Strane investicije koje će zaposliti 20.000 radnika

Strane investicije koje će zaposliti 20.000 radnika

U posljednjih dvadesetak godina - stranci su u Hrvatsku uložili gotovo 32-ije milijarde eura. Najviše u turizam, no sve više ulažu u metalurgiju, energetiku i drvnu industriju. Iako je tzv. greenfield ulaganja još premalo - Ministarstvo gospodarstva tvrdi da se trenutačno realizira više od tisuću investicija koje bi trebale otvoriti 20.000 radnih mjesta.

Austrijska investicija u Jakovlju vrijedna je 33 milijuna eura. Bit će to prva inozemna tvornica poznate aeronautičke tvrtke. Proizvode dijelove za vodeće aviokompanije i za 600 radnika posla će biti preko glave.

- Sada Airbus i Boeing imaju knjigu narudžbe od 13.000 zrakoplova za sljedećih pet do sedam godina. Ono što vidimo kasnije je širenje te priče na možda dobavljače iz Hrvatske, kroz nas možda to bude i njihov proboj u svijet avioindustrije, rekao je Matija Ferić, financijski direktor, FACC Hrvatska.

I dok poslovna zona nedaleko od Zagreba očekuje investitore, u Prelogu su četiri zone gotovo popunjene - čak su odbili njemačke ulagače jer radnicima nude niske plaće.

- Bilo je investitora koji su htjeli uložiti u gospodarsku zonu, ali imao sam osjećaj da neće ispuniti naše kriterije i poslali smo ih dalje da traže u drugim sredinama prostor za investicije, govori Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Stranci su lani u Hrvatsku uložili oko milijardu eura. Ove je godine investicija 11% više.

- Investicijska klima u principu nije loša. Napominju da smo zemlja u kojoj svi govore strane jezike, da imamo dobro školovane stručnjake i da su naši djelatnici pouzdani i kvalitetni, izjavio je predsjednik Udruge stranih investitora Mladen Fogec.

Posebice su traženi naši informatičari.

- Istaknuo bi švicarsku softversku kompaniju koja je u konkurenciji 40 lokacija u Europi odabrala Hrvatsku za svoju novu investiciju i koja će u Zagrebu u razvojnom centru  zaposliti 200 softverskih inženjera, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Zdenko Lucić.

Poticaje Ministarstva gospodarstva trenutačno dobiva oko tisuću domaćih i stranih tvrtki. Novost je i ovaj novi investicijski katalog sa šezdeset privatnih i javnih projekata. Bez stranog kapitala teško će ugledati svjetlo dana.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/548040/strane-investicije-koje-ce-zaposliti-20000-radnika

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.