moglo bi biti poplavljeno 80 mjesta duž Dnjepra, Stoltenberg, Michel i Scholz krive Rusiju za bombardiranje.

Brana Nova Kahovka izgrađena je 1956. godine kao dio hidroelektrane na rijeci Dnjepar. Dug je 3,2 kilometra i visok 30 metara. Rezervoar obujma 18 kubičnih kilometara opskrbljuje vodom poluotok Krim koji je Rusija nezakonito pripojila 2014., a opskrbljuje vodom i nuklearnu elektranu Zaporožje.
Područje oko akumulacijskog jezera uglavnom su okupirale ruske jedinice, koje su imale kontrolu i nad hidroelektranom pored brane, javlja STA. Uništena je brana Nova Kahovka na rijeci Dnjepar koja se nalazi na okupiranom području pod ruskom kontrolom. Desecima naselja i tisućama stanovnika prijete poplave, a ugrožena je i nuklearna elektrana Zaporižja. Ukrajina je okrivila Rusiju da je branu uništila u panici od protuofenzive, a Rusija tvrdi da su Novu Kahovku pogodile ukrajinske granate.
Ukrajinski grad Nova Kahovka, koji je pod kontrolom Rusije, pod vodom je nakon što je obližnja brana probijena tijekom noći, prenijela je u utorak ruska državna novinska agencija TASS riječi ruskog gradonačelnika.
Ruske službe za hitne slučajeve priopćile su u utorak da je oko 600 kuća poplavljeno nakon što je tijekom noći probijena brana Kahovka.

Ured glavnog ukrajinskog tužitelja objavio je da Ukrajina istražuje eksploziju na velikoj brani hidroelektrane na jugu zemlje kao ratni zločin i kao moguće kazneno uništavanje okoliša ili "ekocida".
Ukrajina je jedna od malog broja država, uključujući Rusiju, koja je kriminalizirala 'ekocid' kroz domaće zakonodavstvo. Kijev definira ekocid kao "masovno uništavanje flore i faune, trovanje zraka ili vodenih resursa, kao i sve druge radnje koje mogu izazvati ekološku katastrofu" u članku 441. svog kaznenog zakona.

Bruxelles je podržao Ukrajinu i optužio Rusiju za dizanje brane u zrak. " Šokiran napadom bez presedana na branu Nova Kahovka. Uništavanje civilne infrastrukture jasno je definirano kao ratni zločin – i mi ćemo se pobrinuti da Rusija i njezini opunomoćenici budu pozvani na odgovornost," tvitao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel .

Kako je također najavio, to će pitanje pokrenuti na lipanjskom sastanku Europskog vijeća te predložiti više pomoći za poplavljena područja. Istovremeno je izrazio svoju solidarnost sa svim obiteljima u Ukrajini " pogođenim ovom katastrofom ". Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je rušenje brane "nečuvenim" i dodao da ono pokazuje brutalnost ruske agresije. " To je nova dimenzija, ali se također uklapa u način na koji (ruski predsjednik Vladimir) Putin vodi ovaj rat ", komentirao je rušenje brane njemački kancelar Olaf Scholz .

U međuvremenu je ukrajinska državna energetska tvrtka Ukrhidroenergo objavila da se hidroelektrana Kahovka ne može popraviti nakon što je brana dignuta u zrak. " Kao posljedica eksplozije, strojarnica u hidroelektrani Kakhovka je uništena. Stanica se više ne može popraviti ", objavili su.

U međuvremenu je ukrajinsko ministarstvo energetike objavilo da nema prijetnje energetskoj stabilnosti zemlje. " Eksplozija nije izravno utjecala na stanje u energetskom sustavu zemlje. Nema opasnosti za stabilnost opskrbe električnom energijom", objavilo je ministarstvo.

Ukrajinski glavni tužitelj rekao je Reutersu da su otvorili istragu o eksploziji, tretirajući incident kao ratni zločin i mogući "ekocid". U članku 441. Kaznenog zakona Ukrajina definira ekocid kao " masovno uništavanje flore i faune, trovanje zraka ili vodenih resursa i bilo koje druge radnje koje mogu uzrokovati ekološku katastrofu ".
Poplave nakon rušenja brane Nova Kahovka. Foto: Reuters

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.