Rusija tijekom noći pokrenula zračne napade diljem Ukrajine

ZRAČNI NAPADI

Rusija je pokrenula široku akciju noćnih zračnih napada na Ukrajinu ciljajući glavni grad i druge gradove od istoka prema zapadu. Veći dio zemlje proveo je noć uz sirene za zračnu uzbunu.

Istodobno, od početka ruske invazije Ukrajina se trudi osigurati oružje - od streljiva do raketnih bacača i projektila. Kijev sada pregovara sa zapadnim proizvođačima oružja o povećanju proizvodnje, možda i u samoj Ukrajini. Ugovori bi mogli biti potpisani idućih mjeseci.

Rusija tijekom noći pokrenula zračne napade diljem Ukrajine

07:24

Rusija je pokrenula široku akciju noćnih zračnih napada na Ukrajinu ciljajući glavni grad i druge gradove od istoka prema zapadu. Veći dio zemlje proveo je noć uz sirene za zračnu uzbunu, objavio je Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine. Dodaju da su snage ukrajinske protuzračne obrane srušile 28 od 30 bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje.

- Ukrajinske snage i protuzračna obrana u zračnom prostoru oko Kijeva identificirale su i uništile dvadesetak neprijateljskih ciljeva, rekao je Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Još jedan veliki zračni napad na glavni grad, rekao je Popko.

Vojna uprava Lavova, grada od oko 700.000 ljudi udaljenog 70 kilometara od granice s članicom NATO-a Poljskom, rekla je da je Rusija pogodila "ključnu infrastrukturu" u gradu, izazvavši požar. Prema prvim izvješćima nije bilo žrtava.

Jurij Malaško, načelnik vojne uprave regije Zaporižja na jugoistoku Ukrajine, objavio je na Telegramu da je ruski napad ciljao telekomunikacijsku infrastrukturu te poljoprivredu i farme. Nema izvješća o žrtvama u tom napadu.

Vrhovno vojno zapovjedništvo priopćilo je da je Rusija ispalila sedam projektila u napadu na Zaporižju, prema preliminarnim izvješćima.

 

Kijev u pregovorima sa zapadnim proizvođačima oružja o proizvodnji u Ukrajini

07:03

Kijev je u pregovorima sa zapadnim proizvođačima oružja o povećanju proizvodnje, uključivo u samoj Ukrajini, i mogao bi potpisati ugovore u nadolazećim mjesecima, rekao je ukrajinski dužnosnik za Reuters. Od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, Kijev se trudi osigurati oružje u rasponu od streljiva do raketnih bacača i projektila.

Dobio je potporu zemalja poput Sjedinjenih Država, Njemačke i Britanije, a Serhij Bojev, zamjenik ministra za stratešku industriju u Ukrajini, rekao je da Kijev pregovara s proizvođačima iz Njemačke, Italije, Francuske i istočne Europe o njihovoj proizvodnji oružja u samoj Ukrajini.

- U vrlo smo detaljnim razgovorima s njima. I sigurni smo da ćemo ugovore potpisati u sljedećih nekoliko mjeseci, rekao je Bojev za Reuters na marginama "Paris Air Showa 2023".

U svibnju je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski rekao da zemlja surađuje s britanskom obrambenom tvrtkom BAE Systems na uspostavi ukrajinske baze koja bi i proizvodila i popravljala oružje, od tenkova do topništva. Ugovor još nije potpisan.

U Parizu se Bojev sastao s proizvođačima dronova, od velikih međunarodnih obrambenih tvrtki do malih dobavljača. Odbio je reći s kojim se tvrtkama sastao.

- Razgovaramo o različitim razinama suradnje. I neke od kompanija kažu da su spremne doći, investirati i proizvoditi bespilotne letjelice, rekao je.

Pregovori o proizvodnji bespilotnih letjelica mogli bi potrajati, ali Bojev je rekao da bi proizvodnja u Ukrajini mogla biti učinkovit način da se iskoristi postojeće stručno znanje o dronovima i otvore radna mjesta u zapadnoj i središnjoj Ukrajini.

Visoki izvor iz europske obrambene industrije, koji nije želio biti imenovan, rekao je da bi europska pravila i standardi oko testiranja dronova mogli otežati tvrtkama da pristanu proizvoditi i testirati dronove u Ukrajini.

Ali Bojev se nada da zemlja može privući strane proizvođače dronova i rekao je da bi ukrajinska vlada mogla ponuditi znatnu potporu.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/kijev-u-pregovorima-sa-zapadnim-proizvodacima-oruzja-o-proizvodnji-u-ukrajini-10852013

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.