Kriza u Rusiji jenjava, Jevgenij Prigožin zaustavlja pohod na Moskvu

Kriza u Rusiji jenjava, Jevgenij Prigožin zaustavlja pohod na Moskvu
U Rusiji se situacija smiruje nakon subotnje pobune Wagnerove skupine u kojoj je, prema neslužbenim informacijama, ubijeno oko 15 ruskih vojnika. No, ponedjeljak će u Moskvi biti slobodan dan.

Kriza u Rusiji  jenjava. Kako je neočekivano počela, tako je i završila pobuna šefa ruske plaćeničke skupine Wagner koji je pokrenuo marš na Moskvu s ciljem da smijeni vojno rukovodstvo. Uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, Prigožin je pristao vratiti svoje postrojbe u vojne baze. Dogovoreno je da će kontroverzni osnivač Wagnera otići u Bjelorusiju i protiv njega će biti obustavljen kazneni postupak, a neće biti kaznenog progona ni njegovih boraca koji su sudjelovali u pobuni. Ostali će moći potpisati ugovor s ruskim ministarstvom obrane.Wagner stigao na 200 km od Moskve i povlači se, Prigožin seli u Bjelorusiju. Pripadnici ruske plaćeničke vojske Wagner, koji su u subotu ušli u grad Rostov na jugozapadu Rusije i zauzeli sve vojne objekte, a tijekom dana uputili se i prema Moskvi te stigli na 200 kilometara od ruske prijestolnice - vraćaju se u svoje baze. Njihov vođa Jevgenij Prigožin rekao je da zaustavlja pohod na Moskvu jer želi izbjeći prolijevanje ruske krvi. 

Što će se sada događati, malo komu je jasno. Pobuna Wagnerovaca, vojnih plaćenika iz vlastitih redova koji su do jučer rame uz rame s elitnim postrojbama ruske regularne vojske nemilice harali Ukrajinom i njihov "blitzkrieg" na Moskvu u namjeri da sruše vojni, ali i politički vrh - bez presedana je u novijoj ruskoj povijesti.

Trenutno je nepoznato gdje se nalazi vođa Wagnera Jevgenij Prigožin nakon povlačenja iz Rostova na Donu . Prema dogovoru s Moskvom, trebao se povući u Bjelorusiju, a onim Wagnerovcima koji nisu sudjelovali u pobuni ponuđeno je uključivanje u regularnu rusku vojsku.Kako je u subotu navečer rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov , s Wagnerom su se složili da neće biti krvoprolića. “Najviši cilj bio je spriječiti krvoproliće, unutarnje sukobe i sukobe s nepredvidivim posljedicama”, objasnio je.Istodobno, Peskov je ustvrdio da subotnji događaji neće "ni na koji način" utjecati na ruske operacije u Ukrajini. Dodao je i da ruski predsjednik Vladimir Putin ima povjerenje u ministra obrane Sergeja Šojgua , koji je inače bio središnja meta Prigožinove pobune.

Unatoč smirivanju situacije, u ponedjeljak će u Moskvi biti slobodan dan, što je u subotu najavio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin zbog Wagnerove pobune.Američke obavještajne službe navodno su u srijedu obavijestile Bijelu kuću da Prigožin vjerojatno priprema državni udar.

Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da su njezine snage napredovale blizu Bahmuta, jednog od žarišta borbi na istočnoj bojišnici, te na području dalje prema jugu. Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar objavila je na Telegramu da je ofenziva pokrenuta u blizini skupine sela koja okružuju Bakmut - grad koji su zauzele Wagnerove plaćeničke snage prošlog mjeseca nakon višemjesečnih borbi.

foto: Reuters/rtvslo

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.