Rusko gospodarstvo u problemima, deficit gotovo 2%

ILUSTRACIJA

Ruski proračunski deficit za razdoblje od siječnja do srpnja povećao se na 2,82 trilijuna rubalja (29,3 milijarde dolara), ili 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je u utorak ministarstvo financija pozivajući se na preliminarne procjene.

U prvih sedam mjeseci prošle godine, Rusija je zabilježila suficit od 557 milijardi rubalja, ali značajne izdatke za potporu svom ratu u Ukrajini koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" i nizom zapadnih sankcija na njezin izvoz nafte i plina su od tada pogodili državnu blagajnu.

Rusija je udvostručila svoj cilj obrambenih troškova za 2023. na više od 100 milijardi dolara, trećinu svih javnih rashoda, pokazao je vladin dokument koji je pregledao Reuters, dok troškovi rata u Ukrajini rastu i stavljaju sve veći pritisak na državne financije.

Ministarstvo financija prestalo je objavljivati pojedinačne mjesečne podatke o izvršenju proračuna prošle godine, ali, na temelju podataka od petka, Rusija je u srpnju zabilježila manjak od 222 milijarde rubalja. (1 USD = 96,3705 rubalja)

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/rusko-gospodarstvo-u-problemima-deficit-gotovo-2--10945843

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.