Žestoke borbe na istoku zemlje, ostvaren napredak blizu Bahmuta

UKRAJINA

Žestoke borbe vode se na jugu Ukrajine. Nastavljaju se ukrajinski napadi u ključnoj južnoj regiji Zaporižja, navode ruski dužnosnici. Nekoliko vojnih stručnjaka smatra da će žarište dugo očekivane ukrajinske protuofenzive biti upravo Zaporižja. No službeni Kijev o tome se ne izjašnjava.

Norveški seizmološki institut Norsar detektirao je "eksploziju" iz smjera regije u kojoj se nalazi ukrajinska brana Kahovka u trenutku njezina uništenja.

 

Norveški institut: Detektirana eksplozija prilikom uništenja brane u Ukrajini

17:00

Norveški seizmološki institut Norsar detektirao je "eksploziju" iz smjera regije u kojoj se nalazi ukrajinska brana Kahovka u trenutku njezina uništenja u utorak, rekao je u petak visoki dužnosnik instituta.

Ta izjava, koja ne pripisuje uzrok eksplozije nijednoj strani, ide u prilog ideji da brana, koja se nalazi na području pod ruskom kontrolom, nije popustila zbog oštećenja koja je pretrpjela u dosadašnjem bombardiranju.

- Sigurni smo da je bila eksplozija, rekao je za AFP Ben Dando.

Po tom neovisnom institutu, ekplozija se dogodila u 2,54 sati po mjesnom vremenu, na mjestu čije koordinate odgovaraju brani Kahovki na rijeci Dnjepru.

Magnituda je bila "između 1 i 2", precizirao je Norsar, koji još nije izračunao koliko je to u tonama TNT-a.

- To nije slaba eksplozija, rekao je Dando.

Detektirala ju je mjerna postaja u Bukovini u Rumunjskoj koja se nalazi oko 620 kilometara od mjesta na kojem se dogodila.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za rušenje brane koja je poplavila sela i gradove na obje obale rijeke uključujući dijelove grada Hersona prisilivši tisuće ljude na evakuaciju. 

 

Ruske nuklearne bombe u Bjelorusiji početkom srpnja

16:36

Rusija će rasporediti nuklearno naoružanje u Bjelorusiju početkom srpnja, nakon što se pripreme posebna skladišta, najavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je već u ožujku sugerirao da bi Moskva mogla rasporediti nuklearno naoružanje u Bjelorusiju, što se tumači kao upozorenje NATO savezu zbog podrške Ukrajini.

- Sve ide po planu, rekao je Putin bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku tijekom razgovora u Sočiju.

 

Žestoke borbe na istoku zemlje, ostvaren napredak blizu Bahmuta

15:24

Ukrajina je objavila u petak da se vode žestoke borbe u istočnoj regiji Doneck, a glasnogovornik vojske rekao je da su ukrajinske snage napredovale u blizini razorenog grada Bahmuta.

- Situacija je napeta na svim područjima fronte, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar u aplikaciji Telegram za razmjenu poruka. Neprijatelj nastavlja svoje glavne napore usmjeravati u smjeru Limana, Bahmuta, Avdiivke i Marinke, žestoke borbe se nastavljaju, dodala je. Maliar je rekla da ukrajinske snage odbijaju ruske napade. Reuters nije mogao provjeriti stanje na bojištu.

Sergij Čerevati, glasnogovornik ukrajinskog istočnog vojnog zapovjedništva, rekao je da su ukrajinske snage napredovale 1,2 kilometra u blizini Bahmuta u posljednja 24 sata.

- Iskoristili smo neprijateljske mjere rotacije i činjenicu da jedinice koje su ušle ne poznaju područje u potpunosti i nisu uspjele izvršiti odgovarajuće izviđanje i koordinaciju. Napali smo. Već nekoliko dana napadamo, rekao je Čerevati za ukrajinsku televiziju.

U proteklih nekoliko dana, ukrajinske snage napreduju na rubovima Bahmuta, s ciljem da okruže razoreni istočni grad nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu u svibnju.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da odbija ukrajinske napade u južnoj regiji Zaporižji, izvijestile su ruske novinske agencije.

Ukrajinski dužnosnici malo su spominjali situaciju u Zaporižji, ali je šef ureda predsjednika rekao da su medicinska sestra i vodoinstalater ubijeni u ruskom granatiranju bolnice u Huljajpoleu u regiji Zaporižji.

 

Ruski grad proglasio izvanredno stanje nakon što je dron pogodio stambenu zgradu

14:49

Dron je u petak udario u stambenu zgradu u južnome ruskom gradu Voronježu, što su istražitelji nazvali "terorističkim činom" u interesu Ukrajine, zbog čega je regionalni guverner naredio izvanredno stanje.

- Tri su osobe lakše ozlijeđene razbijenim staklom, ali im nije potrebna bolnička pomoć, rekao je guverner regije Aleksander Gusev.

