Masovni prosvjed u Hong Kongu

Hong Kong
Najveći prosvjed u proteklih nekoliko desetljeća u Hong Kongu završio je sukobima policije i studenata koji su pokušali probiti policijske barikade. Procjenjuje se da je oko milijun ljudi izašlo na ulice protiv novog zakona koji osumnjičenicima dozvoljava izručenje Kini. 

Unatoč masovnim prosvjedima, predsjednica vlade Hong Konga Carrie Lam ne odustaje od uvođenja kontroverznog zakona kojim bi se omogućilo izručenje osumnjičenih osoba kako bi im se sudilo u Kini. Bivša britanska kolonija vraćena je Kini 1997. godine uz jamstvo autonomije i slobode, uključujući zaseban pravni sustav. 

- Nastavit ćemo razgovarati i objašnjavati, malo je razloga za odgodu donošenja zakona jer to bi samo izazvalo više uznemirenosti i podjele u društvu. Zakon ide na raspravu 12. lipnja te pozivamo zastupnike zakonodavnog vijeća, organizacije i skupine u društvu da u njoj sudjeluju mirno i razborito, rekla je Lam. 

Zakon je trenutačno pred zastupnicima poludemokratskog zakonodavnog vijeća u Hong Kongu koje će o njemu raspravljati u srijedu. Tada će se održati novi prosvjedi. Jučer su stotine tisuća ljudi, organizatori kažu i više od milijun, prosvjedovale protiveći se zakonu jer smatraju da će njime Kini biti omogućeno da se riješi političkih protivnika. 

Kineski državni mediji tvrde da su prosvjed organizirale "strane sile". Taj najveći prosvjed u proteklih nekoliko desetljeća u Hong Kongu kasno sinoć prerastao je u nerede. Stotine prosvjednika pokušale su probiti policijske barikade i doći do sjedišta vlade. Policija je uzvratila uporabom sile i suzavcem. Napetosti su potrajale do jutra.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.