Ruski napadi bili su usmjereni i na mete u regiji Poltava i Harkivu, javlja njemačka novinska agencija DPA. U Harkivu je navodno ubijen 29-godišnji muškarac, au Poltavi su ruske snage pogodile pistu vojne zračne luke i, prema regionalnom guverneru, prouzročile "određenu štetu na infrastrukturi i opremi" .Ruska vojska objavila je danas da je odbila nove ukrajinske napade u Zaporožju i južnom Donjecku, te nanijela velike gubitke ukrajinskim vojnicima. "Ukupni gubici ukrajinskih snaga u spomenutim područjima iznosili su 300 vojnika, devet tenkova uključujući četiri Leoparda i 11 borbenih vozila pješaštva u jednom danu", rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov, prenose njemačke vijesti . agencija DPA .

Sukobi su se dogodili u blizini grada Orihiva i na granici između Zaporožja i Donjecka južno od sela Velika Novosilka , dodao je. "Svi neprijateljski napadi su odbijeni", dodao je.Ukrajinske snage navodno su postigle veliki proboj u blizini grada Bahmuta . Kako je danas rekao Sergiy Cherevaty , glasnogovornik Istočnog zapovjedništva ukrajinske vojske, ukrajinska vojska uspjela je napredovati 1400 metara u blizini razorenog grada Bahmuta .

Sjedinjene Države najavile su još 2,1 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države u petak su najavile 2,1 milijardu dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, od koje se očekuje da će pokrenuti dugo očekivanu protuofenzivu.Američki paket pomoći uključuje projektile za sustave protuzračne obrane Patriot , topničke granate, bespilotne letjelice i streljivo za laserski navođene raketne sustave. Novo oružje ilustrira kontinuiranu predanost Ukrajine jačanju svojih kritičnih sposobnosti u kratkom roku, kao i održivu sposobnost njenih oružanih snaga da obrane svoj teritorij i dugoročno odvrate rusku agresiju, priopćilo je američko ministarstvo obrane. Time je vrijednost vojne pomoći koju su Sjedinjene Države pružile Ukrajini od početka 2021. narasla na 40,4 milijarde dolara. Ruski predsjednik Putin izjavio je u petak da je ukrajinska protuofenziva počela, no Ukrajina to još nije potvrdila.

Bivši vojni zapovjednik NATO saveza, umirovljeni general David Petraeus , ocijenio je za Washington Post da će se ofenziva Ukrajine u početku odvijati sporo i uz velike žrtve , ali bi na kraju Ukrajinci, koristeći zapadno oružje i taktiku, trebali premašiti očekivanja i ispuniti svoje ciljeve, među kojima je i lišiti Rusiju kopnenog pristupa Krimu.

Scholz će uskoro razgovarati s Putinom

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u subotu da planira uskoro telefonski razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Pozvat će ga da povuče ruske snage iz Ukrajine.

Scholz je istaknuo da je razgovarao s Putinom nedugo nakon što je ruski čelnik naredio potpunu invaziju na Ukrajinu prije 15 mjeseci. “Namjeravam to ponoviti uskoro”, rekao je na kongresu Njemačke protestantske crkve u Nürnbergu.

Uvjet za pravedan mir je da Rusija povuče svoje trupe, nastavio je Scholz. S vremena na vrijeme iz publike su se čuli povici "pregovori" . Scholz je, međutim, odgovorio: "Pregovori su u redu. Pitanje je tko s kim i o čemu pregovara."Granice u Europi ne treba pomicati silom, poručila je njemačka kancelarka. "Bilo je ispravno i ispravno je da u svim našim aktivnostima djelujemo koordinirano. Svaki korak mora biti promišljen i ne smijemo djelovati sami. Tom principu smo posvećeni od samog početka", naglasio je . 

Macron je pozvao Iran da prestane podržavati Rusiju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je u telefonskom razgovoru s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem pozvao Iran da odmah prestane podržavati Rusiju u ratu u Ukrajini isporukom bespilotnih letjelica, objavila je Elizejska palača. Francuski čelnik upozorio je na ozbiljne posljedice iranske isporuke bespilotnih letjelica Rusiji, kako sigurnosne tako i humanitarne, te pozvao Teheran da odmah prestane podržavati rusku invaziju na Ukrajinu.

Nuklearno oružje u srpnju u Bjelorusiji

U međuvremenu, Putin je u petak najavio da će Rusija početkom srpnja u Bjelorusiju postaviti taktičko nuklearno oružje. Pripreme će biti dovršene 7. i 8. srpnja, a tada će početi postavljanje oružja, rekao je nakon sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom , javlja njemačka novinska agencija DPA.

"Sve ide po planu", rekao je Putin, koji se sastao s Lukašenkom u njegovoj ljetnoj rezidenciji u crnomorskom ljetovalištu Sočiju. To bi značilo da bi preseljenje počelo neposredno prije summita NATO-a u Litvi, koja graniči s Bjelorusijom. NATO summit u Vilniusu održat će se 11. i 12. srpnja. Putin je već 25. ožujka najavio da će rusko nuklearno oružje prenijeti saveznici i bivšoj sovjetskoj državi Bjelorusiji. Ovaj potez obrazložio je tvrdnjom da SAD već godinama drži nuklearno oružje u Europi, pa tako i u Njemačkoj. Ako se plan Moskve ostvari, Bjelorusija će dobiti nuklearne projektile prvi put od 1990. godine, kada se odrekla nuklearnog oružja nakon raspada Sovjetskog Saveza.