Ruski dužnosnik: Ukrajinske snage zauzele selo u pokrajini Zaporožje

Ruski dužnosnik: Ukrajinske snage zauzele selo u pokrajini Zaporožje

Iz Kijeva je u subotu izviješteno o napretku u protuofenzivi u pokrajini Zaporožje, a ruski dužnosnik sada je potvrdio da su ukrajinske snage ponovno preuzele kontrolu nad selom Pjatihatki. To je prvi proboj ofenzive u Zaporožju. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar ustvrdila je u subotu da je ukrajinska protuofenziva uspješna, posebno u regiji Zaporožje na jugu zemlje. intervjuu za Guardian u petak, Hana Maljar rekla je da se središte najgorih borbi u prošlom tjednu premjestilo na cestu prema Mariupolju, koji se nalazi u regiji Donjecka. U istom intervjuu dodala je da su britanski tenkovi Challenger "spremni i naoružani" za ulazak u bitku.

Rusija je priznala gubitak prvog sela u Zaporožju
Ruski dužnosnik Vladimir Rogov priznao je danas da su ukrajinske snage ponovno preuzele kontrolu nad selom Pjatihatki u regiji Zaporožje. Reuters javlja da je ovo prvo napredovanje ukrajinskih snaga u ovom području protuofenzive. Ukrajinske snage kopaju rovove dok ih ruske snage granatiraju, rekao je dužnosnik u tom području. Neprijateljska ofenziva u valovima dala je rezultate unatoč ogromnim gubicima, objavio je Rogov.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u subotu je u međuvremenu posjetio vojnu tvornicu u zapadnom Sibiru, gdje je priznao da Rusiji nedostaju tenkovi, te je stoga pozvao na povećanje proizvodnje.Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je sličnu procjenu prošlog tjedna, rekavši da vojsci nedostaje dovoljno " visokopreciznog streljiva, komunikacijske opreme, zrakoplova, bespilotnih letjelica i tako dalje ", istodobno inzistirajući na tome da je Ukrajina propatila u prva dva tjedna protuofenzive. " katastrofalno gubitke “.

Početkom tjedna Rusija je izvela zračne napade na gradove Odesu i Krivi Rog, gdje su, prema Guardianu, gađali linije opskrbe opremom i hranom za ukrajinsku protuofenzivu. Ukrajinska vojska objavila je danas da su uništili "važno" skladište streljiva u blizini lučkog grada Henichesk, koji je pod ruskom kontrolom, u regiji Herson.U petak su također prijavljene 23 osobe ranjene u ruskom granatiranju pokrajine Herson. Među njima su bila i tri maloljetnika.

Poplave nakon rušenja brane odnijele su 45 života
Rušenje dijela brane Nova Kahovka prije manje od dva tjedna izazvalo je poplave na velikom dijelu teritorija na objema obalama rijeke Dnjepar. Zbog poplava je evakuirano nekoliko tisuća ljudi, uništeno je poljoprivredno zemljište, a opskrba stanovništva je prekinuta.Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u subotu navečer da se broj poginulih u poplavama popeo na 16. Više od 3600 ljudi evakuirano je iz poplavljenih područja u regijama Herson i Mikolaiv, dok se 31 osoba još uvijek vodi kao nestala, a oko 1300 kuća još uvijek je u ruševinama. poplavljen.Šef ruske administracije u dijelovima pokrajine Herson pod kontrolom Moskve Andrej Aleksejenko objavio je da se broj mrtvih popeo na 29.

Još nije jasno što je uzrokovalo urušavanje dijela brane Nova Kahovka, izgrađene za vrijeme Sovjetskog Saveza i pod kontrolom Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu prošle veljače, 6. lipnja. Ukrajina optužuje Rusiju za dizanje brane u zrak. To je potvrdila i skupina međunarodnih pravnih stručnjaka koji pomažu ukrajinskom tužiteljstvu u njihovoj istrazi. Preliminarni nalazi u petak navode da je urušavanje dijela brane "vrlo vjerojatno" uzrokovano eksplozivnom napravom koju su potaknuli Rusi.Rusija za kolaps krivi "sabotažu" Ukrajine koja je, prema Moskvi, htjela prekinuti opskrbu s ključnog izvora pitke vode za poluotok Krim i "odvratiti pozornost" s neuspjeha ukrajinske protuofenzive.
FOTO/ Čeličana u Zaporižju, REUTERS/ RTVSlo

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.