Moskva napadnuta dronovima, Putin ponovno prijeti globalnim sukobom

Moskva napadnuta dronovima, Putin ponovno prijeti globalnim sukobom

Mjesec je dana ukrajinske protuofenzive tijekom koje su Ukrajinci oslobodili osam naselja u zaporiškoj i doneckoj oblasti. Kijev tvrdi da posljednjih dana ukrajinske snage bilježe velike uspjehe iako se probijaju kroz minirana i teško pristupačna područja. Istodobno, Rusi kažu da su Ukrajinci dronovima još jednom pokušali napasti samu Moskvu, ali da su tri njihove bespilotne letjelice srušene.

U posljednjih 30 dana ukrajinske snage oprezno su pod nadzor vratile nekoliko naselja, ali uz visoku cijenu - ljudske žrtve. Napredovanje dodatno usporava minirano tlo. Rusija iskorištava zračnu nadmoć i gađa konvoje zaglavljene u smrtonosnim minskim poljima.

Dok dio javnosti propituje brzinu kojom protuofenziva napreduje, Kijev ističe da glavni udar tek slijedi. Ruske snage svakodnevno se hvale uništavanjem ukrajinske vojne opreme. Na pravcu Liman-Kupjansk rasporedili su 120.000 vojnika.

Od jutra snažni napadi na civilne objekte. U Hersonskoj oblasti projektil je pogodio stambenu zgradu i usmrtio dvoje ljudi. U Harkivskoj regiji silina eksplozije izazvala je požar na nekoliko zgrada i automobila. Hospitalizirano je 30 osoba.

Ruski državni mediji javljaju o tri drona presretnuta kod Moskve. Moskovski aerodrom zbog toga je nakratko obustavio letove. Vladimir Putin ponovno je zahvalio ruskoj vojsci što je spriječila nedavni pokušaj državnog udara. Istaknuo je da raste opasnost od globalnog sukoba.

- Ruski narod konsolidiran je kao nikada prije. Solidarnost i odgovornost za sudbinu domovine pokazali su i politički krugovi i cjelokupno društvo. Nastupili su kao jedinstvena fronta protiv pokušaja oružane pobune, rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

 

Ukrajina izvijestila o nekoliko "osobito uspješnih" dana protuofenzive

16:10

Ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga bila je "osobito uspješna" posljednjih dana i ukrajinske snage ispunjavaju svoje glavne zadaće, rekao je u utorak visoki sigurnosni dužnosnik.

Komentari Oleksija Danilova, tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, predstavljaju najnoviji pozitivni istup Kijeva o jednomjesečnoj protuofenzivi, iako Moskva nije priznala dobitke Ukrajine.

Rusija, koja je pokrenula invaziju u veljači 2022., još uvijek drži dijelove teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao u ponedjeljak da su njegove snage napredovale nakon "teškog" tjedna.

- U ovoj fazi aktivnih neprijateljstava, ukrajinske obrambene snage ispunjavaju zadatak broj jedan - maksimalno uništavanje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, zapovjednih mjesta, topništva i protuzračne obrane ruske vojske, napisao je Danilov na Twitteru.

- Posljednji dani bili su osobito uspješni, dodao je Danilov, ali nije iznio pojedinosti.

Valerij Šeršen, glasnogovornik vojnog zapovjedništva južne Tavrije, rekao je da su ukrajinske snage napredovale oko dva kilometra u smjeru Berdjanska u južnoj Ukrajini, unatoč žestokom ruskom otporu.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je u ponedjeljak da su se borbe pojačale oko istočnog grada Bahmuta, koji su ruske snage zauzele u svibnju. Rekla je da je ukrajinska vojska vratila ukupno 37,4 četvornih kilometara teritorija u teškim borbama prošlog tjedna.

Glasnogovornik vojske Andrij Kovalev rekao je u utorak da Ukrajina nastavlja vršiti pritisak na ruske snage sjeverno i južno od Bahmuta i da je postigla "djelomičan uspjeh" u teškim borbama.

Dodao je da ukrajinska vojska uspijeva pružiti otpor pokušaju napredovanja ruskih snaga u smjerovima Limana, Avdiivke i Marinke u istočnoj Ukrajini.

Obje strane sukoba tvrde da njihov protivnik trpi teške gubitke, ali Reuters nije mogao provjeriti stanje na bojištu.

Rusija je optužila u utorak Ukrajinu da je napala Moskvu s najmanje pet dronova i da su svi oboreni ili su im ometeni signali, ali su glavne zračne luke u glavnom gradu Rusije morale preusmjeriti letove na nekoliko sati.

U ruskom granatiranju u utorak ujutro ubijeni su muškarac i žena u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, priopćio je ured lokalnog tužitelja. 

 

Napad dronovima zaustavio promet na moskovskom aerodromu Vnukovo

10:04

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako je Ukrajina u utorak dronovima napala Moskvu, zbog čega su bili preusmjereni letovi s međunarodne zračne luke Vnukovo, prenosi BBC.

U napadu u utorak navodno je bilo korišteno pet dronova, a ciljane su lokacije u široj regiji oko ruske prijestolnice.

Ministarstvo je priopćilo kako su svi dronovi oboreni te da nije bilo žrtava ili štete. Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad.

Ograničenja u zračnoj luci Vnukovo, jednoj od tri međunarodne u Moskvi, sada su ukinuta. Napad je utjecao na letove iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta.

