Kako se Prigožin na trenutak od zločinca pretvorio u heroja - Navodni Prigožinov avion sletio u Bjelorusiju?

Kako se Prigožin na trenutak od zločinca pretvorio u heroja - Navodni Prigožinov avion sletio u Bjelorusiju?

Kako se od zločinca na trenutak pretvoriti u heroja najbolje zna čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin, čija je pobuna protiv Putinova generala za trenutak dala tračak nade za prestanak rata u Ukrajini, no nije mu čini se bilo stalo do toga, pa čak niti da našteti Putinu. On je odustao od svoje namjere ili ipak nije, sve je još zavijeno velom tajni, dok se danas pretpostavlja da je zrakoplov koji se povezuje s vođom Wagnerove plaćeničke vojske Jevgenijem Prigožinom letio je iz Rusije u Bjelorusiju. Prema dogovoru, Prigožin se nakon prekinute pobune trebao preseliti u Bjelorusiju.

Putin: Zapad je želio vidjeti kako se Rusi međusobno ubijaju, Biden: Nismo bili uključeni.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin pak je nakon pobune u svom obrćanju javnosti rekao de će organizatori biti "privedeni pravdi". Zahvalio se za "solidarnost i patriotizam". Posebno se zahvalio predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašeku za "njegovu ulogu u postizanju mirnog rješenja". Putin imenom nije spomenuo Jevgenija Prigožina.

Želim vam zahvaliti za podršku, patriotizam i solidarnost. Ova solidarnost je dokazala da je bilo koja vrsta ultimatuma osuđena na propast. Došlo je do velikog ujedinjenja društva. Došlo je do snažne podrške ustavnom poretku, sve vodeće stranke i cijelo rusko društvo udružilo se u odgovornosti obrane zemlje, rekao je Putin.- Organizatori ove pobune, moraju razumjeti da će biti privedeni pravdi. Svi to znaju. Ovo je kriminalna aktivnost koja slabi zemlju. Ovo je velika prijetnja, prijeti nam se i izvana. Organizatori ove pobune izdali su ljude koji su se uvukli u ovu organizaciju. Ovakva vrsta samoubojstva je upravo ono što "nacisti" u Kijevu i Zapad žele. - Žele vidjeti ruske vojnike koji ubijaju jedni druge. Žele vidjeti ubijene ruske civile i vojnike. Žele propast i fragmentaciju ruske države i naroda. Žele se osvetiti za svoje neuspjehe na frontu, nastavio je. - Ali, poskliznuli su se, napravili su greške, pogotovo kada se radi o specijalnim službama koje su održale svoju prisegu zemlji. Hrabrost i požrtvovnost ovih službi, spasila je zemlju, kazao je.
Ruski predsjednik ustvrdio je kako je dio Wagnerovih boraca natjeran na izvršenje zapovjedi protiv svoje volje.
- Također znamo da su velika većina pripadnika Wagnera patrioti Rusije. Svoju hrabrost su dokazali borbom u Donbasu. Natjerani su da se bore protiv svojih suboraca. Odbijanjem zapovijedi, spriječeno je daljnje krvoproliće. Moramo misliti o ljudima koji su se zapravo odlučili na ovaj korak koji je mogao imati tragične posljedice za Rusiju, rekao je. Putin je rekao da će ispoštovati svoje obećanje da se Wagnerovim borcima omogući premještanje u Bjelorusiju ako to žele, da potpišu ugovor s ministarstvom obrane ili da se jednostavno vrate svojim obiteljima. Nije spomenuo Wagnerovog šefa Evgenija Prigožina, koji je započeo oružanu pobunu.
- Želim se zahvaliti zapovjednicima Wagnera koji su se odlučili zaustaviti i spriječti krvoproliće. Sve njih pozivam da kontaktiraju Ministarstvo obrane ili da se vrate svojim domovima. Ovo obećanje, biti će ispunjeno, ponavljam, izbor je na svakome od vas, kazao je.
- Predsjednik Lukašenko zaslužuje sve zahvale za njegovu ulogu u postizanju mirnog rješenja. Patriotska dužnost i osjećaji svakoga su ono što je spasilo državu u cjelini.

