Napad na slovačkog premijer Fica zgrozio svjetsku javnost, Fico se oporavlja

Napad na slovačkog premijer Fica zgrozio svjetsku javnost, Fico se oporavlja

Slovački vicepremijer Tomaš Taraba izjavio je u srijedu navečer da je premijer Robert Fico trenutno izvan životne opasnosti i vjeruje da će "preživjeti" pokušaj atentata. Na Fica je pucao 71-godišnji umirovljeni književnik Juraj Cintula, koji je na ispitivanju rekao da je to učinio jer se ne slaže s politikom vlade. Operacija premijera Roberta Fica završena je, a on je došao svijesti, piše dnevnik Denník N. Fico je upucan kada je želio pozdraviti okupljene u Handlová, gdje je u srijedu, 15. svibnja, održana sjednica vlade, navodi Radio Slovakia International na platformi X.

Napadač, Juraj Cintula, izjavio je da je pucao jer se nije slagao s politikom vlade. Cintula, član ljevičarskog Književnog kluba Duga i Udruženja slovačkih književnika, bivši je zaštitar koji je prije osam godina pokušao osnovati političku stranku Hnutie protiv nasilia. "Nasilje je često reakcija ljudi, kao oblik izražavanja nezadovoljstva stanjem stvari. Budimo nezadovoljni, ali ne nasilni!", napisao je tada na internetu.

Policija ga je uhitila odmah nakon pucnjave. Televizija TA3 izvijestila je da su ispaljena četiri metka, od kojih je jedan pogodio Fica u abdomen. List Pravda izvještava da su ispaljena dva ili tri metka koja su pogodila premijera u trbuh i prsa. Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da se radi o pokušaju atentata.

Fico je više od tri sata operiran u bolnici u Banskoj Bistrici. Taraba je istaknuo da je napadač pucao iz velike blizine. "Jedan metak prošao je kroz trbuh, a drugi je pogodio zglob", rekao je.

Napad na Fica, političkog veterana dobro poznatog u Europi, šokirao je Slovačku i cijeli kontinent. Vodeći europski političari, uključujući hrvatske, osudili su napad i izrazili šok i nevjericu.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na Facebooku je napisao: "Najoštrije osuđujem napad na slovačkog premijera Roberta Fica. To što se danas dogodilo u srcu Europe strašno je i godinama nije viđeno. Premijeru Ficu, kojega dugo poznajem i cijenim kao prijatelja hrvatskog naroda, želim brz oporavak i nadam se da će uskoro moći nastaviti služiti svom slovačkom narodu. Izražavam svoju solidarnost sa Slovačkom Republikom i njenim građanima u ovim teškim trenucima."

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je slovačkog premijera Roberta Fica kao “hrabrog i snažnog čovjeka” i poželio mu “brz i potpuni oporavak”. U telegramu slovačkoj predsjednici u odlasku, Zuzani Čaputovoj, Putin je rekao: “Za ovaj monstruozni zločin ne može biti opravdanja. Roberta Fica poznajem kao hrabrog i snažnog čovjeka. Jako se nadam da će mu te kvalitete pomoći da preživi ovu tešku situaciju”

Američki predsjednik Joe Biden također je osudio zločin i rekao da je “uznemiren” zbog izvješća o napadu na Roberta Fica. Kaže da se on i njegova supruga Jill mole za Ficov brzi oporavak i da su njihove misli s obitelji slovačkog premijera i narodom Slovačke. “Osuđujemo ovaj užasan čin nasilja. Naše veleposlanstvo je u bliskom kontaktu s vladom Slovačke i spremno je pomoći”, dodao je.

Hrvatska vlada također je osudila atentat i zaželjela brz oporavak premijeru Ficu. Glasnogovornik Vlade Marko Milić izjavio je: "Dopustite da vam kažem da smo u hrvatskoj vladi šokirani i da snažno osuđujemo atentat koji je izvršen na slovačkog premijera Roberta Fica. Hrvatski premijer Andrej Plenković napisao je na platformi X da je potresen i užasnut napadom na slovačkog premijera Roberta Fica. “Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom”, rekao je Plenković. 

Novoizabrani predsjednik Slovačke izjavio je da je pokušaj atentata prijetnja bez presedana slovačkoj demokraciji, dok je njemački kancelar Olaf Scholz na Twitteru napisao: "Nasilju ne smije biti mjesta u europskoj politici. U ovim trenucima mislim na Roberta Fica, njegove najmilije i građane Slovačke."

U prošlom mandatu orijentacija na proruske pozicije

Robert Fico ponovno je imenovan na dužnost premijera u listopadu prošle godine nakon što je premijersku dužnost obnašao u razdobljima 2006.-2010. i 2012.-2018. Utemeljitelj je socijaldemokratske stranke Smer-SD koju vodi od 1999. Sadašnju koaliciju formirao je zajedno sa socijaldemokratskom strankom Glas-SD i proruskom Slovačkom narodnom strankom (SNS).

