Izraelska vojska upala je u glavnu bolnicu u Gazi Al Shifa tražeći zapovjedni centar Hamasa

Izraelska vojska upala je u glavnu bolnicu u Gazi Al Shifa tražeći zapovjedni centar Hamasa

Izraelska vojska upala je u glavnu bolnicu u Gazi Al Shifa, koju, kako navodi, za svoje operacije koriste pripadnici palestinskog pokreta Hamas, što ona negira. 

Kako je priopćila izraelska vojska, oni provode "preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenom području" bolničkog kompleksa oko kojeg se već nekoliko dana vode borbe, a njegova okolina je meta zračnih napada. Izraelska vojska također kaže da je Hamasu, koji vlada Pojasom Gaze, dala 12 sati da zaustavi bilo kakvu vojnu aktivnost u bolnici, što nije učinila. Ponovno je pozvala sve "Hamasove teroriste u bolnici" da se predaju.

Glavni direktor bolnica u palestinskoj enklavi Munir Al Bursh rekao je za katarsku televiziju Al Jazeera da su izraelski vojnici provalili u hitni i kirurški odjel bolnice. Rekao je i da su izraelski vojnici pucali na neke ljude koji su izašli kroz bolnički hodnik za koji su mislili da je siguran izlaz iz bolnice. Tijekom napada okupacijskih snaga na bolnički kompleks nije ispaljen niti jedan metak, ustvrdio je Al Burš.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Gaze Ashraf Al Kidra rekao je da su izraelski vojnici pretraživali podrum dok su izraelski tenkovi okruživali bolnicu. Kako je ustvrdio, u bolnici su samo liječnici, pacijenti i prognanici. Nemamo se čega bojati ili skrivati, ustvrdio je.

Prema informacijama medicinskog osoblja koje navodi Al Jazeera, u bolnici je još oko 650 pacijenata, a unutar kompleksa je zarobljeno još pet do sedam tisuća raseljenih osoba.
Izraelska vojska dosljedno je tvrdila da se u tunelima ispod najveće bolnice u Gazi, na temelju obavještajnih podataka, nalazi zapovjedni centar Hamasa i skladište oružja. Kot uvjerava da im namjera nije nauditi civilima, koje, prema njezinim riječima, Hamas koristi kao živi štit.

Predstavnik političkog biroa Hamasa Izat Al Rišek odbacio je optužbe i ustvrdio da je bolnica civilna ustanova u kojoj se smještaju pacijenti i prognanici, a ne vojna ustanova.

Izraelski napad na bolnicu Al Shifa dogodio se samo nekoliko sati nakon što su SAD ponovile izraelske tvrdnje da Hamas koristi bolnice u Gazi za svoje operacije, ali su ipak upozorile Izrael na potrebu zaštite bolnice i njenih pacijenata.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće odbio je komentirati detalje izraelske vojne operacije kasno u utorak, ali je ponovio da ne podržavaju zračne napade i borbe unutar bolnice.

Cohen: Guterres nije sposoban voditi UN
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog "dramatičnog gubitka života" u nekoliko bolnica u Gazi. "U ime čovječanstva, glavni tajnik poziva na trenutni humanitarni prekid vatre", rekao je glasnogovornik UN-a Stephan Dujarric novinarima .

Prethodno je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao da Guterres nije prikladan za vođenje Svjetske organizacije jer, kako je rekao, nije učinio dovoljno da osudi Hamas i jer je navodno naklonjen Iranu.

“Guterres ne zaslužuje voditi Ujedinjene narode”, objavio je Cohen. "Mislim da bi Guterres, kao i sve slobodne nacije, trebao reći glasno i jasno: oslobodite Gazu od Hamasa. Svi su rekli da je Hamas gori od Islamske države. Zašto to ne može reći", rekao je Cohen, dodajući nastavak izraelske kritike UN-a.

Guterres je bio kritičan prema izraelskim operacijama u Gazi nakon napada Hamasa na izraelski teritorij 7. listopada u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a oko 240 zarobljeno od strane palestinskih napadača. Kako je rekao Guterres, nešto "ne štima" s izraelskom operacijom u kojoj je dosad ubijeno više od 11.000 ljudi, uključujući 4.500 djece i 3.000 žena.

RTVSLO/ foto: REUTERS




Izraelske

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.