Ukrajina: Ruske snage počinju napuštati nuklearku Zaporižja

Ukrajina: Ruske snage počinju napuštati nuklearku Zaporižja

Ne stišavaju se reakcije nakon neuspjele oružane pobune plaćenika skupine Wagner u Rusiji. Još se potpuno ne zna kako se točno odigrala 36-satna pobuna Jevgenija Prigožina i tko je sve u njoj sudjelovao. Pozornost je ponajviše usmjerena na ruskog generala Sergeja Surovikina, poznatog pod nadimkom General Armagedon. Nagađa se o njegovoj uključenosti u pobunu, prema CNN-u, navodno je bio tajni VIP član Wagnera. U međuvremenu, nastavljaju se borbe i žestoka raketiranja gradova duž prve crte bojišta.

 

Lavrov poziva na proširenje Vijeća sigurnosti UN-a

11:17

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u petak na proširenje Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se dalo više predstavnika azijskim, afričkim i latinoameričkim državama i prekinulo ono što je nazvao zapadnom dominacijom u svijetu.

 

CNN: Surovikin bio tajni član Wagnera

10:41

Prema dokumentima u koje je imao uvid CNN, ruski general Sergej Surovikin bio je tajni VIP član privatne plaćeničke grupe Wagner te je imao osobni matični broj kod Wagnera. 

Kremlj je jučer odbio odgovoriti na pitanja novinara o tome što se dogodilo s generalom, no neki tvrde da je pritvoren.

 

Ukrajina: Ruske snage počinju napuštati nuklearnu elektranu Zaporižja

10:05

Ruske snage počinju napuštati nuklearnu elektranu Zaporižja, prema ukrajinskom glavnom odjelu za obavještajne poslove Ministarstva obrane.

- Prema posljednjim podacima, okupacijski kontingent postupno napušta teritorij Zaporiške nuklearne elektrane. Jedni od prvih koji su napustili elektranu bila su trojica djelatnika Rosatoma koji su rukovodili akcijama Rusa. Sada okupacijski kontingent postupno napušta područje nuklearne elektrane u Zaporižji, navodi se u priopćenju.

- Ukrajinskim zaposlenicima koji su potpisali ugovor s Rosatomom također je savjetovano da se evakuiraju. Prema dobivenim uputama, trebali bi otići do 5. srpnja.

Također je naglašeno da se broj vojnih patrola "postupno smanjuje" oko elektrane.

 

Human Rights: Ukrajinske snage koristile zabranjene protupješačke mine

09:35

Human Rights Watch (HRW) priopćio je u petak da je otkrio nove dokaze o tome da su ukrajinske snage neselektivno koristile zabranjene protupješačke mine protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju na Ukrajinu 2022.

Skupina je pozvala ukrajinsku vladu da poštuje obvezu preuzetu ranije ovog mjeseca da neće koristiti takvo oružje, istražiti sumnje na njegovo korištenje i pozvati odgovorne na odgovornost.

- Obećanje ukrajinske vlade da će istražiti očito korištenje zabranjenih protupješačkih mina vlastite vojske važno je priznanje njezine dužnosti zaštite civila, rekao je Steve Goose, direktor za oružje Human Rights Watcha u izjavi.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-96-10869524

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.