Notre-Dame jutro poslije - Macron: Obnovit ćemo katedralu

Notre-dame

U požaru u 800 godina staroj katedrali Notre-Dame potpuno je izgorio toranj, koji se i srušio, a ubrzo i cijeli krov. Tisuće ljudi na pariškim ulicama u tišini su promatrale plamen. Oko 400 vatrogasaca tek je noćas oko 3 sata požar stavilo pod nadzor, nakon osam sati borbe s vatrenom stihijom. 

VIDEO: Notre-Dame  u plamenu - sačuvana struktura katedrale 

Struktura katedrale spašena je i oba su prednja tornja sigurna, a vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje jednog od glavnih zvonika. Jedan vatrogasac teško je ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva. Istraga je pokazala da je požar počeo u potkrovlju katedrale te da nije bio podmetnut. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će svi zajedno obnoviti Notre-Dame. 

Znamenita katedrala, koja se smatra jednim od najboljih primjera francuske gotičke katedralne arhitekture - duboko je ukorijenjena u parišku povijest - otkako je 1163. počela gradnja, koja je trajala dvjesto godina. U njoj se Napoleon okrunio za francuskog cara, a njezina golema zvona objavila su i da je grad oslobođen od nacističke vlasti 24. kolovoza 1944.. Novi život 1831. udahnuo joj je Victor Hugo, romanom o grbavcu Quasimodu i ciganskoj ljepotici Esmeraldi. Krov od hrastovih greda, popularno zvan "šuma", bio je dragulj srednjovjekovne arhitekture s nekim dijelovima strukture starijima od 800 godina. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.