Veliki napad na Kijev, suspendirani letovi u zračnoj luci u Moskvi

Veliki napad na Kijev, suspendirani letovi u zračnoj luci u Moskvi

Rusija je ponovno ispalila niz dalekometnih projektila na ukrajinske gradove. U Ivano-Frankivsku poginuo je osmogodišnji dječak, a u Hersonu je u granatiranju poginuo jedan muškarac. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je smjenu svih čelnika pokrajinskih središta za novačenje, i to zbog korupcije.

 

SAD uveo sankcije četvorici ruskih financijera

16:59

SAD je u petak uveo nove sankcije četvorici Rusa povezanih s financijskim i investicijskim konglomeratom Alfa Group i ruskim poslovnim udruženjem, navodi se u priopćenju Ministarstva financija u kojem se najavljuju najnovije mjere usmjerene na moskovsku financijsku elitu zbog rata u Ukrajina.

Ministarstvo financija priopćilo je da je na meti četvorica ljudi koji su bili u nadzornom odboru Alfa Grupe, Petar Olegičič AvenMikhail Maratovič FridmanGerman Borisovič Khan i Aleksej Viktorovič Kuzmičev.

 

Ukrajina će smijeniti direktore svih regionalnih regrutnih centara

14:54

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je najavio smjenu čelnika svih regionalnih centara za regrutaciju zbog navodne korupcije.

Zelenski je rekao kako je provjera regrutnih centara pokazala znakove profesionalnih zloupotreba, od ilegalnog obogaćivanja do prijevoza muškaraca sposobnih za služenje vojske izvan granica usprkos zabrani izlaska iz države.

- Ovaj sustav trebaju voditi oni koji točno znaju što je rat te zašto su tijekom rata cinizam i potkupljivost izdaja, priopćio je ukrajinski predsjednik.

Kijev je borbu protiv korupcije odredio kao glavni prioritet u vrijeme dok se brani od ruske invazije te traži članstvo u Europskoj uniji, piše Reuters.

Zelenski je rekao da će za implementaciju odluke biti zadužen general Valerij Zalužni te da će nove kandidate za funkcije prvo provjeravati sigurnosna služba SBU.

Ukrajina je suočena s problemima u regrutaciji, a vojska je ponekad pogođena koruptivnim skandalima ili kritikama zbog žestokih metoda regrutacije.

 

U Ukrajinu vraćeno 385 djece deportirane u Rusiju

13:45

Ukupno 385 ukrajinske djece deportirane u Rusiju do sada su vratile njihove obitelji, prema brojci koju je u petak potvrdila udruga SOS Dječje selo koja sudjeluje u repatrijaciji.

- SOS Dječje selo podržava roditelje tako što ponekad stavlja na raspolaganje financijska sredstva ili im pomaže u planiranju plana puta, rekla je glasnogovornica organizacije Anna Radl za AFP.

- Često su sama djeca ta koja zovu u pomoć, primjerice putem društvenih mreža, a ponekad nam stanovnici okupiranih područja daju naznake, napisala je u četvrtak organizacija sa sjedištem u Innsbrucku. Ona osposobljava socijalne radnike i psihologe kako bi mogli pružiti ciljanu podršku maloljetnicima i njihovim obiteljima.

 

Eksplozije u Kijevu, zatvoren zračni prostor nad aerodromom u Moskvi

11:05

Nekoliko eksplozija čulo se u petak u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu nakon zračne uzbune oglašene diljem zemlje, dok je zračni prostor nad moskovskim aerodromom Vnukovo bio privremeno zatvoren i svi letovi suspendirani zbog mogućih dronova u tom području.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko je građanima poručio da ostanu u skloništima. Gradski dužnosnici su rekli da protuzračna obrana djeluje i da je ratno zrakoplovstvo zabilježilo ruske napade nadzvučnim projektilima na području Kijeva.

- Eksplozije u gradu. Ostanite u skloništima!, napisao je Kličko na komunikacijskoj platformi Telegram. Kazao je da su krhotine oborene rakete pale na područje dječje bolnice u gradu, no da nitko nije ozlijeđen niti je prouzročena šteta.

Javni servis Suspilne je objavio da je došlo do eksplozija u Viničkoj i Hmeljničkoj oblasti u središtu i na zapadu zemlje. Dužnosnik u Hmeljnickom je rekao da protuzračna obrana djeluje u području.