Ruski državni istražni odbor, koji se bavi teškim zločinima, priopćio je da je pokrenuo kazneni postupak protiv "osoba koje djeluju u interesu vojno-političkog vodstva Ukrajine".

Nije bilo službene reakcije Ukrajine, koja ne komentira navodne vojne operacije unutar ruskog teritorija.

Napadi bespilotnim letjelicama u Rusiji su postali su česti, ali se češće događaju u područjima bliže Ukrajini. Voronjež ima više od milijun stanovnika i nalazi se oko 180 km od ukrajinske granice.

- Odjeknula je žestoka eksplozija. Vrisnuo sam. A vodoinstalater koji mi je popravljao odvod, vidio je to; povikao je da je to dron, rekao je svjedok.

 

Inteziviranje napada dronovima

 

Istražitelji su rekli da je počinjena šteta na stambenoj zgradi, čije je pročelje djelomično uništeno.

Rusija je prošli mjesec optužila Ukrajinu da je lansirala dvije bespilotne letjelice na Kremlj u, kako je rekla, pokušaju ubojstva predsjednika Vladimira Putina. Kijev je zanijekao umiješanost u taj incident.

Dana 30. svibnja Rusija je rekla da je oborila ili preusmjerila osam ukrajinskih dronova u napadu na nekoliko četvrti Moskve.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika zanijekao je da je Kijev izravno upleten, ali je rekao da "sa zadovoljstvom gleda događaje" i predviđa nove takve udare.

 

Ukrajina tvrdi da je presrela poziv koji dokazuje da je Rusija raznijela branu

10:52

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je u petak da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da je ruska "diverzantska skupina" raznijela hidroelektranu Kahovku i branu u južnoj Ukrajini.

Uništenje brane u utorak izazvalo je masovne poplave, prisililo tisuće stanovnika na bijeg i uzrokovalo ekološku pustoš.

Rusija i njezini dužnosnici u Ukrajini okrivili su Kijev za uništavanje brane, ali su iznijeli različita objašnjenja.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je audio zapis navodnog razgovora od jedne i pol minute na svom Telegram kanalu. U zapisu se čuju dvojica muškaraca koji su izgleda razgovarali o posljedicama katastrofe na ruskom jeziku.

- Oni (Ukrajinci) ga nisu napali. To je bila naša diverzantska skupina, rekao je jedan muškarac kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika.

- Htjeli su, kao, preplašiti (ljude) tom branom. Nije išlo po planu i (učinili su) više nego što su planirali, rekao je.

SBU nije iznio više detalja o razgovoru ili sudionicima. Objavili su da su otvorili kaznenu istragu za ratne zločine i ekocid.

- Napadači su htjeli ucijeniti Ukrajinu dizanjem brane u zrak i inscenirali su katastrofu izazvanu ljudskim djelovanjem na jugu naše zemlje, priopćio je SBU.

 

Do sada zbog poplava evakuirano 2352 ljudi

09:21

Ukrajinska državna televizija javlja da je tijekom vodostaj u poplavljenom Hersonu pao za 20 cm, pozivajući se na čelnika regionalne vlasti Oleksandra Prokudina. Prema njegovim tvrdnjama, do sada su iz poplavljenih područja evakuirane 2352 osobe i 550 životinja.

 

Ukrajina: Oborili smo četiri od šest ruskih projektila

09:12

Ukrajinske zračne snage kažu da su odgovorile na ruski zračni napad tijekom noći.

Kako navode, uspjele su oboriti četiri od šest krstarećih projektila koje je lansirala Rusija te 10 od 16 dronova.

Dvije ruske krstareće rakete ranije su pogodile civilni objekt u središnjoj Ukrajini, navodi se u najnovijem priopćenju snaga.

 

ISW: Počela je ukrajinska protuofenziva

09:02

Iako Ukrajina i dalje šuti o vojnim planovima, američki Institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da je dugo najavljivana protuofenziva Kijeva počela.

U svom zadnjem izvješću ISW navodi da je Ukrajina provela protuofenzivne operacije s različitim ishodima u najmanje tri sektora fronte u sklopu širih protuofenzivnih napora koji se odvijaju od nedjelje 4. lipnja.

Navode da su ukrajinske snage ‘imale ograničen, ali još uvijek značajan napad u regiji Zaporižja tijekom noći sa srijede na četvrtak.

Ruske snage su se očito branile od ovog napada na ‘doktrinirano ispravan način i navodno su vratile svoje početne pozicije‘, poručuje Institut.

 

Ukrajina: Od početka rata poginulo 213.700 ruskih vojnika

08:45

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga tvrdi da je od početka invazije Rusija izgubila 213.770 vojnika, prenosi Kyiv Independent. Pri tome su samo jučer ostali bez 1010 vojnika, dodaju ukrajinske snage.

 

Zelenski: Ruske snage nastavljaju gađati Herson

08:11

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da ruske snage nastavljaju gađati Herson te da gađaju i po točkama za evakuaciju.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zelenski-ruske-snage-u-hersonu-gadaju-i-mjesta-za-evakuaciju-10826195

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.