Vođa ruske 24-satne pobune, Jevgenij Prigožin, stigao je u Bjelorusiju

Vođa ruske 24-satne pobune, Jevgenij Prigožin, stigao je u Bjelorusiju

Vođa ruske 24-satne pobune, Jevgenij Prigožin, stigao je u Bjelorusiju, tri dana nakon što je pobuna njegove grupe plaćenika Wagner okončana 200 km (125 milja) južno od Moskve, objavio je BBC. Nakon ceremonije uručenja generalskih naramenica visokim časnicima, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko iznio je pojedinosti pregovora o rješavanju situacije s pokušajem pobune u koju je bila uključena PMC Wagner, kao i motive za svoje postupke i položaj - doznaje BelTA. 

Jevgenij Prigožin (62) najprije se proslavio kao vlasnik cateringa i restorana te kao dobavljač hrane i pića za službena događanja u Kremlju. Jedna od njegovih najpoznatijih fotografija je ona na kojoj poslužuje hranu ruskom predsjedniku. Kasnije je dobio nadimak "Putinov kuhar". I Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin su iz Sankt Peterburga, drugog najvećeg grada u zemlji, i poznaju se dugo, možda još od 1990-ih, kada je Putin radio u uredu gradonačelnika Sankt Peterburga i često posjećivao Prigožinov restoran, popularan među lokalni dužnosnicima.

Tijekom 2010-ih nekoliko novinarskih istraživanja povezivalo je Jevgenija Prigožina s jedinicom za dezinformiranje u Sankt Peterburgu pod nazivom "tvornica trolova".Tvornica je navodno kreirala sadržaj kako bi diskreditirala rusku političku oporbu na internetu i predstavila Kremlj u pozitivnom svjetlu. Prema istrazi koju je kasnije proveo posebni tužitelj Robert Mueller, tvornica trolova bila je sastavni dio pokušaja Rusije da se umiješa u američke predsjedničke izbore 2016. godine.Prigožin je tada zanijekao bilo kakve veze s tvornicom. No, u studenom prošle godine, dok su bili izbori za američki Kongres, priznao je pokušaje uplitanja u američku politiku. U komentaru koji je objavila njegova tiskovna služba, Prigožin je rekao: "Mi smo se miješali u američke izbore, mi se miješamo i mi ćemo se miješati." Pažljivo, precizno, kirurški i na svoj način, kako to već znamo." "Tijekom naših preciznih operacija uklanjamo oba bubrega i jetru odjednom", dodao je Prigožin.

"Da, doista, on je danas u Bjelorusiji", objavio je čelnik Alexander Lukashenko, prisvajajući zasluge za organiziranje njegovog egzila. Gdje se Prigožin nalazi bio je misterij otkako je snimljen kako se vozi u južnoj Rusiji u subotu navečer.Njegov privatni zrakoplov praćen je u utorak kako leti u glavni grad Bjelorusije Minsk. Lukašenko je rekao da je Wagnerovim plaćenicima ponuđena napuštena vojna baza ako se žele pridružiti svom vođi: "Postoji ograda, sve je dostupno, podignite šatore."

Prema dogovoru koji je okončao pobunu, gospodinu Prigožinu je obećana sigurnost, a ruski kazneni postupak protiv Wagnera je odbačen. Moskva se priprema prebaciti teško naoružanje plaćenika u regularnu vojsku, a borcima je rečeno da mogu ili potpisati ugovore s redovnom vojskom, otići kući ili krenuti u Bjelorusiju. Članice NATO-a Poljska, Latvija i Litva upozorile su da bi Wagnerov dolazak u Bjelorusiju mogao predstavljati probleme za njih kao susjede. Savjetnik litvanskog predsjednika rekao je da su plaćenici opasni jer bi mogli sudjelovati u sabotažama i operacijama infiltracije.

Predsjednik Litve Gitanas Nauseda rekao je na tiskovnoj konferenciji da bi se susjedne zemlje suočile s "još većom opasnošću od nestabilnosti", ako bi Wagner rasporedio svoje "serijske ubojice" u Bjelorusiji. Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je savez spreman braniti se od bilo kakve prijetnje iz "Moskve ili Minska" i da će pristati ojačati svoju obranu na sastanku u Litvi sljedećeg tjedna - posebno se fokusirajući na zemlje koje graniče s Bjelorusijom.

"Poslali smo jasnu poruku Moskvi i Minsku da je NATO tu da zaštiti svakog saveznika i svaki pedalj NATO teritorija", rekao je. Rusija je premjestila taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju posljednjih tjedana, a predsjednik Putin je rekao da će se koristiti samo ako ruski teritorij bude ugrožen.  Bjelorusko javno mnijenje također je vrlo uznemireno, smatra Katia Glod iz European Leadership Network. "Očito ne žele imati kriminalca poput Prigožina u Bjelorusiji", rekla je.

Lukašenko je samo rekao da bi Wagnerovci mogli pomoći bjeloruskoj vojsci, dijeleći svoje iskustvo s taktikom i oružjem. Lakoća pobunjenika u preuzimanju kontrole nad gradom Rostov-na-Donu i zatim odlasku tako daleko na sjever uz malo protivljenja razotkrila je velike slabosti u kontroli sigurnosti Kremlja u Rusiji nakon 23 godine Putinove vladavine.https://www.bbc.com/news/world-europe-660296

 FOTO: Handout/Afp

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.