A kad je riječ o zrakopolovu kojim je Prigožin nvodno otputovao u Bjelorusije američki izbori tvrde - Zrakoplov Embraer Legacy 600, registriran u Rusiji, dokumenti o sankcijama američke administracije povezuju s tvrtkom Autolex Transport i čelnikom Wagnera Prigožina. Prema praćenju letova Flightradar24, zrakoplov je u Bjelorusiju sletio u utorak ujutro. Za sada nema službene potvrde da je u zrakoplovu i Prigožin.

No Prigožin je potvrdio da mu je Lukašenko ponudio mogućnosti za nastavak rada Wagner grupe. Prigožin, koji je posljednji put viđen kako u mini kombiju odlazi iz Rostova u subotu navečer, nije objasnio gdje je bio ni gdje je snimio izjavu, objavio je HRT.
Podsjetimo - u subotu je plaćenička skupina Wagner zauzela grad Rostov na Donu i u naoružanom konvoju krenula prema Moskvi. Zaustavili su se 200 kilometara prije ruske prijestolnice. Pobunu je Prigožin objasnio riječima da cilj pobune nije svrgavanje vlade u Moskvi, već jednostavno izražavanje protesta protiv neučinkovitog ponašanja u ratu u Ukrajini. U 11-minutnoj audio snimci objavljenoj na mreži Telegram, Prigožin je, između ostalog, naveo da se jednodnevnom pobunom želi natjerati da za te greške odgovaraju oni koji su "činili greške tijekom specijalne operacije" u Ukrajini. U poruci je ponovio tvrdnju koju često iznosi, a to je da je Wagner najučinkovitija borbena jedinica ne samo u Rusiji, već i u svijetu, te da je potpuno zasjenila i gotovo posramila jedinice koje je Moskva poslala u Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

Cilj mimohoda bio je izbjeći raspuštanje Wagnerove grupe, najavljeno za 1. srpnja”, rekao je. "Prestali bismo postojati 1. srpnja. Krenuli smo u marš iz osjećaja da se prema nama postupa nepravedno." Također je zamjerio naredbu ruskog ministarstva obrane da sve dobrovoljačke postrojbe, uključujući Wagner, moraju potpisati ugovor s ministarstvom do 1. srpnja, nakon čega će biti integrirane u regularnu rusku vojsku. Potpisalo ga je manje od dva posto njegovih ljudi, naglasio je. Wagnerov konvoj zaustavio se u subotu navečer nedaleko od Moskve u trenutku kada su shvatili da će imati posla s ruskim snagama i da će neizbježno proliti krv, krv ruskih vojnika, ponovio je svoju izjavu u subotu.

Navodno su Wagnerove snage uživale podršku u gradovima kroz koje su napredovale tijekom pobune. "U gradovima su nas civili dočekali s ruskim zastavama i simbolima Wagnera. Svi su bili sretni kad smo prolazili", dodao je .Rekao je kako je način na koji su uspjeli zauzeti južni ruski grad Rostov-na-Donu bez krvoprolića i dovesti naoružani konvoj na 200 kilometara od Moskve dokaz učinkovitosti njegovih boraca. "Pokazali smo majstorsku klasu kako bi trebao izgledati početak invazije 24. veljače 2022. Naš cilj nije bio srušiti postojeći režim i legitimno izabranu vlast", ustvrdio je.
 Američki predsjednik Joe Biden prethodno je reagirao na subotnje događaje u Rusiji. Opisao je pokušaj pobune Wagnerove skupine kao unutarnju borbu za moć i uvjeravao da Sjedinjene Države u tome nisu sudjelovale.
"Bili smo jasni da nismo uključeni, nismo imali ništa s tim ", rekao je Biden tijekom događaja u Bijeloj kući u ponedjeljak. " Nastavit ćemo procjenjivati ​​implikacije događaja ovog vikenda i implikacije za Rusiju i Ukrajinu. Međutim, prerano je da bismo definitivno vidjeli kamo stvari idu ", rekao je.

foto: REUTERS

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.