Premijer prisustvovao, u sjedištu NATO-a, svečanosti obilježavanja 10. obljetnice ulaska Hrvatske u Sjevernoatlantski savez

NATO
Nakon sudjelovanja na sastanku Europskoga vijeća, predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je u sjedištu NATO-a u Bruxellesu svečanosti obilježavanja 10. obljetnice ulaska Hrvatske u Sjevernoatlantski savez. Tom prigodom poručio je da Vlada kontinuirano povećava obrambeni proračun čime jača sposobnosti vojske i sigurnost hrvatskih građana.Na početku svog prigodnoga govora u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, predsjednik Vlade Plenković je zahvalio svim uzvanicima na dolasku i zajedničkom obilježavaju desete obljetnice hrvatskoga članstva u Sjevernoatlantskom savezu."Zajedno s Albanijom, ovo je već deseta godina našeg sudjelovanja u politički i vojno najsnažnijem savezu koji jača sigurnost euroatlantskoga područja", kazao je. Poručio je da je Hrvatska, postavši članicom Saveza, izrazila svoju spremnost da sudjeluje u zajedničkom obrambenom sustavu, potvrđujući svoj aktivan doprinos miru i stabilnosti.

 
Privrženost vrijednostima međunarodnih organizacija
 
Premijer Plenković istaknuo je da Hrvatska nastavlja svoju privrženost Povelji Ujedinjenih naroda i vrijednostima drugih međunarodnih organizacija čija je članica, poput OESS-a, Vijeća Europe, kao i Europske unije.
Dodao je da je godina u kojoj NATO obilježava 70 godina svoga postojanja prigoda prisjetiti se svega što je NATO postigao u jačanju međunarodne sigurnosti u vrijeme nakon Drugoga svjetskog rata te koliko je njegova politika otvorenih vrata i proširenja posebno pridonijela sigurnosti u Europi.
 
Prednosti kolektivne sigurnosti 
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je Hrvatska u potpunosti svjesna razlike između pripadanja i nepripadanja NATO savezu, podsjetivši da je bila suočena s vojnom agresijom velikosrpskog Miloševićevog režima devedesetih godina, kao i ostale zemlje bivše Jugoslavije."Potpuno smo svjesni što kolektivna sigurnost omogućuje i koliko bismo se tada lakše suočili s izazovima koji su ugrožavali našu teritorijalnu cjelovitost, koji su nam ostavili milijune ratnih šteta, velik broj mrtvih i ranjenih, od kojih se mnogi još vode nestalima. Za mnoge od nas koji smo danas ovdje, to kao da je bilo jučer i zato još više cijenimo to što smo dio Sjevernoatlantskoga saveza", poručio je Plenković. 
Podsjetio je pritom i na riječi tadašnjeg američkoga predsjednika Busha, koji je 2008. godine kada je donesena politička odluka o pristupanju Hrvatske i Albanije u članstvo, obraćajući se javnosti u Zagrebu kazao: "Od sada nadalje, više vam nitko neće moći oduzeti slobodu"."Bila je to poruka koja još uvijek odjekuje u našoj javnosti i našem narodu i najbolje je utjelovljenje vrijednosti Sjevernoatlantskoga saveza", dodao je.
 
Hrvatska je čvrst i pouzdan saveznik
 
U međuvremenu, ustvrdio je predsjednik Vlade, Hrvatska je dokazala da je čvrst i pouzdan saveznik.Dodao je da je Hrvatska poticala put svojih susjeda prema članstvu u NATO-u, pozdravljajući napredak Bosne i Hercegovine prema Akcijskom planu za članstvo, a bila je i jedna od prvih zemalja koja je ratificirala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.Hrvatska je bila prisutna u Misiji odlučne podrške u Afganistanu, Misiji obuke i obrazovanja u Iraku, trajno je prisutna u Kforu na Kosovu, a dala je i značajan doprinos svojih snaga u sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti u Litvi. "Nastavit ćemo s istim naporima i u budućnosti, jer smatramo da samo kao snažan, čvrst,  pouzdan i interoperabilan partner i saveznik možemo pridonijeti Savezu i njegovim ciljevima", poručio je predsjednik Vlade i najavio da će se proslava 10. godišnjice članstva u NATO-u sljedeći tjedan održati u Zagrebu.Sudionicima današnje svečanosti u sjedištu NATO-a prenio je pozdrave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović koja je bila pomoćnica glavnoga tajnika NATO-a i koja prisustvuje svim sastancima na vrhu.
 
Sudjelovanje u misijama NATO- a diljem svijeta
 
U razgovoru s novinarima nakon svečanosti, predsjednik Vlade iskazao je zadovoljstvo što se Hrvatska u deset godina emancipirala kao pouzdan partner koji participira i u političkom i u obrambenom smislu te u brojnim NATO operacijama, od Afganistana, Kforu, u Iraku. "Naše nedavne aktivnosti, i u Litvi i u Poljskoj, pokazuju da je Hrvatska sa svim svojim iskustvom i sa svojom veličinom, sposobna biti interoperabilna i sudjelovati u različitim aktivnostima euroatlantskoga područja, ali i u onim misijama koje su usmjerene na rješavanje i stabiliziranje situacije u postkonfliktnim aktivnostima diljem svijeta". Podsjetio je da je ovo i 70. godišnjica NATO saveza, koja će se uskoro obilježiti i na ministarskom sastanku u SAD-u, a potom i u prosincu u Londonu, gdje će se napraviti i osvrt na dosadašnja ostvarenja, kao i na budućnost. Naglasivši kako hrvatska Vlada kontinuirano povećava izdvajanja za obrambeni proračun, Plenković je glede budućnosti NATO-a najvažnijim ocijenio jačanje sposobnosti svih saveznika, cilj od 2% ulaganja u obranu, a posebno, unutar tih 2%, 20% za modernizaciju i pravo korištenje obrambenih sposobnosti.
 
Kontinuiran dijalog s glavnim tajnikom Stoltenbergom
 
Na novinarski upit o sastanku sa glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, predsjednik Vlade je kazao da se danas radilo više o kurtoaznom sastanku, ali da se s njime susreo i prilikom svog nedavnog boravka u Münchenu kad su razgovarali o svim temama. "Podupiremo glavnoga tajnika za produljenje njegovog mandata, taj je proces sada u tijeku. Smatramo da Stoltenberg dobro radi svoj posao, da se pokazao dobrim na čelu Glavnog tajništva i međunarodnog osoblja i uopće, funkcioniranja organizacije. On je prijatelj Hrvatske, bio je u Hrvatskoj prije šest mjeseci, tako da je taj dijalog kontinuiran". Kazao je da su razgovarali i o hrvatskom doprinosu i vojim sposobnostima te svemu onome što Savez očekuje u ovoj obljetničkoj godini. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.