Stoltenberg: Moguće da Švedska na ovom summitu postane članica NATO-a

Stoltenberg: Moguće da Švedska na ovom summitu postane članica NATO-a

U Vilnius pristižu čelnici zemalja NATO-a. Sutra počinje dvodnevni summit vojnog saveza na kojem će glavna tema biti ruska agresija na Ukrajinu. Kijev priželjkuje jamstva o članstvu, no Bijela kuća poručila je da na to ne mogu računati dok traje rat. U glavnom gradu Litve - raspoređeno je oko 12 tisuća vojnika i policajaca. Uvedene su stroge sigurnosne mjere.

 

Scholz: Ne postoji veza između kandidature Turske za EU i članstva Švedske u NATO-u

15:45

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u ponedjeljak da ne postoji veza između pregovora Turske o članstvu u EU i ulaska Švedske u NATO, kao što je ustvrdio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- To ne treba promatrati kao povezanu temu, izjavio je njemački kancelar na tiskovnoj konferenciji u Berlinu, komentirajući promptno neočekivani uvjet kojeg je nešto ranije u izjavi novinarima postavio turski predsjednik.

Scholz je ocijenio da "ništa ne stoji na putu Švedskoj da uđe u NATO", što turski predsjednik mjesecima koči.

- Prvo otvorite put Turskoj da se pridruži Europskoj uniji, a onda ćemo otvoriti put Švedskoj, baš kao što smo utrli put Finskoj, rekao je Erdogan pred novinarima uoči otvaranja godišnjeg summita NATO-a u Vilniusu.

Olaf Scholz rekao je da vidi "pozitivnu poruku" u izjavama turskog predsjednika, naime da je zeleno svjetlo za članstvo Švedske "zamislivo u bliskoj budućnosti".

 

Stoltenberg: Još uvijek moguće da Švedska postane članica na ovom summitu NATO-a

15:08

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedjeljak u Vilniusu, uoči dvodnevnog summita NATO-a, kako je još uvijek moguće imati pozitivnu odluku o članstvu Švedske na ovom sastanku na vrhu.

- Još uvijek je moguće imati pozitivnu odluku o švedskom članstvu ovdje u Vilniusu, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Litve Gitanasom Nausedom, dan uoči dvodnevnog summita NATO-a.

Dodao je da će u ponedjeljak navečer održati sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskim premijerom kako bi se pokušalo još jednom pronaći rješenje.

- Radimo snažno na tome da Švedska postane članicom što je prije moguće, dodao je Stoltenberg.

Nakon što je nešto ranije turski predsjednik neočekivano povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU, Stoltenberg je komentirao da "podupire turske ambicije" za ulazak u EU, ali da je Švedska već ispunila uvjete za pridruživanje savezu od 31 članice.

Erdogan je rekao da bi Europska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

- Kao prvo, otvorite put Turskoj u Europskoj uniji i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj, rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na summitu.

Tursko pristupanje EU-u zamrznuto je godinama. Pristupni pregovori počeli su 2005. kada je Erdogan prvi put bio premijer.

Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju ove godine i prvi puta na ovom summitu sudjeluje kao punopravna članica, no Švedsku koče Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Ankara tvrdi da Švedska nije učinila dovoljno protiv ljudi koje ona smatra teroristima, uglavnom pripadnika zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Što se tiče Ukrajine, Stoltenberg je rekao da saveznici još uvijek rade na "preciznim riječima" završne izjave u kojoj bi se Kijevu dalo više od onoga što je rečeno na summitu u Bukureštu 2008. Tada mu je poručena da su vrata saveza otvorena, no nije dobio stvarnu pozivnicu niti vremenski okvir.

Široko je prihvaćen stav da bi se NATO trebao pomaknuti dalje od Bukurešta i ne samo ponoviti da je spreman jednog dana prihvatiti Ukrajinu kao članicu.

Na pitanje je li donesena odluka da se Ukrajini ukine obveza da sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo (MAP) , što je ranije rekao ukrajinski ministar vanjskih poslova, Stoltenberg je rekao da su "konzultacije u tijeku".

Rekao je da je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a u svibnju u Oslu predstavio paket koji uključuje tri elementa: program interoperabilnosti ukrajinskih snaga sa snagama NATO-a, uspostavu Vijeća NATO - Ukrajina te ukidanje Ukrajini obveze članstva u MAP-u.

- Sada razmatramo te elemente i taj paket, kazao je.

- Ne bi ulazio u detalje o tome o čemu sada razgovaraju saveznici.

Vijeće NATO-Ukrajina imat će svoj prvi sastanak u srijedu u Vilniusu i na njemu bi trebao sudjelovati predsjednik Volodimir Zelenski.