Odlazni i dolazni letovi u zračnoj luci u ruskom glavnom gradu Moskvi suspendirani su zbog mogućih bespilotnih letjelica, prenijela je ruska agencija RIA. Zbog razloga izvan kontrole zračne luke, na Vnukovu su uvedena privremena ograničenja slijetanja i polijetanja zrakoplova, objavila je zračna luka. Radi sigurnosnih razloga, neki letovi su preusmjereni na druge zračne luke moskovskog područja, dodali su.

 

U napadu na Zaporižja pogođen hotel, evakuira se Kupjansk

08:42

U ruskom napadu na Zaporižju ubijena je jedna i ozlijeđeno najmanje 16 osoba, među kojima i četvero djece. Pogođen je hotel u kojem se svakodnevno održavao kamp za djecu između 6 i 13 godina. UN je osudio ruski napad jer se hotel koristio kao baza za osoblje UN-a i članove drugih humanitarnih organizacija. Pogođena je i stambena zgrada.

Vlasti u Harkivskoj regiji, na sjeveroistoku Ukrajine, naredile su djelomičnu evakuaciju stanovnika zbog napredovanja ruske vojske. Ukrajinske snage su, pak, ponovno zauzele područje iznad Bahmuta i uspješno okružuju ruske postrojbe u gradu, rekla je u intervjuu za britanski "Gardian" zamjenica ukrajinskog ministra obrane.

 

Gotovo 1000 ukrajinskih marinaca završilo obuku u Velikoj Britaniji

07:19

Gotovo 1.000 ukrajinskih marinaca uskoro će se vratiti kući nakon šestomjesečne obuke u britanskim snagama.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je prednjačilo u obuci oružanih snaga Ukrajine, pružajući vodeću obuku u svjetskim borbenim vještinama za više od 20.000 novaka ukrajinske vojske kroz operaciju Interflex. Ovaj program obuke, koji provode elitni britanski komandosi, podržat će Ukrajinu da izgradi vlastite posebne mornaričke snage i proširi svoje sposobnosti za djelovanje u pomorskom okruženju, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

Marinci su prošli obuku u nizu područja, uključujući korištenje protutenkovskog oružja, protuzračnih projektila i korištenje minobacača i bespilotnih letjelica. Ministarstvo obrane priopćilo je da su mnogi ukrajinski pripravnici bili civilni dragovoljci koji nisu imali prethodnog vojnog iskustva. Ostali su premješteni iz drugih postrojbi ukrajinskih oružanih snaga. Preko 20.000 ukrajinskih novaka već je prošlo obuku u Velikoj Britaniji od početka rata.

 

Biden od Kongresa traži dodatne 24 milijarde dolara za Ukrajinu

07:00

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri oko 40 milijardi dolara dodatne potrošnje, uključujući 24 milijarde dolara za Ukrajinu i druge međunarodne potrebe, četiri milijarde dolara za sigurnost granica i 12 milijardi dolara za pomoć u katastrofama. Visoki dužnosnik administracije rekao je da su potrebe velike, a Bijela kuća se nada da bi se mogao postići dogovor s Kongresom o zahtjevu, koji pokriva samo prvo tromjesečje tekuće fiskalne godine 2024.

No, zahtjev bi mogao naići na protivljenje u Kongresu, gdje neki krajnje desni republikanci - posebno oni koji imaju bliske veze s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom - žele smanjiti milijarde pomoći koju je Washington poslao Kijevu otkako su ruske trupe izvršile invaziju u veljači 2022. U srpnju je 70 članova Zastupničkog doma podržalo neuspješan prijedlog da se ukine financiranje Ukrajine.

Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da postoji snažna dvostranačka potpora u Senatu predvođenom demokratima za podupiranje Ukrajine, pomoć Amerikancima pogođenima prirodnim katastrofama i "borbu protiv pošasti fentanila".

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell, rekao je u izjavi kako se raduje razmatranju zahtjeva "kako bismo bili sigurni da je potreban i prikladan za očuvanje sigurnosti Amerike, osiguranje naših granica, potporu našim saveznicima i pomoć zajednicama u obnovi nakon katastrofa". Upitan o kritikama republikanaca da je zahtjev prekršio proračunski dogovor postignut u lipnju, rekao je da je bilo jasno kada je taj sporazum potpisan da ne isključuje zahtjeve za hitnim financiranjem.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/gotovo-1000-ukrajinskih-marinaca-zavrsilo-obuku-u-velikoj-britaniji-10950704

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.