Putin na sastanku G20 - potrebno je razmisliti o tome kako zaustaviti "tragediju" rata u Ukrajini

Putin na sastanku G20 - potrebno je razmisliti o tome kako zaustaviti "tragediju" rata u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin je skupini vodećih svjetskih gospodarstava G20 u srijedu rekao da je potrebno razmisliti o tome kako zaustaviti "tragediju" rata u Ukrajini te da Moskva nikada nije odbila sudjelovati u mirovnim pregovorima s Kijevom. Putinova odluka da u veljači 2022. pošalje vojnike u Ukrajinu dovela je do najsmrtonosnijeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata te najveće konfrontacije između Rusije i zapada od razdoblja Hladnog rata. Obraćajući se vođama zemalja članica skupine G20 po prvi put od početka rata, Putin se osvrnuo na govore nekih čelnika koji su rekli da su šokirani ruskom agresijom u Ukrajini. 

- Da, naravno, vojna djelovanja su uvijek tragedija, rekao je Putin na virtualnom sastanku skupine G20, koji je sazvao indijski premijer Narendra Modi, trenutni predsjedatelj. 
- I naravno, trebali bismo razmisliti o tome kako zaustaviti ovu tragediju. Uzgred budi rečeno, Rusija nikada nije odbila mirovne pregovore s Ukrajinom, dodao je Putin. 
Viši ruski dužnosnik je jučer rekao da Moskva ne može koegzistirati s trenutnom vladom u Kijevu te da će nastaviti s onim što naziva posebnom vojnom operacijom radi "demilitarizacije" Ukrajine. Ukrajina se obvezala na borbu dokle god posljednji ruski vojnik ne napusti njen teritorij, a njeni zapadni saveznici su rekli da će nastaviti podržavati Kijev. Osim Krimskog poluotoka, koji je Moskva anektirala 2014., Rusija upravlja gotovo petinom ukrajinskog teritorija. Putin tvrdi da je taj teritorij sada dio Ruske Federacije. Ovogodišnja ukrajinska protuofenziva nije uspjela ostvariti značajne teritorijalne dobitke u borbi protiv dobro utvrđenih ruskih snaga. 

Putin nije sudjelovao na prethodnim samitima skupine G20 u New Delhiju ove godine i Nusa Dui prošle, kamo je poslao ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Ruski predsjednik se 2021. i 2020. sudionicima sastanaka na vrhu obratio iz Moskve. Posljednji put je osobno prisustvovao okupljanju skupine G20 u japanskom gradu Osaki 2019. https://vijesti.hrt.hr/svijet/putin-rekao-da-je-nuzno-razmisliti-o-tome-kako-zaustaviti-tragediju-u-ukrajini-11158589

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.