Nauseda je kazao da bi uklanjanje MAP-a bio dobar korak naprijed i olakšao bi Ukrajini proces približavanja NATO-u, ali i naglasio da je na ovom sastanku na vrhu potrebna jasna poruka da je Ukrajini članstvo moguće kada se ispune uvjeti.

Kijev želi primiti jasnu pozivnicu za pristupanje bloku nakon što završi ruski rat protiv Ukrajine i nada se da će dotad dobiti sigurnosna jamstva.

 

Ukrajina kaže da je NATO odustao od uvjeta sudjelovanja u Akcijskom planu za članstvo

12:58

NATO je odlučio odustati od uvjeta prema kojemu Ukrajina mora sudjelovati u Akcijskom planu za članstvo (MAP) koji postavlja ciljeve koje treba postići prije pridruživanja vojnom savezu, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak.

Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba je dan prije summita NATO-a rekao da bi takav potez skratio ukrajinski put prema članstvu u savezu.

- Nakon intenzivnih pregovora, članice NATO-a su postigle konsenzus da se MAP ukloni iz ukrajinskog puta prema članstvu. Pozdravljam ovu dugo čekanu odluku koja krati naš put prema NATO-u, napisao je Kuleba na društvenoj mreži Twitter.

 

Hrvatska delegacija odvojeno u Vilniusu

11:42

Hrvatska delegacija u Litvu na summit NATO-a i u posjet hrvatskim vojnicima dolazi odvojeno, u još jednom znaku podjele između Pantovčaka i Banskih dvora u vojnim i vanjskopolitičkim pitanjima i kardoviranju.

Predsjednik Zoran Milanović treba u Vilnius stići sa svojim izaslanstvom kako bi u utorak i srijedu sudjelovao na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, odvojeno od ministarske delegacije koju čine šef diplomacije Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić, koji će sudjelovati na ministarskim sastancima NATO-a.

Oba izaslanstva ići će u posjet hrvatskim vojnicima koji u Litvi sudjeluju u NATO-voj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, ali ne u isto vrijeme. Jedna će ondje u utorak, a druga u srijedu.

Dok će predsjednik s ostalim vođama NATO-a u utorak ulaziti u LITEXPO, veliki kongresni centar u Vilniusu, ministri će pozdravljati hrvatske vojnike u bazi u Rukli, njih 180 koji su u šestomjesečnu misiju u Litvu ispraćeni krajem siječnja ove godine i uskoro im mandat i ističe.

 

Švedska u NATO-u: posljednji pokušaj da se uvjeri Ankara

10:25

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je za ponedjeljak u Vilniusu, uoči samita NATO-a, sastanak turskog i švedskog čelnika kako bi se još jednom pokušala skinuti turska blokada nad članstvom Švedske u Sjevernoatlantskom savezu.

Stoltenberg je sazvao sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristerssona dan prije dvodnevnog sastanka na vrhu NATO-a kojim savez želi pokazati jedinstvo pred ruskom invazijom Ukrajine.

Glavni tajnik je prošli tjedan rekao da je pridruživanje Švedske NATO-u blizu.

- Ono što je važno je da sljedeći tjedan imamo pozitivan ishod, rekao je novinarima nakon sastanka s predstavnicima Turske i Švedske u četvrtak.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine, napuštajući politiku vojne neutralnosti koja je trajala desetljećima.

Zahtjev za članstvo u savezu moraju odobriti sve članice NATO-a i dok je Finska dobila zeleno svjetlo u travnju, Turska i Mađarska tek trebaju odobriti ulazak Švedske. Budimpešta je rekla da će to učiniti kada isto napravi Turska.

Erdogan bi se u Vilniusu na marginama samita trebao sastati s Joeom Bidenom gdje se očekuje da će američki predsjednik pokušati još jednom uvjeriti turskog kolegu da odobri švedsko članstvo.

Turski predsjednik kaže da Švedska skriva članove militantnih skupina, uglavnom pristaše Kurdistanske radničke stranke (PKK), koje optužuje za organiziranje prosvjeda i financiranje terorističkih skupina.

Švedska je priopćila da je ispunila zahtjeve dogovorene u pregovorima s Turskom, uključujući uvođenje novog zakona kojim se članstvo u terorističkoj organizaciji smatra ilegalnim.

Erdogan je u petak obećao da će donijeti "najbolju odluku, kakva god ona bila", čime je zapravo rekao da su sve opcije još uvijek na stolu.

Ključ bi međutim mogao biti na Washingtonu: analitičari ocjenjuju da je tursko zeleno svjetlo Švedskoj uvjetovano dostavom američkih borbenih zrakoplova F-16 Ankari, što Turska niječe.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/svedska-u-nato-u-posljednji-pokusaj-da-se-uvjeri-ankara-10888058

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.