Reportaža iz Pariza: Posjet premijera Plenkovića francuskoj prijestolnici

luvre

U dvodnevnom posjetu francuskom glavnom gradu, 15. i 16. listopada, Andrej Plenković sastao se s francuskim predsjednikom koji je zaključio da je « jedino što nas ponekad suprotstavlja sport ». Premijer se također susreo s hrvatskim iseljenicima, predstavio prednosti ulaganja u Hrvatsku u glavnoj udruzi poslodavaca, održao govor na Sorbonnei, te otvorio izložbu « Croatie. Pleine de couleurs. » u trgovačkoj galeriji Carrousel u Louvreu.

Petnaestog i 16. listopada boravio je u Parizu premijer Andrej Plenković koji se, nakon susreta s hrvatskim iseljenicima, drugog dana svog radnog posjeta sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. U kratkoj izjavi za javnost, pred Elizejskom palačom, uoči razgovora, francuski predsjednik je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, što će biti prvi službeni posjet jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj još od 2001 godine. « Europa se ne gradi samo u Bruxellesu, već u svim glavnim gradovima zemalja članica », izjavio je Emmanuel Macron, navodeći brojna aktualna europska pitanja koja su trebala biti na « meniju » radnog ručka s hrvatskim premijerom: Brexit, migracije, euro zona, Schengen, zapadni Balkan… Spomenuvši « mnogo zajedničkih interesa », francuski predsjednik je zaključio: « U biti jedino što nas ponekad suprotstavlja je sport », aludirajući na nedavno nogometno prvenstvo i na predstojeći Davis Cup te okvalificiravši Hrvatsku i Francusku kao « dvije velike sportske nacije ».

Andrej Plenković je pak naglasio da je siguran da će ovaj posjet poboljšati gospodarske i trgovinske odnose dviju zemalja te « ojačati kulturne veze », napominjujući napredak u tom području posljednjih godina. Hrvatski premijer također je naglasio da želi razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini uslijed nedavnih općih izbora, te izrazio nadu u dogovor sporazuma o Brexitu kao i u francusku podršku u ostvarivanju hrvatskih ciljeva u pogledu Schengena i euro zone. Ukratko, izrazio je nadu da će posjet « pridonijeti odnosima, koji su već odlični, između Francuske i Hrvatske ».

Francuska deveti strani investitor

Ranije ujutro, premijer se obratio francuskim poduzetnicima u sjedištu Medefa (Mouvement des entreprises de France), najvećeg udruženja francuskih poduzetnika koje broji 750.000 članova, velikih ali i malih i srednjih poduzeća (95  posto). Prisutno je bilo i izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore. Premijer je istaknuo strukturne reforme, poreznu reformu, pojednostavljenje administrativnih procedura… te naglasio da je stavljen u pogon veliki investicijski ciklus, dok su ministar turizma Gari Capelli i državna tajnica za promet Nikolina Brnjac predstavili mogućnosti za investiranje u turizam kao i u prometne infrastrukture.

Francuska je tek deveti investitor u Hrvatskoj s približno milijardu eura investiranih od 1993., iza Nizozemske, Austrije, Italije, Njemačke, Mađarske, Luksemburga… Francuska poduzeća prisutna su posebno na području infrastruktura (Bouygues-ADP, Colas), u prehrambenom sektoru (Lactalis) i u industriji. Jedna od francuskih industrijskih « success-stories », Saint Jean Industries, iznijela je tom prilikom pred prisutnim predstavnicima francuskih poduzeća svoje iskustvo u Slavonskom Brodu. Ta obiteljska « mid-cap » firma koja proizvodi aluminijske komponente za automobilsku industriju i zapošljava ukupno blizu tri tisuće ljudi, hvalila je prednosti koje su je navele da 2003. otvori filijalu baš u Hrvatskoj u kojoj danas ima 550 zaposlenika. Bila im je to prva tvornica izvan Francuske i Saint Jean Industries je tad oklijevao između Rumunjske i Hrvatske, objasnio je predsjednik uprave Emile di Serio. « Razlog zbog kojeg smo odabrali Hrvatsku je dobar standard učinkovitosti zaposlenika ». S druge strane je požalio što zapadna Europa « isisava » radnu snagu iz istočnih zemalja, naglasivši da je važno raditi zajedno na razumijevanju toga kako stvoriti okruženje u kojem bi Hrvati ostali u svojoj zemlji.

Na Sorbonnei, pitanja o iseljavanju i o euru

Iseljavanje se pojavilo kao pitanje i na Sveučilistu Sorbonne gdje je Premijer održao predavanje na temu « Hrvatska i budućnost Europske unije », pred publikom sastavljenom od studenata, učenika i drugih nazočnih. Na pitanje jednog hrvatskog iseljenika o tome kako objašnjava « da je 10  posto stanovništva pobjeglo otkad je na vlasti », Premijer je ocijenio da se radi o « istom fenomenu kao i u svim drugim zemljama srednje i istočne Europe nakon što su pristupile Uniji », te da treba podići razinu razvijenosti određenih regija u Hrvatskoj i približiti se razini razvijenosti europskih zemalja.

Između ostalih, postavljeno je i pitanje o riziku inflacije budućim prelaskom na euro, na što je Premijer odgovorio da « živimo u već gotovo potpuno euroiziranom kontekstu. Štednja mnogih naših građana je više u eurima nego u kunama ».

Davor Rostuhar u Carrouselu

Kultura je obilježila kraj posjeta, otvaranjem izložbe fotografija hrvatskog putopisca i fotografa Davora Rostuhara, poznatog po svojim ekspedicijama, posebno onoj na Juzni pol, te po svojoj foto-monografiji « National Geographic - Hrvatska iz zraka ». Izložba je ostvarena u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Zagreba, a motivi su bili Rijeka, Dolac, Mljet, Zagreb…  ukupno 26 impresivnih fotografija bit će vidljivo posjetiteljima trgovačke galerije Caroussel u Louvreu do 20. studenoga. Napomenimo i da je Muzej Louvre prošle godine posjetilo više od osam milijuna posjetitelja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.