Četverodnevno primirje u Gazi: Prekid vatre počinje u četvrtak

Četverodnevno primirje u Gazi: Prekid vatre počinje u četvrtak

Očekuje se da četverodnevni prekid vatre u Gazi stupi na snagu u četvrtak ujutro. U međuvremenu, izraelski mediji javljaju da će primirje stupiti na snagu u 6:30 ujutro.

Očekuje se da će Hamas navečer poslati Izraelu prvi popis talaca koji će biti oslobođeni. Svaki dan se očekuje predaja popisa od oko 10 talaca. Taoce bi trebao uzeti Crveni križ koji će ih odvesti do graničnog prijelaza Rafah, potom će otići u Egipat, a zatim u Izrael.

Katar, koji se umiješao u pregovore, najavio je da će nekoliko kamiona s humanitarnom pomoći, medicinskim potrepštinama i gorivom uskoro ući u razorenu Gazu koja se bori s velikom humanitarnom krizom. Hamas je kasnije u priopćenju rekao da sporazum o prekidu vatre dopušta ulazak 200 kamiona s pomoći, četiri cisterne za naftu i četiri kamiona s prirodnim plinom dnevno, stoji u objavi RTVSLO.

Izraelske vlasti najavile su da će 50 žena i djece koje je Hamas zarobio 7. listopada biti oslobođeno. BBC javlja kako se vjeruje da je riječ o državljanima Izraela ili građanima s dvojnim državljanstvom, ali ne i o stranim državljanima. Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen izjavio je za Army Radio da očekuju da će se prvi oslobođeni taoci vratiti u Izrael u četvrtak.

Istovremeno je izraelska vlada najavila da će za svakih deset oslobođenih talaca produžiti primirje za jedan dan. Istovremeno, inzistira da to ne znači kraj rata, koji će se nastaviti "sve dok svi taoci ne budu kući" , dok Hamas ne bude "uklonjen" i dok ne zajamči da nema "nove prijetnje" Izraelu iz Gaze, koja je inače pod njegovom okupacijom. Izrael će osloboditi 150 palestinskih žena i djece koji se drže u izraelskim zatvorima u zamjenu za 50 zarobljenih talaca.

Hamas je u priopćenju naveo da sporazum predviđa obustavu svih zračnih aktivnosti izraelske vojske i bespilotnih letjelica na jugu Gaze, dok će na sjeveru prekid vatre biti na snazi ​​samo 6 sati svaki dan, između 10 sati ujutro. i 16 sati po lokalnom vremenu. Izraelske trupe i tenkovi ostat će na svojim položajima unutar enklave tijekom prekida vatre.

Prekid vatre počinje u četvrtak

Član Hamasovog politbiroa Musa Abu Marzouk rekao je za Al Jazeeru da će primirje stupiti na snagu u četvrtak u 10 sati. Prema njegovim riječima, one će biti na snazi ​​u svim dijelovima Gaze, a između 10 i 16 sati "neće biti borbenih zrakoplova niti zračnog prometa iznad Gaze" .U međuvremenu, izraelski mediji javljaju da će primirje stupiti na snagu u 6:30 ujutro.

Očekuje se da će Hamas navečer poslati Izraelu prvi popis talaca koji će biti oslobođeni. Svaki dan se očekuje predaja popisa od oko 10 talaca. Taoce bi trebao uzeti Crveni križ koji će ih odvesti do graničnog prijelaza Rafah, potom će otići u Egipat, a zatim u Izrael.

Katar, koji se umiješao u pregovore, najavio je da će nekoliko kamiona s humanitarnom pomoći, medicinskim potrepštinama i gorivom uskoro ući u razorenu Gazu koja se bori s velikom humanitarnom krizom. Hamas je kasnije u priopćenju rekao da sporazum o prekidu vatre dopušta ulazak 200 kamiona s pomoći, četiri cisterne za naftu i četiri kamiona s prirodnim plinom dnevno

Izrael i Hamas pristali su na četverodnevno primirje i razmjenu 50 talaca u zamjenu za 150 palestinskih žena i djece koji se drže u izraelskim zatvorima. Primirje će vrijediti na jugu, drugdje će trajati 6 sati dnevno. Očekuje se da će stupiti na snagu u četvrtak ujutro.Visoki američki dužnosnici rekli su kako se nadaju da će više od 50 talaca biti oslobođeno. Među njima su navodno tri Amerikanca i trogodišnja djevojčica čiji su roditelji ubijeni u napadu Hamasa 7. listopada. Više od polovice zarobljenih talaca, oko 240, ima dvojno državljanstvo ili su strani državljani, priopćila je izraelska vlada.

Prema pravilima, izraelski državljani imaju 24 sata da se žale Vrhovnom sudu da blokira oslobađanje palestinskih zatvorenika, navodi Reuters.

Kadura Fares , čelnik komisije za zatvorska pitanja Palestinske uprave sa sjedištem u Ramallahu, rekao je za Reuters da je među više od 7.800 Palestinaca koje je Izrael zatvorio oko 85 žena i 350 maloljetnica. Većina je privedena bez optužnice ili zbog incidenata kao što je bacanje kamenja na izraelske vojnike, a ne zbog izvođenja militantnih napada, rekao je.

Glavni katarski pregovarač u pregovorima o primirju, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Mohamed Al Kulaifi , rekao je za Reuters da će Međunarodni odbor Crvenog križa u Gazi raditi na oslobađanju talaca. Rekao je da prekid vatre znači "neće biti napada. Nema vojnih pokreta, nema širenja, ničega". Al Kulaifi je dodao da se Katar nada da će dogovor "biti sjeme za veći sporazum i trajno primirje. To je naša namjera".

Hamas je do sada oslobodio četiri zatvorenika, američke državljanke Judith Raanan (59) i njezinu 17-godišnju kćer Natalie Raanan te izraelske državljane, 79-godišnjeg Nurita Cupera i 85-godišnjeg Jočeveda Lifšica, koji su svi bili objavljen u listopadu. U utorak je Islamski džihad objavio da je jedan od talaka koje je Hamas zarobio 7. listopada preminuo. "Prethodno smo izrazili spremnost da je oslobodimo iz humanitarnih razloga, ali je neprijatelj odugovlačio, što je dovelo do njezine smrti", objavila je brigada Al Quds na svom Telegram kanalu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.