Brazil odbacio pomoć G7 za borbu protiv požara u Amazoniji

Brazil odbacio pomoć G7 za borbu protiv požara u Amazoniji

Brazil je odbacio pomoć koju su ponudile zemlje G7 za borbu protiv požara u Amazoniji, objavio je šef kabineta predsjednika Jaira Bolsonara, koji je savjetovao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da se bavi "svojom kućom i svojim kolonijama".

- Zahvaljujemo (G7 na ponuđenoj pomoći), ali njihova sredstva bit će možda važnija za reforestaciju Europe - rekao je Onyx Lorenzoni.

Skupina G7 obećala je na summitu u Biarritzu 20 milijuna dolara i hitno slanje protupožarnih zrakoplova za gašenje požara koji bukte u Amazoniji, 'plućima planeta', rekli su francuski predsjednik Macron i čileanski Sebastian Pinera.

Osim zračne flote, G7 je postigao dogovor i o srednjoročnoj pomoći za pošumnjavanje koji će biti finaliziran na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna i koju treba odobriti Brazil, kao i rad s nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom.

"Inicijativa za Amazoniju" objavljena je drugog i posljednjeg dana summita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velilke Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji koje je izazvalo zabrinutost  međunarodne zajednice.

- Macron ne uspijeva izbjeći ni predvidiv požar u crkvi koja predstavlja dio svjetske baštine, a želi nam davati lekcije za našu zemlju - također je rekao Lorenzoni, u aluziji na požar koji je u travnju pogodio Notre Dame.

Ima on puno posla kod svoje kuće i u francuskim kolonijama, dodao je, naglasivši da je "Brazil slobodna demokratska zemlja, i nikad se nije ponašao kolonijalistički ni imperijalistički kao što je to možda cilj Francuza Macrona.

Bolsonarov glasnogovornik rekao je da bi on ovaj tjedan mogao posjetiti Amazoniju kako bi provjerio na licu mjesta napore koji se ulažu za zaustavljanje požara.

Brazilski ministar obrane potvrdio je ranije u ponedjeljak da su požari u Amazoniji pod kontrolom, nakon što je raspoređeno više od 2.500 vojnika a najavljena je i kiša u pogođenim regijama.

Brazil je prihvatio pomoć Izraela koji šalje jedan zrakoplov, a ministar računa i na pomoć Čilea i Ekvadora koji su ponudili pomoć u opremi i ljudstvu. Po posljednjim podacima, 80.626 požara zabilježeno je ove godine u Brazilu, najviše od 2013.

 

Izvor:HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/537496/brazil-odbacio-pomoc-g7-za-borbu-protiv-pozara-u-amazoniji

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.