Stoltenberg: Na summitu NATO-a nećemo govoriti o pozivu Ukrajini za članstvo

 Glavni tajnik NATO-a u razgovoru s američkim ministrom obrane. Foto: Reuters

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je nakon sastanka ministara obrane da čelnici članica NATO-a neće raspravljati o pozivu Ukrajini za članstvo u savezu na summitu u Litvi za mjesec dana.v

"Sve članice se slažu da će Ukrajina postati članica NATO-a. Na summitu u Vilniusu nećemo govoriti o pozivu ovoj zemlji za članstvo, ali ćemo razgovarati o tome kako je približiti NATO-u. Siguran sam da ćemo pronaći dobro rješenje na summitu i konsenzus o tome", rekao je Stoltenberg nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a koji je bio usmjeren na pripremu sastanka čelnika sredinom srpnja.

No, blizu su dogovora o uspostavi Vijeća NATO-Ukrajina, što bi značilo nadogradnju političke suradnje dviju strana koje trenutno surađuju u okviru Komisije NATO-Ukrajina. Formiranje vijeća značilo bi da bi članice saveza i Ukrajina bile ravnopravne te da bi zajednički donosile odluke o sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa.

"Naš cilj je da se prvi sastanak novog vijeća održi u Vilniusu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim", rekao je Stoltenberg.

Prelazak na opremanje po NATO standardima

Sveobuhvatni paket nesmrtonosne pomoći (CAP), kao i višegodišnji program pomoći, koji savez tek priprema, usmjeren je na približavanje Ukrajine u vojnom smislu. Tako bi Ukrajina mogla prijeći sa sovjetske vojne opreme na opremu u skladu sa standardima NATO-a, objasnio je.

Istodobno je pozdravio dodatne najave doprinosa zemalja članica NATO-a ovoj pošiljci nesmrtonosne pomoći. Ukupno su dosad doprinijeli ili najavili 500 milijuna eura.

Nakon sastanka na kojem je sudjelovao i ministar Marjan Šarec, slovensko Ministarstvo obrane objavilo je da će Slovenija kroz CAP sudjelovati s milijun eura za projekt nabave opreme za razminiranje.

Glavni tajnik NATO-a pozdravio je i najave dodatne vojne pomoći koju članice bilateralno dostavljaju Ukrajini. Pritom je naveo planove za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16, koje pripremaju Danska i Nizozemska.

Također je rekao da će napori NATO-a da ojača suradnju s Ukrajinom biti dopunjeni bilateralnim ili multilateralnim sporazumima članica saveza o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu. Pozdravio je razgovore o tome jer je potrebno osigurati da Rusija ne ponovi napad na susjednu zemlju nakon završetka rata.

S ruskom agresijom na Ukrajinu povezano je i jačanje NATO-ovog odvraćajućeg i obrambenog stava, koje je savez započeo nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima prije desetak godina.

Na summitu u Vilniusu čelnici će finalizirati te promjene, rekao je glavni tajnik. Očekuje se da će odobriti nove regionalne planove prema kojima će više od 300.000 pripadnika NATO snaga biti u stanju pripravnosti.

Istodobno, ministri su se danas dogovorili o značajnom povećanju ciljeva kapaciteta u području streljiva. Za to su potrebna i odgovarajuća financijska sredstva. Stoltenberg očekuje da će u Vilniusu prihvatiti novu obvezu prema kojoj će dva posto bruto domaćeg proizvoda biti donja, a ne više gornja granica.

S tim u vezi, ministar Šarec na sastanku je istaknuo kako je Slovenija svjesna važnosti ulaganja. Stoga su ubrzali nacionalne napore da dosegnu dva posto BDP-a i dali prioritet ulaganjima u ključne ciljeve kapaciteta, saželi su njegove riječi u MORH-u.

Nova američka pomoć Ukrajini

Sjedinjene Američke Države pružit će Ukrajini dodatnu humanitarnu pomoć u iznosu od 205 milijuna dolara za otklanjanje posljedica ruske agresije, najavio je američki državni tajnik Antony Blinken. Pomoć bi trebala biti namijenjena opskrbi hranom i pitkom vodom, obrazovanju i zdravstvu, a bit će dostavljena uz pomoć partnerskih nevladinih organizacija u regiji.

"Od početka ruske invazije više od šest milijuna izbjeglica napustilo je zemlju, a više od pet milijuna je interno raseljeno. Ruski napadi unutar Ukrajine utjecali su na još milijune Ukrajinaca", rekao je Blinken.

"Naše financiranje, koje dovodi ukupnu humanitarnu pomoć Ukrajini na više od 605 milijuna dolara u fiskalnoj godini 2023., pruža kontinuiranu potporu humanitarnim organizacijama koje odgovaraju na krizu", rekao je Blinken .

Sjedinjene Države također su Ukrajini dale vojnu pomoć od gotovo 40 milijardi dolara.

 Glavni tajnik NATO-a u razgovoru s američkim ministrom obrane. Foto: Reuters( izvor RTVSLO

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.