Wagnerova skupina zauzela je vojne objekte u Rostovu, Putin u obraćanju narodu: Ovo je izdaja

Wagnerova skupina zauzela je vojne objekte u Rostovu, Putin u obraćanju narodu: Ovo je izdaja

Rat u Ukrajini nastavlja se nesmanjenom žestinom, dok traje ukrajinska ofenziva, zračni napadi ruske strane se intenziviraju. Ruske snage pokrenule su nove zračne napade, uključujući Kijev i Harkov, a ukrajinska protuzračna obrana uništila je više od 20 projektila, Rusija je tijekom noći pokrenula novi val zračnih napada na Ukrajinu, uzrokujući štetu i ranivši najmanje dvije osobe, prema lokalnim vlastima. Sirene su ranije upozoravale na napade u gradovima diljem zemlje. Ali Moskvi prijete i Rusi. 

Plaćenička vojska Wagnera Jevgenija Prigožina zauzela je vojne objekte u ruskom gradu Rostovu, a navodno je i njihov konvoj krenuo prema Moskvi jer je Prigožin pozivao na oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha. Putin: Ovo je nož u leđa.U Moskvi su pojačane mjere sigurnosti, na ulicama su vojna vozila, Plaćenička vojska Wagnera Jevgenija Prigožina zauzela je vojne objekte u ruskom gradu Rostovu, a navodno je i njihov konvoj krenuo prema Moskvi jer je Prigožin pozivao na oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha. Putin: Ovo je nož u leđa.- Piše RTVSLO pozivajući se na zapadne i ruske izvore. Prigožin je u petak navečer optužio rusku vojsku da je naredila napade na njegovu skupinu, u kojima su mnogi njeni članovi navodno ubijeni. Najavio je osvetu, pozvao na oružanu pobunu protiv ministra obrane Sergeja Šojgua , te dodao da su spremni ići do kraja u borbi protiv ruske vojske i da će uništiti svakoga tko im stane na put. Rusko ministarstvo obrane odbacilo je Prigožinove tvrdnje o napadu na njegovu skupinu, nazvavši ih "informativnom provokacijom". 

Napetost u Rostovu, ljudi su pozvani da ostanu kod kuće
 
Prigožin je potom sa svojom grupom iz Ukrajine došao u ruski Rostov na Donu, gdje, prema njegovim riječima, Wagner kontrolira sve vojne objekte. U Rostovu je sjedište ruskog zapovjedništva za jug zemlje, odakle prate i rat u Ukrajini. Rostov ima milijun stanovnika i najveći je grad na jugu Rusije, stotinjak kilometara udaljen od granice s Ukrajinom.
U videu objavljenom na društvenim mrežama Prigožin je zahtijevao da ruski ministar obrane Šojgu i general Valerij Gerasimov dođu k njemu u Rostov. “Došli smo ovdje, želimo primiti načelnika Glavnog stožera i Šojgua”, rekao je Prigožin u videu. "Ako ne dođete, mi ćemo ostati ovdje, blokirati grad Rostov i krenuti prema Moskvi."
Pritom je uvjeravao da nije riječ o državnom udaru. Dodao je: "Bit će kažnjeni oni koji su uništili naše dečke, koji su uništili živote desetaka tisuća ruskih vojnika. Molim da se nitko ne odupre... Ima nas 25.000 i saznat ćemo zašto je kaos u zemlji." rekao je, upozoravajući da će uništiti sve kontrolne točke ili zračne snage koje Wagneru stanu na put.
U Rostovu stoga ruske sigurnosne snage provode racije, zatvorili su autocestu prema Moskvi, a stanovnike su zamolili da ostanu kod kuće.
 
Wagnerov vojni konvoj prema Moskvi?
 
Prigožin je također dao naslutiti da je u subotu poslao svoj naoružani konvoj prema Moskvi, koja je od Rostova udaljena 1200 kilometara, kako bi svrgnuo vojni vrh. Ruski dužnosnici rekli su da se konvoj kretao glavnom autocestom koja povezuje južni dio europskog dijela Rusije, koji graniči s Ukrajinom, s Moskvom i upozorili su stanovnike da ga izbjegavaju.
Reuters, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da su Wagnerovi borci zauzeli i vojne objekte u gradu Voronježu, koji se nalazi 500 kilometara južno od Moskve.
U nizu videa Prigožin je također rekao da se odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu temelji na lažima koje su izmislili vojni čelnici. "Rat je bio nužan kako bi Šojgu mogao postati maršal, kako bi mogao dobiti drugu herojsku medalju. Rat nije bio nužan za demilitarizaciju ili denacifikaciju Ukrajine", rekao je .

Putin: Ovo je izdaja

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u televizijskom govoru da je "oružana pobuna" Wagnerove skupine bila izdaja i da će svatko tko podigne oružje protiv ruske vojske biti kažnjen. Dodao je da će učiniti sve da zaštiti Rusiju te da će u Rostovu biti poduzeta "odlučna akcija" za stabilizaciju situacije. Putin u obraćanju naciji nije posebno spomenuo Wagnerovu plaćeničku vojsku niti njezinog vođu Prigožina, ali je rekao da su velike ambicije nekih dovele do veleizdaje. Prema njegovim riječima, mnogi su Rusi bili namamljeni da počine zločine pod izlikom. Obećao je obranu Rusije i istaknuo da su poduzeli sve potrebne mjere za rješavanje krize. Kako je rekao, "antiteroristički režim" je na snazi ​​iu Moskvi iu nekoliko drugih regija.
Moskva je optužila Prigožina za pobunu
Prethodno su ruske vlasti optužile Prigožina za oružanu pobunu i obećale da će ga kazniti. Sigurnosna služba FSB-a potvrdila je da je protiv Prigožina pokrenula kazneni postupak za oružanu pobunu, za što je predviđena kazna do 20 godina zatvora.
"Prigožinove izjave su pozivi na započinjanje oružanog građanskog sukoba na ruskom teritoriju, a njegovi postupci su zabijanje noža u leđa ruskim vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga", napisao je FSB i dodao: "Pozivamo Wagnerove borce da ne izvrše nepopravljivo pogreške, zaustaviti sve nasilne radnje protiv ruskog naroda, ne izvršavati Prigožinove zločinačke i veleizdajničke naredbe, poduzeti mjere za njegovo pritvaranje." Ruski generali također pozivaju Prigožina da smiri situaciju.
Prigožin, čija je Wagnerova milicija prošlog mjeseca zauzela ukrajinski grad Bakhmut, mjesecima je otvoreno optuživao ministra obrane Šojgua i generala Valerija Gerasimova da su nesposobni i da uskraćuju Wagneru streljivo i podršku u njegovim bitkama u Ukrajini.

 

Wagnerove jedinice na ulicama Rostova na Donu. Foto: Reuters

r

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.