Američki državni tajnik Blinken: „Pobuna Wagnerovaca otkrila ozbiljne pukotine u vodstvu Putina“

Američki državni tajnik Blinken: „Pobuna Wagnerovaca otkrila ozbiljne pukotine u vodstvu Putina“

Kako je počela, u Rusiji je tako, neočekivano, i završila pobuna Jevgenija Prigožina, vođe ruske plaćeničke skupine Wagner koji je pokrenuo marš na Moskvu s ciljem da smijeni vojno rukovodstvo. Prema procjeni Instituta za proučavanje rata pripadnici Wagnera imali su snage doći do Moskve da je Prigožin to htio. Wagnerovi borci tijekom jučerašnje pobune srušili su 6 vojnih helikoptera i jedan zrakoplov za komunikaciju Iljušin-18. Ukupno je poginulo 15 članova posade. 

Za zaokret je zaslužan bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko koji je uz Putinovu suglasnost vodio pregovore. Dogovoreno je da će kontroverzni osnivač Wagnera otići u Bjelorusiju i protiv njega će biti obustavljen kazneni postupak, a neće biti kaznenog progona ni njegovih boraca koji su sudjelovali u pobuni. Ostali će moći potpisati ugovor s ruskim ministarstvom obrane. Prigožin je posljednji put viđen u automobilu kasno sinoć kako napušta Rostov na Donu.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da je u nedjelju telefonom razgovarao s američkim kolegom o previranjima u Rusiji, opisavši ruske vlasti kao "slabe" i kazavši da stvari "idu u dobrom smjeru". Reznikov je sažeo razgovor s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom te dodao da su također raspravljali o ukrajinskoj protuofenzivi i koracima nužnima za jačanje ukrajinskih oružanih snaga.

- Slažemo se da su ruske vlasti slabe i da je povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine najbolji odabir za Kremlj, napisao je Reznikov na društvenoj mreži Twitter.

Pobuna plaćeničke skupine Wagner za ruskog je predsjednika Vladimira Putina stvorila izazov bez presedana, te razotkrila "pukotine" u njegovom vodstvu koje će možda potrajati tjednima ili mjesecima, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

Blinken i članovi američkog Kongresa su u nizu televizijskih intervjua rekli da je metež u Rusiji oslabio Putina na načine koje bi mogli pomoći Ukrajini u protuofenzivi protiv ruskih snaga na njenom teritoriju te da bi od njega mogle imati koristi susjedne baltičke zemlje i Poljska.


- Ne mislim da smo vidjeli konačni čin, rekao je Blinken za televiziju ABC nakon što je završila pobuna snaga Evgenija Prigožina. Dodao je da su napetosti koje su prouzročile pobune rasle mjesecima te da bi prijetnja od unutarnjeg kaosa mogla utjecati na ruske vojne sposobnosti u Ukrajini.

Blinken je previranja opisao kao "unutarnje pitanje" za Putina te dodao kako je SAD "odrješito i nepopustljivo usredotočen na Ukrajinu i brine za to da ta zemlja dobije što joj je potrebno kako bi se obranila i vratila teritorij.


Američki dužnosnici očekuju da će uskoro saznati više o događajima koji su se odvili u Rusiji, uključujući i pojedinosti o sporazumu s Prigožinom. 

Foto: REUTERS

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.