Nakon posljednjeg preuzimanja vlasti, Fico je usmjerio vanjsku politiku zemlje prema proruskim stajalištima, istovremeno pokrenuvši reforme kaznenog zakona i medija koje su izazvale zabrinutost zbog slabljenja vladavine prava. U siječnju je obustavio vojnu pomoć Ukrajini, au travnju je Vlada potvrdila prijedlog zakona koji predviđa raspuštanje javne radio-televizijske postaje RTVS i njezino pretvaranje u novu medijsku ustanovu.

Kako navodi Reuters, 59-godišnji Fico je tijekom svoje tri desetljeća duge karijere vješto plovio između proeuropskih i nacionalističkih antibriselskih i antiameričkih pozicija, a pritom je pokazao da je spreman mijenjati pozicije ovisno o javnom mnijenju ili promijenjenoj političkoj stvarnosti.

RTV SLO prenosi i da je  Fico tijekom protekle četiri godine zauzeo ekstremnija stajališta koja uključuju oštre kritike zapadnih saveznika, obećanja da će prekinuti vojnu potporu Kijevu, protivljenje sankcijama Rusiji i prijetnje vetom na svaki budući poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u. Između ostalog, njegova je koalicija zaustavila službene isporuke slovačkog oružja Ukrajini, a Fico je govorio o, kako je rekao, utjecaju Zapada u ratu, koji je, po njegovom mišljenju, rezultirao samo međusobnim pokoljem slavenskih naroda.

Tijekom svoje političke karijere Fico je stalno ponavljao da će zaštititi životni standard onih koji ostanu u zemlji, gdje situacija za mnoge Slovake tek polako sustiže zapadnu Europu. "Fico je stručan tehničar, daleko najbolji u Slovačkoj. Trenutačno nema protivnika", rekao je za Reuters sociolog Michal Vasecka s Bratislava Policy Institutea. "Fico uvijek prati ankete, razumije što se događa u društvu."

Iskusni političar obnašao je razne dužnosti

Fico je rođen u radničkoj obitelji. Diplomirao je pravo 1986. i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji. Nakon pada komunističke vladavine 1989. radio je kao vladin odvjetnik, a potom je dobio mjesto u parlamentu kao član preimenovane Komunističke partije i zastupao Slovačku na Europskom sudu za ljudska prava.

Od 1999. na čelu je stranke SMER koju je osnovao kao znak protivljenja reformskoj vladi desnog centra. Svoje nezadovoljstvo liberalnim ekonomskim reformama kanalizirao je u svoju prvu izbornu pobjedu 2006. Unatoč formiranju vlade s nacionalistima, vodio je vladu na putu usvajanja eura 2009. godine.

Drugi put se smjestio u ured premijera nakon što se dvije godine kasnije raspala još jedna koalicija desnog centra, a njegov oštar stav prema prebjezima pomogao mu je da pobijedi na reizboru 2016. Nakon te pobjede rekao je da želi da Slovačka bude dio jezgra EU s Francuskom i Njemačkom. 
Važan politički trenutak za njega bila je 2018. kada je bio na meti oštrih kritika nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka koji je istraživao korupciju na visokoj razini i njegove zaručnice Martine Kusnirove. To je izazvalo masovne prosvjede protiv korupcije i Fico je bio prisiljen dati ostavku. Stranka SMER izgubila je vlast na izborima 2020., koje su osvojile stranke posvećene iskorjenjivanju korupcije, a njegova se stranka podijelila.

Tijekom pandemije Fico, čija je stranka tada imala manje od 10 posto podrške, oštro je kritizirao vladine zdravstvene mjere. "Postao je najistaknutiji politički predstavnik pokreta protiv maski ili cijepljenja", rekao je politički analitičar Grigorij Meseznikov. Fico je dosljedno poricao optužbe za podmićivanje koje su pratile njegovu stranku tijekom njegove političke karijere. Godine 2022. optužen je za zločinačko udruživanje radi korištenja policijskih i poreznih podataka za političke neprijatelje – optužbe koje je on negirao i kasnije odbacio.

Na posljednjim izborima u zemlji od 5,5 milijuna stanovnika, gdje samo manjina smatra da je Rusija kriva za ukrajinski rat, ponovno je uvjerio većinu stanovništva i sastavio novu vladu. Fico, za kojeg analitičari vjeruju da je inspiriran mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, rekao je da su mu interesi Slovačke prioritet i da želi kraj rata. Zapadni saveznici i Ukrajina tvrde da bi prestanak vojne pomoći Kijevu pomogao Rusiji, piše rtvslo.

 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.