Ruska novinska agencija TASS piše kako je Vnukovo zaustavilo letove na gotovo tri sata te kako je ukupno preusmjereno 16 letova na druge moskovske aerodrome čiji rad nije bio ugrožen.

Rusko ministarstvo objavilo je kako su četiri drona oborena protuzračnom obranom, a peti je zaustavljen elektronički, piše BBC.

- Pokušaj režima u Kijevu da napadne zonu u kojoj se nalazi civilna infrastruktura, uključujući zračnu luku koja prima međunarodne letove, novi je teroristički čin, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na Telegramu.

Telegram kanal Shot izvještava da su ostaci jednog od dronova pali na zgradu u selu Krivošeino, izazvavši požar. Ruski državni mediji pišu kako je jedan dron pao na vojni teritorij u Kubinki, oko 36 kilometara od Vnukova. 

 

Britanci: Rusi unaprijedili taktike za zaustavljanje ukrajinskog oklopa

09:17

U svom dnevnom izvještaju o stanju na bojištu u Ukrajini, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva osvrnulo se na promjenu taktika ruske vojske, pogotovo na južnom bojištu.

- Posljednjih tjedana, Rusija je prioritizirala i unaprijedila taktike usmjerene na usporavanje ukrajinskih oklopnih postrojbi u protuofenzivnim operacijama, rekli su.

Britanci su naglasili kako je Rusija promijenila taktiku na južnom bojištu. Ova promjena je dovela do određenih uspjeha u usporavanju ukrajinskog napredovanja.

- Jezgru ovog pristupa čini intenzivna upotreba protutenkovskih mina. U nekim područjima gustoća minskih polja upućuje na to da je Rusija postavila mnogo više mina nego što je propisano njenom vojnom doktrinom, otkrili su.

- Uspješnim usporavanjem ukrajinskih postrojbi, Rusija je pokušala uništiti ukrajinski oklop dronovima samoubojicama, jurišnim helikopterima i artiljerijom, dodali su.

-Iako je Rusija ostvarila određen uspjeh ovakvim pristupom u ranijoj fazi ukrajinske ofenzive, njene snage još uvijek pate od kroničnog nedostatka ljudstva i municije, zaključili su u ministarstvu.

 

Dan žalosti u Sumiju, broj žrtava popeo se na tri

08:59

- Broj ubijenih u jučerašnjem napadu na Sumi, popeo se na tri. U gradu je proglašen dan žalosti, prenijela je NEXTA.

 

ISW: Ukrajinske snage napreduju na četiri pravca

07:13

Američka nevladina i neprofitna organizacija The Institute for the Study of War (ISW) je izvijestila je kako su ukrajinske snage nastavile s napadima u pravcu zapada u Donjeckoj oblasti i istoka u Zaporiškoj oblasti.

- Zamjenica ministra obrane,  Hana Malyar otkrila je da su ukrajinske snage izvele uspješne ofenzivne aktivnosti zapadno i južno od Velike Novosilke, izvijestili su.

ISW je dodao kako su izvedene ofenzivne operacije u minimalno četiri sektora te da je ostvaren manji napredak.

- Geolocirani materijal upućuje da je ukrajinska vojska napredovala jugozapadno od Bahmuta, ustvrdili su.

 

Moskva: Presretnuto pet bespilotnih letjelica

07:08

- Prema preliminarnim informacijama, tri drona išla su prema Moskvi u različito vrijeme, rekao je TASS citirajući izvor iz službi.

Dvije bespilotne letjelice oborene su u blizini sela Valuevo, izvijestila je novinska agencija RIA. Selo je udaljeno oko 30 km jugozapadno od Kremlja. Jedan je bio u Kaluškoj oblasti, koja graniči s Moskovskom oblasti.

Još jedna bespilotna letjelica oborena je u području grada Kubinke, oko 63 km zapadno od Moskve, izvijestila je RIA. U blizini Kubinke nalazi se ruska zračna baza.

Prema preliminarnim informacijama, nije bilo ozlijeđenih niti materijalne štete.

Agencija AFP, izvijestila je kako se broj presretnutih letjelica popeo na pet.

 

Zelenski apelirao na dodatno jačanje ukrajinske protuzračne obrane

06:11

Nastavljaju se borbe diljem ukrajinskog bojišta. Rusi pokušavaju provesti svoju ofenzivu na istočnom dijelu, dok Ukrajinci tvrde da uspješno napadaju na jugu.

Istodobno Rusija nastavlja gađati civilne ciljeve u zaleđu ratne zone, ali i duboko iza bojišnice. Zbog toga je u noćašnjem obraćanju predsjednik Zelenski apelirao na dodatno jačanje ukrajinske protuzračne obrane. 

- Razgovarao sam s kancelarom Scholzom. Njemačka je pomogla Ukrajini svojim vrlo moćnim, sjajnim protuzračnim sustavom IRIS-T, koji se pokazao vrlo učinkovitim u zaštiti našega neba. Također, imamo vrlo učinkovite američke Patriote, koje su nam također poslali Nijemci. Ukrajina je zahvalna na tome kao i na svakoj drugoj ključnoj pomoći, poručio je Volodimir Zelenski.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/moskva-presretnute-najmanje-tri-bespilotne-letjelice-10875797

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.